Десислава Петрова-Солджър: Гейове има в парламента, но никой не си признава

https://www.24chasa.bg/Article/1828241 www.24chasa.bg
Десислава Петрова-Солджър СНИМКА: БУЛФОТО

С Десислава Петрова-Солджър разговаря Силвия Жекова 

- Навсякъде ви определят като едно от лицата на протестите, Десислава. Вие организирате ли ги?

- Всъщност аз съм част от протестиращите и не организирам нищо. Научих, че ще има протести, от интернет. Винаги съм била гражданин с активна позиция. И на всеки един протест в тази държава, аз съм на улицата с хората. Излязох още в първия ден и сега. Обадих се на флейтиста Кристиян Коев, с когото сме приятели, и му казах: "Идвай. Трябва да сме заедно."  Спомням си как вървяхме зад протестиращите и вдигахме обратно обърнатите кофи, които някои вандали събаряха. В един момент ни заградиха униформените и не ни пускаха да продължим. Това си е полицейска тактика - да се опитат да разбият протеста на малки части и той да не се осъществи. Тогава Кристиян продължи да настоява, но не е правил нищо незаконно. А един полицай го хвана и го завлече до полицейската кола, сложиха му белезници. Имаше много тв камери и оттам тръгна определението, че сме лицата на протестите.

- Вие лично защо излязохте на улицата?

- Аз излязох заради монополите - ЧЕЗ, топлофикация, ВиК, мобилните оператори. Аз мога да си плащам сметките, нямам финансови проблеми. Сметката ми за ток е 200 лева и за януари, и за декември, а живея сама с котарака си. Голяма част от моята работа е на доброволни начала. Намерила съм и начин да изкарвам достатъчно пари, че да мога да си позволя да работя безплатно за хората, които имат нужда. За мен един живот не се осмисля с това колко пари изкарвам и какви позиции заемам, а с това какво си направил и дали си постигнал нещо. Не мога да живея нормално в тази държава, ако хората не се чувстват спокойни. Не мога да бъда като кон с капаци. Това е елементарна ценностна система.

- Обвиняват ви, че всъщност сте подставено лице?

- Да, в последните 3 седмици чух, че съм минала през ГЕРБ, през БСП и че съм обиколила всички партии. Аз не съм с никоя от политическите партии. Съвсем нормално е преди избори хората да се оглеждат, ослушват и да имат страх, че някой ще ги излъже. Но имаше грозен опит от страна на политическите партии да заградят част от протестиращите в тяхната градинка.

- Вие попаднахте ли в такава ситуация?

- Непрекъснато. Предложенията не стават директно, а с хора, които се въртят около нас и говорят разни неща.

- Какъв е смисълът от кръглите маси, които организирате заедно с режисьора Андрей Слабаков?

- С Андрей се познаваме от много отдавна. Протестирахме заедно и за закона против тютюнопушенето. Тогава организирахме протести.

Сега отново бяхме заедно, той дойде със съпругата си - актрисата Ернестина Шинова. В един момент обаче всеки започна да говори за проблемите си и да иска нещо. И тези хора няма къде да бъдат чути. Затова съвсем интуитивно дойде идеята за кръглата маса - да съберем тези хора и да формулираме техните искания. Чухме се една сутрин с Андрей и започнахме да организираме всичко сами. Тези кръгли маси са отворени за всички, на първата дойдоха 500 участници.

- Кой финансира тези срещи?

- Никой. Тези събития не се финансират от никого, защото много от нещата ни се предоставят безплатно. Наеми за помещенията не сме плащали. И на двете кръгли маси досега имахме една и съща договорка със собственика на помещенията - или ни го дават безплатно, или продължаваме да търсим друго място. Например на първата кръгла маса трябваше да се наемат мултимедия и звукови уредби. И един човек се появи изведнъж и каза: "Ако имате нужда от нещо, ще помогна заради каузата и идеята. "Той извади 600 лв. и плати на фирмата, която предостави техниката. Без да имаме какъвто и да е ангажимент към него след това. Впоследствие и той се включи в самите дискусии.

- Какво още може да се случи на протестите?

- В момента малко се поуспокоиха нещата. Но със сигурност до изборите протести ще има
Защото това, което изкара хората на улицата, все още не е решено. Имаше еволюция на протестите и на гражданите през последните 2-3 седмици. Първо хората излязоха заради монополите. В следващия момент обаче имаше осъзнаване - че всъщност всичко е гнило в основата. Това, че 23 години ни управляват едни и същи хора, че законите са в полза на партиите и че всъщност монополът е в самите партии.

Аз се надявам протестите да продължават, но не с цената на човешки животи и не с насилие. Защото не си е отишъл само един човек - Пламен Горанов от Варна, който се самозапали.

Всеки ден си отиват хора заради мизерията. Аз често контактувам с хора, които се занимават с психичното здраве на другите. И знам, че статистиката е изключително обезпокоителна. Психичното здраве на българина е сериозно разклатено именно поради мизерията. Процентът на самоубийствата е скочил.

Затова гражданите трябва да продължат да бъдат толкова будни, колкото са и в момента. Улицата трябва да остане колектив. Трябва да бъдем солидарни един към друг. Когато лекарите имат проблем - да излизаме с тях, когато полицаите протестират - да подкрепим и тях, когато зърнопроизводителите имат проблеми - да бъдем и с тях. А не всеки да си гледа своя интерес. Още на първата кръгла маса всички се обединихме в едно нещо - искаме спешни промени в Избирателния кодекс.

- Какви промени?

- Искаме независими и партийни кандидати да могат да излязат на равен старт
на предстоящите избори след 2 месеца. И ако не се промени това - нищо друго няма смисъл. Ние внесохме в Народното събрание готов проектозакон в понеделник - на всички да се дава равен старт.

- Вие ще влизате ли в политиката?

- Не, поне не под тази форма, която е в момента. Много хора ме спират и ме питат: "Защо не влезете в политиката?". Дори и приятелите ми. Но аз не мисля, че мястото ми е там. На този етап. В момента се чувствам комфортно извън политиката.

- Получавали ли сте предложения от партия?

- От години получавам предложения, но никога не съм се съгласявала. Думата политика не е мръсна, но думата партия е. Не мога да си сложа лицето и да си дам името за нито една от съществуващите партии. И не само аз, много хора - все можещи и знаещи, мислят като мен. Затова сме на този хал, затова в парламента влизат хора, които са без висше образование.

Случвало ми се е да бъда на една маса с депутати. И от тях знам, че каквото каже лидерът на партията - всички трябва да са съгласни, дори и те да са на моето мнение. И така се гласуват всички закони, които са били спорни и дълго обсъждани.

- На последните избори вие бяхте наблюдател в различни региони. Има ли манипулация на вота?

- Отидох като независим наблюдател от организация. Ставала съм свидетел на много безобразия - опит за злоупотреба и подмяна на гласовете в цяла секция. Ходила съм и в различни краища на страната - в провинцията се случват безобразни неща. Имала съм достъп и до самите секции. Но на такива като мен гледат като на лоши ченгета.

- На какви нередности сте били свидетел?

- Например директно нарушаване на закона - на 2 или 3 м от самата кабинка не трябва да има никой. В повечето секции в провинцията задължително има стол, на който седи човек. Тези неща не се санкционират.

А на последните избори стоях до 3-4 ч през нощта. Бях свидетел как по време на преброяването някои се опитваха да премахнат конкретни бюлетини и да ги обявят за невалидни. Това е една от тактиките - тези, които не трябва да получат гласове, бюлетините им се обявяват за невалидни.

- Вие не криете, че сте хомосексуална. Има ли гейове в парламента?

- Със сигурност има. Най-малко заради международните статистики. Но тук, в България, все още ни е трудно да излезем от балканския си манталитет. Винаги съм казвала, че един човек, който се занимава с политика и който е народен представител и има важна функция в управлението, трябва да бъде напълно честен и откровен с хората. Т.е., ако този човек има партньор от същия пол, той трябва да бъде открит с хората и да каже това. Да, със сигурност има, но и аз не мога да кажа, защото никой не си го е признал.

Десислава Петрова е родена на 12 декември 1980 г. Тя е активистка за правата на ЛГБТ хората (абревиатура от първите букви на думите лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора). Член е на Българския хелзинкски комитет и бивш заместник-председател и председател на сдружението "Джемини".

По-известна е като Деси Солджър (от английската дума soldier, която означава войник). Прякора измислят нейните приятели, защото навремето тя се обличала предимно във военни дрехи.

  • От ЦИК не зависи нито загубата, нито победата

    От ЦИК не зависи нито загубата, нито победата

    В последните години се нагнетява особено напрежение около ЦИК - едва ли не тази шапка на изборната администрация раздава облаги и главно определя кой да е победителят на едни или други избори. А оттам и определя бъднините на държавата. А всъщност ЦИК трябва да следи спазва ли се духът на Изборния кодекс и да създаде всички условия за честни
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си