Наши клоуни дадоха рамо на рекорд на "Гинес"

https://www.24chasa.bg/Article/1828894 www.24chasa.bg
150 клоуни в бели престилки от 8 страни събра швейцарската фондация "Теодора". Те поставиха рекорд за "Гинес" в Берн за най-много болнични смешници на едно място.

Трима болнични клоуни от Варна дадоха рамо на рекорд за "Гинес"в Швейцария. Димитър Горчев, Нели Радева и Антонио Угрински станаха част от 150 смешници в бели престилки събрани на едно място. Струпването и регистрирането на рекорда стана в град Рол до Женева. Организира го фондация "Теодора", основана преди 20 години от братята Андре и Жан Пули.

Нашите смешници заедно с колеги от 8 страни се оказаха сензация в кантон Берн. Швейцарци и туристи снимаха и се смяха с огромната група хора, които не спираха да се шегуват. Клоуните  направиха дефиле на площада пред кметството на кантон Берн. Даже кметът му си сложи червен нос и дойде да поздрави клоуните.

Тримата българи работят към асоциация "Доктор Плацебо". Джижи-Биджи, Тони Балони и Доктор Пуф са добре познати в детската онкохематология, детската клиника и психиатрия в УМБАЛ "Св. Марина" и в МБАЛ "Св. Анна" във Варна, а също в детската онкология в ИСУЛ "Царица Йоана".

Варненците Димитър Горчев, Нели Радева и Антонио Угрински /от ляво надясно/ участваха в рекорда на клоуните в Швейцария.
Варненците Димитър Горчев, Нели Радева и Антонио Угрински /от ляво надясно/ участваха в рекорда на клоуните в Швейцария.

Българите участваха в уоркшоповете, които фондация "Теодора" направи за годишнината си. Те изучиха весели и полезни техники от опитни колеги от Великобритания, Швейцария, Италия. Как с тялото си да издаваш звуци, малко черен хумор и клоунски дуети бяха ключовите теми на семинарите.

"Участвах в няколко уоркшопа и съм изумен от изобретателността на клоуни от Италия, Турция, Дания, Испания. И те като нас отделят всяка седмица часове да зарадват децата извън обичайната си работа. Повечето са артисти, музиканти, художници, психолози", разказва Димитър Горчев. Той е радиоводещ в радио "Браво" и завършва магистратура по психология във Варненския свободен университет.
Идеята за клоуни, които да развеселят децата в болниците, идва на Андре Пули още като дете. Той преживява дълъг престой на легло и единствените му радостни мигове са свижданията с майка му Теодора. През 1993 г. заедно с брат си Жан създават фондация, която да подкрепя и обучава клоуни в бели престилки.

"Теодора" поддържа програми в детските болници в 8 държави. Има специално обучени клоуни за деца с множествени увреждания и хранителни проблеми.