ВИП блок на соцвеличия превърнат в бардак

https://www.24chasa.bg/Article/1831561 www.24chasa.bg
В Шумен се разказват пикантни подробности за Сара Сандова. СНИМКА: АРХИВ

До 1989 г. блокът на бул. “Славянски” 5 беше най-елитното място за живеене в Шумен. В него живееха първите секретари на Окръжния комитет на БКП, видни стопански дейци, актьори. Днес в един от входовете на същата тази ВИП сграда спокойно, но на пълни обороти, пъшка долнопробен публичен дом.

Според хора от квартала работи от 18 години. И е наистина долнопробен, просто няма друга подходяща в речника. Това се случва пред очите на цял Шумен, полиция и куп институции с нравствена и морална насоченост.

Преди 8 г. “24 часа” публикува материал за бардака под заглавие “Секс за лев в голямото междучасие”. В него ставаше ясно, че ученици от съседните училища прескачат за кратък миг на “отмора” между часовете по литература и алгебра. Цени народни - лев, два, който няма кеш, може да мине и с буркан туршия или компот. Като изключим нюансите в тарифата, промяна за тези години няма.

Собственичка на бордея е Мадам Сара, на 53 г., с две висши и четири деца.
Името  е обвеяно с непомръкваща слава в селата на Делиормана и част от Варненска околия, защото стотици момчета, младежи, мъже и старци са получавали платени ласки при нея.

Сара обитава гарсониера в бившия елитен блок. В нея е със “служителките” си, които за пред полицията имат железни алибита - роднини, дошли на гости, болногледачки или клиенти за купуване на жилището.

Вътре е мръсно, задушно и мирише= Вонята от урина във входа е нетърпима, навсякъде се сипят боклуци, външната врата е разбита, по коридорите е тъмно. Съспенс по шуменски.

През 2007 г. Мадам приключи с натуралното заплащане. От една страна, жената влезе в затвора за сводничество, от друга - България пък беше влязла в ЕС. Това наложи нов подход, след като Сара излезе на свобода през 2010 г. Спря да приема буркани и мина на промоции. Най-вървежна е “петима за 20 лева”, но има и намаления, защото хората в този край обедняха.

Отстрани може да изглежда бохемско, но от 13 апартамента във входа реално са обитаеми само 2-3. Всички други собственици се изнесоха, продадоха и изоставиха
жилищата си. Една жена от тях замина за чужбина и от време на време праща есемеси с един въпрос: “Има ли промяна в нещата?”. Някои пък търсят наематели, само и само да наглеждат имота, но мераклии няма.

Хората са силно притеснени от ставащото вече 15 г. във входа и отказват да говорят от страх от тормоз и репресии от Сара и персонала . Писали са до къде ли не, последната им жалба до районната прокуратура в Шумен е от 28 февруари. Нищо обаче не се случва.

Пикантни подробности разказват таксиджии от стоянката, която е пред входа на блока. Според тях през цялата нощ, а често и през деня не спира върволицата от мъже от всякакви възрасти.

Шофьорите твърдят, че от пръв поглед става ясно, че клиентите няма как да приласкаят нормална жена, освен ако не е сляпа, без обоняние или и двете. Всъщност и малобройният персонал на Сара не блести с чар и дори и при мимолетен контакт с някоя от тях след това трябва да мине време, за да ти се върне влечението към жените.

Заведението работи нонстоп, и с основание, защото някои нужди не търпят отлагане. В съвкупност това се отразява на нервите и здравето на съседите.

Тези хора живеят тук заедно с Мадам Сара от 1960 г. Тогава тя е Сара Саидова, дъщеря на университетската преподавателка по руски език професор Бела Саидова, вече покойница, и историкът М. С. Сара е малко пухкава, но е чаровна и закачлива. Свири на пиано и това предизвиква завист у връстничките , някои от които още са във входа. Пианото и сега е там, но Моцарт звучи рядко. “Малка нощна музика” е заменена със симфония от пъшкане, охкане, крясъци, скандали, разправии, тряскане на врати.

Сара наполовина е азерка, майката Бела се влюбва в баща , докато той следва в Баку. Сара завършва руска филология в Шумен и явно след това учи още нещо, защото в многобройните скандали във входа винаги изтъква двете си висши образования.

В началото на 90-те и тя отива в Баку и се връща с мъж и дете през 1995 г. “Късметлията”, азерът Рафаил Хасан, е рядко интелигентен и чувствителен мъж. Скоро разбира къде е попаднал. Налага му се да спи на кушетка в коридора, докато го прескачат клиентите на жена му. На него, мюсюлманина, този живот не му е никак комфортен и Рафаил угасва тихо и бързо след 2-3 години.

Със Сара имат две деца. По-голямото е момче, на 23 години, студент в Шуменския университет. Дъщеря им следва медицина в София.

От други бащи Сара ражда още две момичета. Едното е в 8-и клас, за него се грижи сестрата на Сара. Четвъртото е в приемно семейство в шуменско село. Бащите ги знае само Сара.

По-паметливите припомнят, че бардакът е заработил още веднага след завръщането на Сара от Баку през 1995 г.

Проститутки и публични домове има почти навсякъде в страната под една или друга форма. Този на Сара Сандова обаче съсипа живота на дузина семейства, които са на предела на силите си.

Непрекъснатите скандали между клиентите, разправиите, шумът, особено след полунощ, мръсотията, погледите, които обираш на влизане в блока, защото хората не знаят дали живееш там, клиент ли си или труженичка. Защото за никого в неголемия Шумен не е тайна какво се случва там. “Най-гадно е, когато към 4 часа сутринта ти позвъни на вратата някой с лъснал поглед и пита мазно: “Тука ли е ...” и смига многозначително”, разказва съседка.

Десетки са жалбите на хората от блока. До къде ли не. Без ефект. “Предлагането на платена любов и склоняването към нея е престъпление, доколкото знам. Ако полицията не може да се справи с този толкова явен и показен бардак, не знам как воюват срещу онези, нелегалните, тайните и мнооого скритите”, пита един от съседите на Сара, който живее в съседния блок.

От полицията контрират, че трудно доказвали платена любов. Когото сварели, все викал, че е на гости. През ноември 2012 г. полицията успя да хване млада труженичка на любовта, 28-годишната Назмие Юмерова. Това станало, след като по сигнал на съседи полицаите около 16 ч засекли 58-годишен клиент да се измъква от апартамента.

Мераклията си признал, че в жилището на Сандова получил сексуални услуги от друга жена срещу заплащане. Той казал, че броил 6 лв. Не е ясно дали цената е била промоционална, или редовна тарифа.

Сара Сандова обяснила на униформените, че младата дама не била проститутка, а я наела да я гледа и  плащала като на социален асистент. Клиентът пък не бил клиент, а майстор, когото наела да измаже жилището . Досъдебното производство по случая продължава вече четири месеца, вероятно поради очевидната си фактологична сложност, и не е ясно кога ще завърши.

Хората от квартала питат толкова ли е трудно да стане като по филмите - един полицай да се прежали и да влезе като клиент при Сара, за да докаже нещо, което цял град знае. За да я приберат отново в затвора и те да си отдъхнат.

Междувременно Сара Сандова вече е собственик на два апартамента във входа. Нейният наследствен, останал от майка , е на втория етаж, но изгоря при пожар през 2006 г. Сега е необитаем, защото е трудно да се ремонтира. Малко преди да я вкарат в затвора за 4 г., тя купи още един на първия етаж. Точно той сега се ползвал за терен на сексуслугите.

“Е, ами от комисията “Кушлев” защо не проверят доходите на Мадам, която едва от 2-3 години получава инвалидна пенсия, как купи жилището, което през 2007 г. струваше майка си и баща си”, чудят се потърпевши от развихрилата се сексмашина на пъпа на Шумен.

Хората най-много негодуват срещу нормативната база. В член 45 на Закона за собствеността и в Закона за етажната собственост действително е предвидена възможност по решение на общото събрание на живеещите собственик да бъде изведен за срок до 3 години. Но никой не казва къде ще отиде Сара, ако рекат да я “изведат”, и за чия сметка.

Този вход на бул. “Славянски” 5 в Шумен не иска много - само ред и спокойствие, което отдавна никой не им гарантира.