Десислава Петрова-Солджър: Гейове има в парламента, но никой не си признава

https://www.24chasa.bg/Article/1828241 www.24chasa.bg
Десислава Петрова-Солджър СНИМКА: БУЛФОТО

С Десислава Петрова-Солджър разговаря Силвия Жекова 

- Навсякъде ви определят като едно от лицата на протестите, Десислава. Вие организирате ли ги?

- Всъщност аз съм част от протестиращите и не организирам нищо. Научих, че ще има протести, от интернет. Винаги съм била гражданин с активна позиция. И на всеки един протест в тази държава, аз съм на улицата с хората. Излязох още в първия ден и сега. Обадих се на флейтиста Кристиян Коев, с когото сме приятели, и му казах: "Идвай. Трябва да сме заедно."  Спомням си как вървяхме зад протестиращите и вдигахме обратно обърнатите кофи, които някои вандали събаряха. В един момент ни заградиха униформените и не ни пускаха да продължим. Това си е полицейска тактика - да се опитат да разбият протеста на малки части и той да не се осъществи. Тогава Кристиян продължи да настоява, но не е правил нищо незаконно. А един полицай го хвана и го завлече до полицейската кола, сложиха му белезници. Имаше много тв камери и оттам тръгна определението, че сме лицата на протестите.

- Вие лично защо излязохте на улицата?

- Аз излязох заради монополите - ЧЕЗ, топлофикация, ВиК, мобилните оператори. Аз мога да си плащам сметките, нямам финансови проблеми. Сметката ми за ток е 200 лева и за януари, и за декември, а живея сама с котарака си. Голяма част от моята работа е на доброволни начала. Намерила съм и начин да изкарвам достатъчно пари, че да мога да си позволя да работя безплатно за хората, които имат нужда. За мен един живот не се осмисля с това колко пари изкарвам и какви позиции заемам, а с това какво си направил и дали си постигнал нещо. Не мога да живея нормално в тази държава, ако хората не се чувстват спокойни. Не мога да бъда като кон с капаци. Това е елементарна ценностна система.

- Обвиняват ви, че всъщност сте подставено лице?

- Да, в последните 3 седмици чух, че съм минала през ГЕРБ, през БСП и че съм обиколила всички партии. Аз не съм с никоя от политическите партии. Съвсем нормално е преди избори хората да се оглеждат, ослушват и да имат страх, че някой ще ги излъже. Но имаше грозен опит от страна на политическите партии да заградят част от протестиращите в тяхната градинка.

- Вие попаднахте ли в такава ситуация?

- Непрекъснато. Предложенията не стават директно, а с хора, които се въртят около нас и говорят разни неща.

- Какъв е смисълът от кръглите маси, които организирате заедно с режисьора Андрей Слабаков?

- С Андрей се познаваме от много отдавна. Протестирахме заедно и за закона против тютюнопушенето. Тогава организирахме протести.

Сега отново бяхме заедно, той дойде със съпругата си - актрисата Ернестина Шинова. В един момент обаче всеки започна да говори за проблемите си и да иска нещо. И тези хора няма къде да бъдат чути. Затова съвсем интуитивно дойде идеята за кръглата маса - да съберем тези хора и да формулираме техните искания. Чухме се една сутрин с Андрей и започнахме да организираме всичко сами. Тези кръгли маси са отворени за всички, на първата дойдоха 500 участници.

- Кой финансира тези срещи?

- Никой. Тези събития не се финансират от никого, защото много от нещата ни се предоставят безплатно. Наеми за помещенията не сме плащали. И на двете кръгли маси досега имахме една и съща договорка със собственика на помещенията - или ни го дават безплатно, или продължаваме да търсим друго място. Например на първата кръгла маса трябваше да се наемат мултимедия и звукови уредби. И един човек се появи изведнъж и каза: "Ако имате нужда от нещо, ще помогна заради каузата и идеята. "Той извади 600 лв. и плати на фирмата, която предостави техниката. Без да имаме какъвто и да е ангажимент към него след това. Впоследствие и той се включи в самите дискусии.

- Какво още може да се случи на протестите?

- В момента малко се поуспокоиха нещата. Но със сигурност до изборите протести ще има
Защото това, което изкара хората на улицата, все още не е решено. Имаше еволюция на протестите и на гражданите през последните 2-3 седмици. Първо хората излязоха заради монополите. В следващия момент обаче имаше осъзнаване - че всъщност всичко е гнило в основата. Това, че 23 години ни управляват едни и същи хора, че законите са в полза на партиите и че всъщност монополът е в самите партии.

Аз се надявам протестите да продължават, но не с цената на човешки животи и не с насилие. Защото не си е отишъл само един човек - Пламен Горанов от Варна, който се самозапали.

Всеки ден си отиват хора заради мизерията. Аз често контактувам с хора, които се занимават с психичното здраве на другите. И знам, че статистиката е изключително обезпокоителна. Психичното здраве на българина е сериозно разклатено именно поради мизерията. Процентът на самоубийствата е скочил.

Затова гражданите трябва да продължат да бъдат толкова будни, колкото са и в момента. Улицата трябва да остане колектив. Трябва да бъдем солидарни един към друг. Когато лекарите имат проблем - да излизаме с тях, когато полицаите протестират - да подкрепим и тях, когато зърнопроизводителите имат проблеми - да бъдем и с тях. А не всеки да си гледа своя интерес. Още на първата кръгла маса всички се обединихме в едно нещо - искаме спешни промени в Избирателния кодекс.

- Какви промени?

- Искаме независими и партийни кандидати да могат да излязат на равен старт
на предстоящите избори след 2 месеца. И ако не се промени това - нищо друго няма смисъл. Ние внесохме в Народното събрание готов проектозакон в понеделник - на всички да се дава равен старт.

- Вие ще влизате ли в политиката?

- Не, поне не под тази форма, която е в момента. Много хора ме спират и ме питат: "Защо не влезете в политиката?". Дори и приятелите ми. Но аз не мисля, че мястото ми е там. На този етап. В момента се чувствам комфортно извън политиката.

- Получавали ли сте предложения от партия?

- От години получавам предложения, но никога не съм се съгласявала. Думата политика не е мръсна, но думата партия е. Не мога да си сложа лицето и да си дам името за нито една от съществуващите партии. И не само аз, много хора - все можещи и знаещи, мислят като мен. Затова сме на този хал, затова в парламента влизат хора, които са без висше образование.

Случвало ми се е да бъда на една маса с депутати. И от тях знам, че каквото каже лидерът на партията - всички трябва да са съгласни, дори и те да са на моето мнение. И така се гласуват всички закони, които са били спорни и дълго обсъждани.

- На последните избори вие бяхте наблюдател в различни региони. Има ли манипулация на вота?

- Отидох като независим наблюдател от организация. Ставала съм свидетел на много безобразия - опит за злоупотреба и подмяна на гласовете в цяла секция. Ходила съм и в различни краища на страната - в провинцията се случват безобразни неща. Имала съм достъп и до самите секции. Но на такива като мен гледат като на лоши ченгета.

- На какви нередности сте били свидетел?

- Например директно нарушаване на закона - на 2 или 3 м от самата кабинка не трябва да има никой. В повечето секции в провинцията задължително има стол, на който седи човек. Тези неща не се санкционират.

А на последните избори стоях до 3-4 ч през нощта. Бях свидетел как по време на преброяването някои се опитваха да премахнат конкретни бюлетини и да ги обявят за невалидни. Това е една от тактиките - тези, които не трябва да получат гласове, бюлетините им се обявяват за невалидни.

- Вие не криете, че сте хомосексуална. Има ли гейове в парламента?

- Със сигурност има. Най-малко заради международните статистики. Но тук, в България, все още ни е трудно да излезем от балканския си манталитет. Винаги съм казвала, че един човек, който се занимава с политика и който е народен представител и има важна функция в управлението, трябва да бъде напълно честен и откровен с хората. Т.е., ако този човек има партньор от същия пол, той трябва да бъде открит с хората и да каже това. Да, със сигурност има, но и аз не мога да кажа, защото никой не си го е признал.

Десислава Петрова е родена на 12 декември 1980 г. Тя е активистка за правата на ЛГБТ хората (абревиатура от първите букви на думите лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора). Член е на Българския хелзинкски комитет и бивш заместник-председател и председател на сдружението "Джемини".

По-известна е като Деси Солджър (от английската дума soldier, която означава войник). Прякора измислят нейните приятели, защото навремето тя се обличала предимно във военни дрехи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • И хайде без опорки, че Перник ще изпие водата на София

    И хайде без опорки, че Перник ще изпие водата на София

    Експерти вече се произнесоха, че идеята да тръгне вода за Перник от язовир “Белмекен” през водопреносната мрежа на София е единственото възможно и рационално решение. При това се предвижда да се изградят 20 км трасе и пречиствателна станция, за да има София резервен водоизточник.  Освен това в язовирите “Искър” и “Бели Искър”
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя