Снимка: Борисов, Меркел и невидимият Щраус

https://www.24chasa.bg/Article/182045 www.24chasa.bg
Бойко Борисов и Ангела Меркел на конгреса на ХСС в Нюрнберг. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Двамата навярно биха могли да си говорят и на руски, ако се наложи. Горе-долу връстници, отраснали през дълбокия реален социализъм в най-верните съветски сателити. Днес - изявени консерватори с ясен европейски ангажимент.

Такъв обобщаващ текст може да се прикачи към поредната снимка на Бойко Борисов с германската канцлерка Ангела Меркел, щракната на конгреса на ХСС в Нюрнберг. Снимка, която бъдещият български премиер ще добави към колекцията си "Аз и видни личности", спомената не без ирония от репортер на френския "Монд" наскоро.

Дотук добре. Какво обаче означава тази снимка за спомен в полето на политическото? Ако подредим едно до друго три копия от петъчната фотография, те биха могли да получат три съвсем различни заглавия:

Александър Андреев, “Дойче веле”
Александър Андреев, “Дойче веле”

- "Борисов търси контакт с най-влиятелния правителствен ръководител в Европа"

- "Меркел е благоразположена към ГЕРБ като член на ЕНП"

- "Борисов е благодарен на германските консерватори за помощта"

Първата интерпретация на срещата не предлага изненади. Бойко Борисов съвсем правилно се вслушва в политическия си инстинкт, който му подсказва бързо да отвори топла връзка към сегашната (а след изборите през септември навярно и бъдеща) канцлерка. Тук няма какво толкова да се анализира, достатъчно е обичайното изброяване: Германия стабилно крепи Европа, Меркел е уникален магнит на уважение, доверие и респект вътре в ЕС, Германия е най-важният европейски партньор на България, плюс историческите връзки, плюс икономиката, плюс туризма, плюс...

Да не говорим, че бъдещия външен министър на България Румяна Желева (и тя е на един от кадрите) се оказва идеален посредник: с доктората си в източногермански университет, със стабилния си стаж по конференции и семинари из Германия и с доброто владеене на немски. Казано накратко: усилията на Борисов да влезе в кадър с Меркел са политически далновидни.

Пък суетата си е суета, най-вече за вътрешна употреба. Ако вярваме на неофициалните информации от Берлин, в петък рожденичката Меркел не била планирала формална среща с Борисов. За срещата научаваме единствено от прессъобщението на ГЕРБ - в Германия до момента не я отбелязват нито ХСС, нито ХДС, нито канцлерството, нито медиите.

Да, канцлерката очевидно (и по протокол) е поздравила Борисов с изборната победа и с връчения мандат, но също така очевидно акцентът е съвсем другаде. "За ХДС е добра новина, че още една десноцентристка партия, член на ЕНП, ще оглави правителство в Европа."

Зад това невинно изречение се крие доста важна информация. Защото в момента консерваторите безспорно са силни в Европа, но в Европейския парламент и в Европейския съвет въпреки това продължават къде видимите, къде невидими битки около кандидатурата на (консерватора) Барозу за нов мандат като председател на комисията, около бъдещето на Лисабонския договор и около обединените усилия в борбата срещу кризата. И за Меркел е важна всяка подкрепа, включително и от малка страна като България. Още повече че напоследък тъкмо "малките" и "новите" периодически създават неочаквани и нежелани проблеми на ЕС: от Латвия, през Чехия и Полша, та чак до Кипър.

Рамо Борисов ще даде най-малкото от благодарност за получената подкрепа. Германските анализатори вече от доста време обръщат внимание на помощта, която фондация "Ханс Зайдел" (близка до баварския ХСС) трайно оказва на Бойко Борисов и ГЕРБ. Един от тези анализатори я обяснява така: след провала на традиционните десни (СДС и производни) фондацията едва ли не отчаяно се озъртала из България за нов перспективен партньор - и открила Борисов.

Хармоничните отношения между Бойко Борисов и по-малката от двете християнски партии в Германия имат обаче доста повече обем. Още като главен секретар на МВР

Борисов активно работеше с баварците най-вече по теми като сигурността на външната европейска граница (тъкмо Бавария отговаря за тази сигурност на югоизток), а честите му срещи с тогавашния вътрешен министър на Бавария и ключова фигура в ХСС Гюнтер Бекщайн явно са създали и добра химия помежду им.

Още повече че на манталитетно и културно равнище паралелите се набиват в очи. Легендарният баварски лидер Франц Йозеф Щраус би могъл да бъде учител и пътеводна фигура за Борисов: човек от народа, стъпил здраво с двата крака на местната почва, интуитивен политик до мозъка на костите си, понякога вулгарен и циничен, винаги на предна линия, винаги готов да удари по масата и да влезе в битка, с остър усет за важността на кръчмарската политика и без особени скрупули, когато става дума за морал, връзки, политико-икономически пасианси или балансиране на ръба на закона.

Между другото протестантката Меркел внимателно стои настрана от това мъжкарско-почвеническо начало в политиката на "братската партия" ХСС в католическа Бавария.

Труден шпагат за нея, защото в момента ХДС и ХСС трябва да се сплотят, за да спечелят изборите в Германия, а баварската партия се държи непредсказуемо и популистки обслужва латентните антиевропейски настроения.

Така кръгът се затваря и отново стигаме до конгреса на ХСС в Нюрнберг, навестен от тризвездието в бъдещото българско правителство. И от Ангела Меркел, която на този конгрес имаше далече по-важна работа от позирането пред фотоапарати заедно с Борисов.

За чест на последния трябва да добавим, че поне не тръгна да масажира врата на канцлерката или да й прави други галантно-мачовски жестове, с каквито понякога я ощастливяват нейни колеги консерватори от големи европейски държави.

Александър Андреев, “Дойче веле”

  • Внимателно със зелените коридори

    Внимателно със зелените коридори

    Епидемията у нас утихва, два дни поред има по деветима починали, вероятно утре или вдругиден няма да има нито един. Това се дължи не на някакви специални мерки или особена медицинска експертиза, а само и единствено на зелените коридори за ваксинация. С тях голяма част от активното население се имунизира и съответно не разнася заразата
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар