Продадох си фирмата, за да имам време за парламента

https://www.24chasa.bg/Article/183893 www.24chasa.bg
Костадин Язов, депутат от ГЕРБ в Пловдив СНИМКА: Атанас Кънев

Народният представител от ГЕРБ Костадин Язов е роден на 3 март 1977 г. и е най-младият, влязъл в парламента от Пловдив.
Средното си образование е завършил в механотехникума. Следва инженерна физика в Пловдивския университет. Учих тази специалност по желание, защото се интересувам от нея, а по-късно завърших и икономика по необходимост, казва Язов.
От 1996 г. работи в строителния бранш, за 4 години е бил и дистрибутор на масла в "Шел"-България.
До изборите за 41-во Народно събрание има собствена строителна фирма.
Лидер е на структурата на ГЕРБ в район "Южен".
Ерген, но има сериозна приятелка.

- Г-н Язов, за първи път влизате в парламента. Ориентирахте ли се вече в обстановката и в кои комисии бихте желали да работите?


- Смятам, че ще бъда полезен в областта на регионалното развитие и благоустройството или в околната среда и водите. Досега съм се занимавал със строителство и знам, че законодателството е пълно с недомислия.
Същото се отнася за Закона за обществените поръчки, защото и чистачката знае кой ще спечели един конкурс. На практика нищо тайно няма и винаги може да се направи така, че определен човек да победи.
Като човек, който доскоро е бил в частния бизнес, знам, че голям проблем за фирмите
е връщането на ДДС. В тази посока може да се ползва израелски опит.
От американците можем да се поучим и да въведем закон за разплащане с подизпълнителите. Редовна практика тук е да се плати на основния изпълнител, а фирмите под него да чакат с месеци парите си. В САЩ за такова забавяне е предвиден затвор до 30 години.

- Защо се отказахте от бизнеса и предпочетохте политиката?


- Надявам се да бъда полезен за фирмите с работата си в парламента.


- Как се озовахте в партия ГЕРБ?


- Чрез приятели. Те ме поканиха и станах един от учредителите първо на сдружение ГЕРБ, а след това и на партията.
Винаги съм помагал, с каквото съм могъл, макар че в един период бях разочарован
от обкръжението около бившия лидер Йордан Кюмюрджиев. Тогава се бях отдръпнал. След това Иван Тотев и екипът му ме привлякоха отново и дори станах председател на партията в "Южен".

- Какво е отношението ви към Кюмюрджиев сега?

- Приятелско. Към него никога не съм хранил лоши чувства.

- Изненада ли ви предното място в листата? С какво го заслужихте?

- Да, приятно. Предполагам, че при вземане на решението е оценена работа ми като ръководител на партията в "Южен" и особено са натежали резултатите на ГЕРБ след евровота в района, заслуга за които имат всички членове на партийната структура.

- Председателят Цветан Цветанов идваше често преди изборите в Пловдив. Водил ли е с вас някакви разговори?

- Да, но единствено на работни съвещания на партията. Индивидуални срещи с него не съм имал.

- Вече сте в парламента. Какво е първото нещо, което ще направите за Пловдив?


- Най-големият проблем на Пловдив е инфраструктурата и ще работя за нейното подобряване и развитие. Това е задача, която ще изпълняват и останалите колеги и на практика ще работим в екип.
В нашето общество битува погрешно схващане. Когато върви строителството в дадено място или държава, това не означава, че икономиката се развива. За мен не височинното, а линейното строителство - като пътищата, са показател за развитието на икономиката в правилната посока.
Освен това смятам да се връщам в Пловдив всеки ден след заседанията на парламента и всъщност няма да се откъсвам от града и неговите проблеми.

- Ще издържите ли?


- Засега така мисля, ще видим колко дълго. Имам навика, докато пътувам с колата, да анализирам всичко - обществени теми, партийни въпроси, личния си живот. Повечето от
добрите идеи ми идват на път. Надявам се, че ще имам много такива и за Пловдив.

- Обичате ли да пътувате?

- Да, у нас най-много обичам да ходя в Родопите, защото родът Язови е оттам - от с. Левочево. Самият аз съм роден в Рудозем и често посещавам тези места.
Навън съм пътувал доста из цяла Европа - Гърция, Австрия, Холандия, Германия. Само до Париж не съм ходил и смятам да отида и там. Толкова много го хвалят, че съм любопитен да го видя.

- В какви роднински отношения сте със строителния предприемач Димитър Язов?

- Втори братовчеди сме, но нямаме общ бизнес, въпреки че и моята фирма беше свързана със строителството. С колегите подготвяхме проектно-сметна документация за изграждане на различни обекти.

- Говорите за фирмата си в минало време.

- Да, защото я продадох след изборите и ще насоча усилията си към парламента.

- Как гледате на строгия ред и дисциплина, които ГЕРБ наложи на своите депутати?


- Положително. Въпреки че ще пътувам всеки ден, няма да пропусна нито едно заседание, нито ще гласувам с чужди карти.

- Когато станахте депутат, от партията ви представиха като един от най-желаните ергени. Разкажете нещо за личния си живот.


- Майка ми Теменуга е фармацевт и има собствена аптека, а баща ми Васил е пенсионер. Бил е главен енергетик на "Редки метали". Може да се каже, че семейството ни е много задружно, всичко правим заедно.
Има едно разделение по полове - аз и баща ми имаме интереси в областта на техниката, а майка ми и сестра ми - в медицината. Сестра ми е психиатър в университетска болница "Св. Георги".
Имам и сериозна приятелка. Тя работи в спедиторска фирма. Обграден съм от много приятели, на голяма част от които съм помагал в трудни моменти.

- Заможен ли сте?

- Средна ръка. Живея в апартамента на родителите си. Имам два автомобила - "Опел Калибра" и "Мерцедес".
След като взех книжка, в периода 1996-1998 г. карах старата "Лада" на баща ми, която впечатляваше всички с музиката, която имаше в нея. Тъй като слушам всичко - там имаше записи от "Четирите годишни времена" на Вивалди до "Дорс", като задължително се минаваше през българска народна музика и най-вече родопски песни.
После пренесох богата си фонотека в опела.


- Как прекарвате свободното си време?

- Най-сериозното ми увлечение е по литературата. Чета книги на Ерих Фром и на Зигмунд Фройд, които ми помагат да разбирам хората по-добре.
Обичам руските класици. Смятам, че някои от тях звучат изключително актуално и сега - например, в "Ревизор" на Гогол образът на чиновника много прилича на сегашния човек зад гишето.
Сред любимите ми автори е Умберто Еко и особено неговата книга "Махалото на Фуко".
В момента съм започнал "Колапсът" на Джаред Мейсън Даймънд, където авторът разсъждава върху въпроса дали кoлапcитe на дpeвнитe oбщecтва имат паpалeли днec
и какви пoуки ни пpeдлагат. Даймънд е носител на наградата "Пулицър" за последната си книга, която също съм си поставил за цел да прочета.
Другата ми страст са състезанията от "Формула 1". Дори ходих до Истанбул, за да гледам един от кръговете.

- Говори се, че пишете талантливо. Казват, че имате шеговит и увлекателен стил. Така ли е?

- От време на време ми се отдават различни аналитични и коментарни текстове, които са публикувани в изданието на ГЕРБ в Пловдив. Опитвам се да предизвикам интереса на възможно най-широк кръг читатели.

- Имате ли любима фраза или девиз?

- Да, харесвам максимата: "Съветът е без пари, но опитът си е за твоя сметка". Обичам и българските поговорки и често отговарям с тях, защото хората по-лесно ме разбират.

  • Къде е новият план “Маршал” за Европа

    Къде е новият план “Маршал” за Европа

    Европейската икономика е в ступор и никой днес не може да каже докога ще продължи ситуацията със затварящите се един по един големи заводи, с поставените пред фалит малки и средни фирми, с колапса пред хората, работещи в туризма, транспорта, услугите. Срещу това огромно предизвикателство Европа засега дава 37 милиарда евро - твърде малка сума
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета