Добрев: Положителното мислене ще повиши потреблението

https://www.24chasa.bg/Article/1827172 www.24chasa.bg

Икономическият министър в оставка Делян Добрев препоръча на хората да мислят положително, защото така потреблението щяло да се увеличи. Това заяви при връчване на сертификати на инвеститори министърът в оставка пред Фокус.

„Основна причина за спада на този показател през последните 4 години бе кризата и нагласата на хората, притеснението им от бъдещето", смята Добрев.

За последното тримесечие на 2012 г. България печели скромен икономически ръст от 0,8%. На фона на оценките за Европейския съю обаче, се нареждаме на 7-мо място, като ЕС е в рецесия, изтъкна Делян Добрев.

След като връчи четири сертификата за насърчаване на инвестициите, издадени през последните три месеца, Добрев припомни, че през февруари са били приети промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с което са дадени допълнителни привилегии на компаниите. Освен на материалните активи, като нов критерий за сертифициране е въведен броят на работните места.

Нова насърчителна мярка е и възстановяването на осигурителните вноски за период от 24 месеца. Освен това право да издават сертификати клас Б са получили и общините, посочи икономическият министър в оставка.

Той обяви, че инвестициите в България през 2012 г. са с размер 1,4 млрд. евро по предварителни данни, но увери, че след като бъдат нанесени корекции, те ще бъдат повече от предходната година, когато в страната са влезли 1,75 млрд. евро.

Добрев съобщи още, че Българският енергиен холдинг вчера е започнал процедура за получаване на кредит от 250 млн. евро. В последствие кредитът може да бъде рефинансиран с облигации.