Електронен нос надушва сорта грозде във виното

https://www.24chasa.bg/Article/182852 www.24chasa.bg

Електронен нос вече може да открие от кой сорт грозде, от кой район и от кое лозе е направено дадено вино. Той дори надушва какъв вид е дървото, от което е направена бъчвата за неговото съхранение.

Изобретението е на френски учени, които така искат да подпомогнат прочутата си винарска индустрия, съобщава британският в. “Дейли мейл”.

Техниката, разработена от университета на Бургундия в Дижон, анализира уникалната смес от хиляди различни химични съединения, които се съдържат във всяка бутилка вино и дават на питието специфичен аромат и вкус.

По този аромат и вкус опитните енолози идентифицират типовете и реколтите на вината по време на дегустациите. Новият електронен нос обаче посочва къде е било направено виното и дори в каква бъчва е ферментирало.

Френското изобретение анализира химическите съединения във винени пари, на основата на което се изготвят подробни химически подписи, които се съпоставят с богата база данни с характеристиките на различни видове вина.

Екипът от Дижон е изследвал и проби на химически съединения, открити в дървения материал от 9 гори във Франция, от които се произвеждат бъчвите за производство на вината. Една от важните получени информации е за възрастта на бъчвите. Това е съществено за откриване на евентуални фалшификати - ако посочената реколта е по-стара от възрастта на бъчвите, то е ясно, че става дума за менте. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 20 млн. лева с рекет е искала да прибере разбитата от ГДБОП банда на Димитър Желязков - Митьо Очите, показа проверка на "България Днес". Ключова роля в мегаизнудването наред с Очите и подчинените му главорези има и общинският съветник от Несебър Пейко Янков, обявиха от прокуратурата. Самият Янков успя да се укрие по време на полицейската

Денонощни грижи ще получи немощната старица  Немощната баба Василка от самоковското село Ярлово ще бъде настанена в социален дом. Хубавата новина съобщи пред "България Днес" кметът на селото Васил Миленов. "Подготвяме документите тези дни и ще ги изпратим на социалните. Очакваме след това баба Василка да бъде настанена в социален дом,

Спортувам, тичам по 3 км всеки ден "Спортувам, опитвам се да се поддържам във форма". С тези думи Калин Терзийски опроверга слуховете, че не е добре със здравето. Преди дни Кайо качи снимка в социалните мрежи, на която изглежда сериозно отслабнал. Десетки негови почитатели се притесниха относно състоянието му.