Почти двойно по-малко СРС-та от миналата година отчитат от прокуратурата

https://www.24chasa.bg/Article/1827490 www.24chasa.bg
Маргарита Немска

Драстичен спад в исканията за използване на специални разузнавателни средства (СРС) отчела прокуратурата в София. За миналата година те са 1094. Заместник-градският прокурор Маргарита Немска обяви днес, че тенденцията показва стремежа на държавното обвинение да не се нарушават без причина гражданските права на хората.

За 2011 г. исканията са били над 1700, а за 2010 - близо 3900. Всички молби за СРС-та за миналата година са били уважени от съда.

Най-често те са били разрешения за подслушване - в 407 пъти от случаите, следвани от такива за проследяване и наблюдение.

Маргарита Немска обясни намаляването на СРС-тата с работата на Специализирания наказателен съд, който е поел голяма част от делата за организирани престъпни групи. В отчета пише още, че за 2012 г. Софийска градска прокуратурата е внесла общо 660 прокурорски акта, от които 545 броя обвинителни акта.

Общият брой на осъдените и санкционираните лица е 554 , а оправданите са 118.

Разследване, чрез агент под прикритие е приложено само в 8 случая, за 2011 година също толкова, а през 2010 година едва 5 пъти. Намаляват и делата с защитен свидетел - само 4, докато през 2011 г. са били 26, през 2010 г. - 6.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт