Банки “пазят” парите на пенсионерите и от самите тях

https://www.24chasa.bg/Article/1832370 www.24chasa.bg
Близките на болни дори не подозират през какви бюрократични препятствия трябва да минат, за да направят нещо елементарно за тях. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Имате възрастен близък на легло, който не може да взема самостоятелно решения. Грижите се за сираче или дете с болни родители. Спешно ви трябват пари за лекарства, за животоспасяваща операция. Отивате в банката, като си мислите, че щом сте законен настойник или попечител, без проблем ще изтеглите нужната сума от сметката, където се събира пенсията му. Мисията обаче се оказва невъзможна.

Банката не признава документа за настойничество и ви праща за ново съдебно решение, с което да го докажете.

В НОИ има десетки оплаквания от хора, влезли в омагьосания кръг.

Според Кодекса за социално осигуряване и Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, които регламентират плащането на пенсиите в държавата, за да получи достъп до парите на човека, за когото отговаря, настойникът (попечителят) трябва да представи законно притежавания документ. Ако съдът още не се е произнесъл, това може да стане с документ за решение на общинския съвет, доказващ, че е стартирала процедура за учредяване на настойничество (попечителство).

В живота обаче това не се случва. Банките масово не признават въпросните документи и искат от хората специално съдебно решение за достъп до сметката на близкия. При това не еднократно, а отделно за всяко теглене независимо от сумата. Любезно обясняват, че това е записано в общите им правила - право, предоставено им по Закона за банките.

Тъй като въпросното съдебно решение се вади за 5-7 работни дни, човек изпада в ситуация, в която предпочита да вземе заем от приятел или още по-лошо - да тегли бърз кредит.

“Има близки, които ни звънят възмутено, само че това не зависи от нас”, казва Янка Грозева, шеф на дирекция “Изплащане на пенсии” в НОИ. Експертите на института не били в позиция да инициират законови промени.

От банките обясняват, че това е защитна мярка срещу злоупотреби.

“Логично е да искаме съдебно решение, когато става дума за малолетни, непълнолетни и възрастни, поставени под частично или пълно запрещение”, обясняват те. Позовават се формално и на Семейния кодекс. Само че в цитираните от тях чл. 165 и 130 пише ясно, че специално решение на съда се иска само ако настойникът прави сделки с имоти, коли и други движими вещи, с влогове и ценни книги, принадлежащи на подопечния им. Същото важи и когато искат парите, за да обезпечат чужди задължения чрез залог или ипотека.

“Това няма нищо общо със ситуацията, когато ти трябват 200 лв. за лекарство на майка ти и няма откъде да ги вземеш - възмущават се потърпевши. - И какъв е тогава смисълът от удостоверението за настойничество, в което пише, че се издава, за да послужи пред НОИ, МВР, НАП, социалните служби, съдилищата, банковите институции и навсякъде, където се наложи във връзка със защита правата и интересите на болния?!”

От банките уточняват, че това съдебно решение се изисква само за достъп до спестовните влогове - т.е. когато пенсията се внася по спестовна безсрочна сметка. Съветват, който иска, да използва разплащателна сметка и съответно да си тегли парите с дебитна карта, което автоматично елиминира проблемите на настойниците.

Таксите, които вземат в случая обаче, са доста солени.

За обслужване на разплащателна сметка вземат 4-5 лв. месечно, което за една пенсия от 200 лв. е значителна сума.

Очевидно тази “загриженост” за сигурността на пенсиите е патент само на банките.

Държавата като цяло е по-либерална, защото въпросното изискване за съдебно решение автоматично отпада, когато се смени редът за изплащане и пенсията се прехвърли към пощата.

“Ако имате трудности като настойник или попечител с достъпа до пенсията, подайте заявление за прехвъляне на плащането по пощата”, съветват експертите на НОИ.

От “Български пощи” признават базовия документ за настойничество или попечителство и не искат допълнително съдебно решение. Това прехвърляне обаче също не става от раз. Ако сте имали късмета да го поискате до 25-о число на месеца, прехвърлянето ще е факт от 1-о число на следващия. Ако обаче датата, на която са ви потрябвали парите, е след 25-и, ще се наложи да изчакате чак втория месец.

ЛИЛЯНА ФИЛИПОВА

Магистрат казва “да” и за теглене от детски влог

С разрешение на съда става и разпореждането с детските влогове, преди детето да навърши пълнолетие. Задължително районният съд трябва да даде съгласие парите да се ползват. Процедурата е същата като при настойничеството. Идеята е да се гарантира сигурността на парите, но при спешни случаи те също остават неприкосновени.

В банката с документа се разпорежда законният представител за малолетния - родител или попечител. Ако детето е от 14 до 18 г., то присъства лично заедно с родител или попечител.

Непълнолетни титуляри над 16-годишна възраст, които са внесли на свое име трудовите си доходи, или са встъпили в брак, се разпореждат самостоятелно с детските си влогове.

Възможно е при предсрочното прекратяване на влога да се удържи малка сума, като вид наказателна такса.

Иначе, след като титулярят стане пълнолетен, детският му влог се трансформира в безсрочен и той може да го ползва свободно.

СОФИЯ ТЕРЗИЙСКА

Без пълномощно близък може да вземе само две социални пенсии

B масовия случай, когато човек няма възможност да вземе лично пенсията си, негов близък може да го направи, ако има нотариално заверено пълномощно, обясняват от НОИ.

Ако пенсионерът е извън България, неговият подпис трябва да се завери от българските дипломатически и консулски представителства. Задължително пълномощникът представя и лична карта. Пощата или банката нямат право да задържат пълномощното, тъй като обикновено то е за по-дълго време.

Когато пенсията се взема по пощата и пълномощникът е нужен само няколко месеца, достатъчно е и т.нар. изрично пълномощно, което е без нотариална заверка. В него трябва много точно и ясно да е вписано какви суми да се платят на упълномощения и точно за кой месец. Ако това липсва, пощенският служител няма право да плати. Такова пълномощно може да се използва най-много 3 пъти за една календарна година. Всеки път обаче се иска нов покумент и той се задържа от пощата. Към него е нужна и декларация, че пенсионерът не е ползвал това право повече от 3 пъти за годината.

Без пълномощно близък може да вземе вместо титуляря до 2 социални пенсии за старост и добавките към тях. Става дума за съпруг(а), пълнолетни деца или родители на пенсионера. При плащането близките трябва да представят собствената си лична карта, документ за самоличност на възрастния, както и документи, удостоверяващи семейната или родствената връзка. Плащането става в дома на пенсионера или в пощата.

Ако пенсионерът има неполучена пенсия и почине, наследниците имат право да вземат парите, като подадат заявление в НОИ, към което се прилага удостоверение за наследници. Парите се плащат на един, упълномощен от всички наследници.

Ако няма такъв, всеки един от наследниците получава полагащата му се част по Закона за наследството. Когато починалият е получавал пенсията си по пощата, други документи не са нужни, но когато е плащана от банка, се иска и удостоверение, което се издава на законните наследници от НОИ.

Наследниците губят парите, ако не ги вземат до 3 г. (24часа)

ПРЕДИЗВИКАНО: Настойничество?! 2 години ходене по мъките за нищо

Настойничеството в България е сведено до кръгла нула от банки и други институции въпреки законовите разпоредби.

Преди седем години майка ми, Бог да я прости, се разболя тежко от вирусен енцефалит. За радост успя да оживее, въпреки че все едно бе в будна кома. Освидетелстването от ТЕЛК мина нормално - НОИ прие документите веднага.

След това обаче се изправих срещу съдебната система. Все пак трябваше да има някой, който да действа от името на майка ми.

Повече от 2 години и незнайно колко адвокатски хонорара бяха необходими, за да се приключи едно елементарно дело. Преживях дори абсурда съдийка да поиска завеждането на 100-процентов инвалид в залата, за да се запознае със състоянието му. В един прекрасен момент излезе решение. Влизаше в сила от октомври 2011 г., а още беше май. През това време то трябваше да отиде по служебен път в община “Лозенец”. Нямах друг избор, освен да изчакам. През декември то още не беше стигнало. Юристите обаче си направиха копие, попълних всички декларации и през март 2012 г. получих листчето с печата, според което ставам настойник. Юристката на общината ми обясни, че по закон вече мога да оперирам със сметката, където се получават пенсиите на майка ми и интеграционните добавки.

Гледането на такъв болен изисква доста средства. За късмет аз и сестра ми работим и успявахме по някакъв начин да се справим. Веднъж обаче нямах налични и отидох в банката. Там ми отказаха категорично достъп до парите. Трябвало специално съдебно решение.

Почувствах се напълно прецакан. За какво тогава беше нужна цялата тази процедура? А ако трябваше спешно да се купи животоспасяващо лекарство?

Значи всичко е направено така, че хората да са прецакани. И колкото се може по-бързо да влязат в гроба. За какво е цялата тази бюрокрация, когато човек при нужда не може да помогне на най-близкия си? В такъв момент просто теглиш една майна на скапаната държава и тръгваш към летището.

ГЕОРГИ БАНОВ

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-сексапилната гимнастичка от ансамбъла, спечелил бронзов медал на олимпийските игри в Рио - Цветелина Найденова, е без гадже! Това призна самата тя и така потвърди слуховете, че е разделена със скандалния рапър Марсел Величков - Марсо. Цвети направи това в популярния в последните дни чат с фенове и приятели в инстаграм,

20-годишната певица Алекс Крумова успя да покори най-високия връх в Европа. Изпълнителката се качи на Монблан, въпреки крехката си възраст. "Успяхме да достигнем на определена височина с огромен лифт, който побираше над стотина души. Беше много страшно, защото лифтът висеше над огромни пропасти и имах чувството, че ще откачи и ще пропаднем.

Актьорът Ненчо Илиев, по-познат като Бате Ненчо грее от щастие, видяха папараците на "България Днес". Комедиантът изглежда така все едно си разказва вицове наум, разхождайки се из софийските улици. Метнал раница на рамо, илюзионистът се бе пременил с карирана риза, от която се подаваше изпъкнало коремче.