Новото правителство е глуха линия

https://www.24chasa.bg/Article/1839493 www.24chasa.bg

В БОКСА има едно движение, наречено “скиваж” - гмуркаш се, за да избегнеш удара. Та новото служебно правителство е третата и заключителна част от скиважа на властта - ударът на протеста е избегнат, боксьорът се изправя и вече нанася ответното кроше.
 Комбинацията заслужава забавено повторение. Щом протестът замахна към старото правителство, то веднага си хвърли оставката и се изпари като партньор за преговори. След това протестът се засили към парламента, но и той се гмурна - партиите предварително обещаха, че веднага ще върнат мандатите. Оттук нататък протестиращите просто нямаше от кого да искат нещо реално. И ето че днес имаме служебното правителство, което излезе от скиважа и веднага нанесе своето ответно кроше:

“Чухме протестиращите - каза новият премиер Марин Райков, - сега да дадем думата на мълчаливото мнозинство от българския народ.” Туш.
Уви, изразът “мълчаливо мнозинство” не е най-доброто знамение. Патентът за тази фраза е на американския президент Ричард Никсън. През 1969 г. той се опита да затвори с нея устата на милионите, които протестираха против войната във Виетнам. Но точно заради тази война САЩ изпаднаха в дълбоката икономическа и морална криза на 70-те, в която и доларът, и световните валути станаха неуправляеми. А самият Никсън бе опозорен и прогонен. Не че искам да правя паралели, но когато един управник обяви гласа на народа за кресливо малцинство, значи не е на прав път. Така поне смятам аз.
И така - може ли новото правителство да извади България от кризата? Абсурд. Нито може, нито желае.

Най-силната фигура в управлението  на икономиката явно ще бъде финансовият министър Калин Христов. Като подуправител на БНБ той единствен има ясна представа какво се случва в този сектор и как работи администрацията. На фона на Дянков той гарантирано ще изглежда много уравновесен и разумен началник. Впрочем в сравнение с Дянков и фокстериерът на съседа гледа мъдро. Но освен подуправител на БНБ г-н Христов е и член на съвета на директорите на Института по пазарна икономика (ИПИ). А както често напомням, председател на надзорния съвет на ИПИ е знаменитият Ричард Ран - злата орисница на българския преход. От време на време той прави по някой тур на овации в България, за да ни похвали колко добре се развиваме. Това днес е основната работа на всички апостоли на шоковата терапия - да представят провала за успех.

Вече изписах много статии за световната излагация на неолибералите, но уви, България още е в провинциален плен на миналогодишната мода. Веднъж влезли в умовете, утопиите много трудно излизат. Тези дни обаче излезе на български знаменитата книга на австралийския икономист Джон Куигин - "Зомби икономикс. Мъртвите идеи още бродят сред нас". Препоръчвам я на всеки, който иска да разбере защо светът е в криза и какъв е изходът от нея.

Някои хора продължават да бъркат ИПИ със Сорос. Затова ще повторя, че тези две идейни школи са дори врагове. Например Сорос е за прогресивно данъчно облагане, Ран е за регресивното - това, което взема от бедните и дава на богатите. Благодарение на съветите на ИПИ Станишев въведе най-регресивното данъчно облагане на планетата. Най-новият финансов министър има висок пост в същата секта на либертарианците - най-дясното крило на неолиберализма. Каква е разликата? Вече над 30 години неолибералите предписват на народите лекарството, което докара кризата. Сега либертарианците предписват пак същото лекарство, но в тройна доза.
Ако разгледаме сайта на любимия ми ИПИ, ще видим, че тези хора по принцип са
против държавните пенсии, държавното здравеопазване и държавното образование. Да искаме от тях да развалят приватизационни сделки или да притесняват монополите с някакви претенции, е все едно да очакваме дявола да прочете "Отче наш". Икономическите възгледи на новото правителство са диаметрално противоположни на всичко, за което се борят протестиращите.

Има всички основания да смятаме, че дясното либертарианство оформя възгледите и на президента Плевнелиев, а и на новия икономически министър Асен Василев. Вицепремиерката Илияна Цанова пък идва от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), където се е занимавала с приватизацията на водния сектор. Както е известно, ЕБВР е акционер в "Софийска вода". Борба с монополите? Плува ли корабче? Положението е ясно - империята отвръща на удара. Протестът замахна, удари въздуха, а сега получава мощен удар в слепоочието.

Но докато протестът е в нокдаун, къде е Бойко Борисов? Нарочно ли се крие? Едно време и цар Борис се оттеглил в манастир, но после се завърнал и отрязал доста глави.
Може би Борисов точно сега пише листите, обмисляйки новата, малко по-лява идеология за ГЕРБ? Ако е така, то неизбежното изхабяване на десните икономисти в правителството ще работи само в негова полза.

Както е известно, ГЕРБ възникна като малко неестествен съюз между кръга "Борисов" и кръга "Капитал". С времето тези две монетарни и киноложки движения се разцепиха, хванаха се за шиите и сега с голяма мъка успяха да залепят едно служебно правителство. Икономиката явно е отдадена на кръга "Капитал", докато хората на Борисов са запазили най-важното министерство в предизборния период - МВР. Но докато по света парите са сила, у нас силата е пари. Проблемът на кръга "Капитал" и неговите симпатизанти е, че самостоятелно те не могат да печелят избори. Така че успехът им в кадруването на служебния кабинет напомня стария филм "Тя танцува само едно лято".
Протестът затихна, но той неизбежно ще се върне, още по-силен отпреди. Натам води неумолимият ход на на кризата. Тогава президентът сигурно ще съжалява, че е назначил такова интелигентно, дипломирано и дипломатично служебно правителство.

  • За грозните нападения над лекари трябват максимални наказания

    За грозните нападения над лекари трябват максимални наказания

    Абсурдна е тезата, че български лекари са виновни за смъртта на техни пациенти, болни от коронавирус или ваксинирани срещу него. Още по-абсурдно е да се нападат лекуващи лекари със същите аргументи. Виновни, разбира се, са онези, които тръгват на лична саморазправа с медиците. Като в случая с Венци Чикагото, “горд знаменосец на антиваксърството”
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо