Над 5000 таксита ще сигнализират при бездствия и аварии в столицата

https://www.24chasa.bg/Article/1827079 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Повече от 5000 таксиметрови шофьори в столицата ще информират при аварии и бедствия след споразумението, подписано със Столична община.

Целта на споразуменията е осъществяване на взаимодействие с цел осигуряване защитата, живота и здравето на населението, опазване на околната среда и имуществото при бедствия, пожари и други извънредни ситуации на територията на Столична община, се казва в съобщение на сайта на общината.

„Днес положихме правната основа със споразумение, с което ресурсът, който има звеното „Аварийна служба" към Националния съюз на превозвачите, от мобилни екипи с високопроходима техника, джипове, специфично оборудване, ATV-та, при необходимост да бъде ползван от всички служби при аварии и бедствия". Това каза Румен Крумов, председател на Националния съюз на превозвачите по време на подписването на споразумението.

"В нашата структура основно влизат таксиметровите автомобили, с отдавна изградена комуникация. Едно от най-полезните неща за организацията за справяне с проблемни ситуации, свързани с аварии, бедствия и кризи, са именно тези над 5000 очи и уши денонощно на територията на общината. Въпреки всичко, което се прави по отношение на видеонаблюдението, винаги е хубаво, че от тези хора на момента може да се получи точна информация в конкретни точки какво се случва. Има голям интерес от фирмите, които са наши членове, и особено от тези, които имат изградени аварийни служби. Това най-просто казано започва с екипи за репатриране на автомобили при ПТП, но те могат да бъдат ползвани за много други неща", обясни Румен Крумов.