Изненадващо Плевнелиев обявява правителството във вторник

https://www.24chasa.bg/Article/1831604 www.24chasa.bg

Президентът Росен Плевнелиев обявява изненадващо правителството във вторник, а не както бе казал по-рано - в сряда, съобщиха от екипа му. Причините за това са многобройните спекулации с имена, които самият Плевнелиев нарече “отстрел на кандидатите”.

Бъдещият премиер вече е определен, той е приел и по всяка вероятност няма да е нито един от тези, за които се спекулираше.

Саша Безуханова, за която се твърдеше, че може да е премиер, споделила пред близки, че би могла да бъде икономически министър, но категорично не желае да оглави кабинета. Проф. Кирил Топалов - съветник на президента по въпросите на културата, най-вероятно ще седне в стола на Вежди Рашидов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан предложи на основните партии да търсят консенсус около 5 приоритета, след като се сформира служебното правителство, и да не опонират по тях и на следващия кабинет. Акцент ще бъдат икономическият ръст и политиката за повишаване на доходите.

Проф. Кирил Топалов сядал в креслото на Вежди Рашидов

Проф. Кирил Топалов - съветник на президента Росен Плевнелиев по въпросите на културата, най-вероятно ще седне в стола на министъра на културата Вежди Рашидов в служебния кабинет, се говори в средите на интелектуалците.

70-годишният Топалов е писател, драматург, киносценарист, литературен критик и историк, преводач и дипломат. Бивш директор на Народната библиотека, посланик на България в Гърция (1998-2002). Автор е на многобройни научни изследвания - статии, студии и книги върху историята на българската литература, на известни романи (три от които филмирани - "Бъди благословена", "Бягай... Обичам те", "Не се сърди, човече"), на поставяни на български и чужди сцени театрални и телевизионни пиеси, на книги с разкази за деца и др.

Според запознати професорът е основен автор на по-важните речи на президента, като например на словото му за 3 март.

Като негов конкурент за поста се сочи директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов - режисьор и постановчик с международна известност, който направи и концерта на златните български гласове в "Болшой театър" през октомври м.г. по идея на Рашидов. Възможно, но малко вероятно е да се вземе под внимание и голямата активност на скулптора проф. Велислав Минеков, който е един от основните критици на управлението на Рашидов в културата. Тогава ще последва истински лов на вещици, опасяват се запознати с нападките му. Плевнелиев ще обяви кабинета още във вторник, ден преди 13 март, съобщиха запознати. Той вече е готов с името на премиера и то щяло да изненада публиката, твърдят те.

Поканената от него Саша Безуханова е споделила в тесен кръг, че би поела вицепремиерски пост и икономическо кресло в служебния кабинет, но не и функциите на министър-председател, научи още "24 часа".

Още не е ясно и дали по време на посещението си във Виена президентът е разговарял с представителя на България в проекта "Набуко" там Димитър Абаджиев, също обсъждан вариант.

Както "24 часа" вече писа, бившият шеф на НОИ Йордан Христосков най-вероятно ще поеме социалното министерство, а новият шеф на фонд "Научни изследвания" проф. Пламен Мишев от УНСС - земеделието.

70 бивши шампиони и представители на спортни федерации пък ще внесат утре подписка на "Дондуков" 2 с предложение Васил Иванов-Лучано да стане спортен министър. Той бе на поста в кабинета на царя. Сред подписалите са първият български олимпийски медалист Борис Георгиев-Моката, двукратните олимпийски шампиони Нораир Нурикян и проф. Петър Киров, волейболната легенда Димитър Златанов, олимпийските шампионки по гребане Сийка Келбечева и Стойка Груйчева. (24часа)

Президентът: Гледат ни ще излезем ли достойно от кризата

Сега, когато сме “в светлината на прожекторите” на цяла Европа, отговорът е с действията си да покажем демократичната си култура и готови ли сме за промяна към по-добро.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев във Виена вчера, където участва в дискусията “Какво държи Европа заедно”.

“Ако преминем по един достоен начин през ситуацията, в която се намираме, България ще бъде големият победител”, каза той.

България беше във фокуса на вниманието по време на дискусията във виенския “Бургтеатър” , в която участваха президентът на Австрия Хайнц Фишер и еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан. Плевнелиев подчерта отново, че подкрепя гражданските протести и изрази надежда позитивната гражданска енергия да доведе до подобрение на положението в страната, предадоха от пресслужбата на “Дондуков” 2.

Проверки на всички по веригата в енергийния сектор трябва да бъдат извършени, потвърди позицията си той. Във всяко австрийско село хората могат свободно да избират доставчиците си на електроенергия, а у нас - не и това трябва да се промени, заяви държавният глава.

“ЕС не е “счетоводен съюз за еврофондове” и не представлява просто един общ пазар. Това е съюз на ценности и на демократични държави, които заедно изграждат своето общо бъдеще”, каза Плевнелиев на форума. Силата на Европа е в това, че заедно можем да решаваме проблемите, заключи той. (24часа)

ДПС с оферта: Всички партии да договорим 5 приоритета

ВЕНЦИ ВЕНКОВ

С оферта към останалите основни партии, които “имат амбицията да бъдат парламентарно представени и са разположени в демократичния спектър”, излезе лидерът на ДПС Лютви Местан.

Готови сме, след като се сформира служебният кабинет, да постигнем съгласие за 4-5 национални приоритета, обяви той в Шумен вчера.

“Няма значение кое правителство в какъв формат ще реализира тези приоритети. За осъществяването им ние няма да бъдем опозиция на правителството, дори ако нямаме отношение към сформирането му”, увери Местан.

“След всичко, което му се случи, г-н Доган е в странно добро, бих казал, в чудесно разположение на духа”, отговори той на въпрос от “24 часа” за емоционалното състояние на Ахмед Доган. Силната политическа енергия и мотивация на избирателите на ДПС допринесла за това.

Възможно е ДПС да заведе дело за клевета срещу Бойко Борисов за твърдението му, че Доган е поръчал покушение срещу него, каза още председателят на партията.

“Всичко е в ръцете на главния прокурор. Смятам обаче, че ако имаше нещо вярно в това твърдение на премиера в оставка, то досъдебно производство срещу Ахмед Доган щеше отдавна да е образувано и всички ние щяхме да имаме друга съдба”, обясни Местан.