Цветан Цветанов: Половината министри от кабинета "Борисов" няма да са кандитати за депутати

https://www.24chasa.bg/Article/1842342 www.24chasa.bg

С Цветан Цветанов разговаря Блага Георгиева. 

- Г-н Цветанов, от ден вече не сте вицепремиер и вътрешен министър, но много упорито се коментира, че служебното правителство е неформално отново на ГЕРБ и ръководството на партията ще дърпа конците в сянка. Така ли е?

- През цялото време, докато се водеха разговорите от президентската администрация и от поканените експерти, аз като вицепремиер, министър на вътрешните работи и зам.-председател на ГЕРБ не знаех нищо за хората, които ще бъдат включени в служебния кабинет. Дори сега, ако ме питате за всичките 17 министри, които вчера бяха представени, повечето дори не ги познавам.

Познавам проф. Милошев, като професионално ни е свързала работата при земетресенията през 2012 г., и Владимир Пенев като един много изявен актьор в сериала “Под прикритие”, където той играеше ролята на шеф на ГДБОП. Познавам и служебния премиер Марин Райков, защото в предишния кабинет той в началото беше зам. външен министър, но аз разбрах, че той ще бъде премиер от вестниците. Естествено, познавам и работих 4 години с настоящия служебен вътрешен министър Петя Първанова.
Дори разбрах, че на хора, които са канени на подобни разговори, им е споменато
да не се казва на министър Цветанов какво се обсъжда като имена за служебен вътрешен министър. Това означава, че и президентската институция много ясно е дефинирала посланията си.

- Вие кога научихте, че министър Първанова ще бъде ваш наследник?

- Когато информацията излезе публично.

- Какво оставяте в МВР приключено и какво е недовършено?

- Ако кажем, че сме свършили всичко, ще е несериозно и много популистко. Положихме много сериозна основа в борбата срещу тежката организирана престъпност, бяха извършени и много законодателни и структурни промени, без да се правят поредните експерименти в системата на МВР. За мен едно от най-важните неща, които постигнахме, е промяната в Закона за движение по пътищата, създаването на фонда по безопасност на движението, където вече са натрупани над 20 милиона за техника. Да си призная честно, най-голяма удовлетвореност, която съм получил, е, че в последните 3 г. загиналите по пътищата са средно с по 400 по-малко всяка година.

Това значи, че благодарение на общите ни усилия са спасени по 400 човешки живота годишно.
Проблемите остават с битовата престъпност и смятам, че там трябва да бъде основният акцент в един следващ управленски мандат. Ние сме започнали стъпките с въвеждането на новите технологии в много населени места. Така с автоматизиран контрол по пътищата на страната ще има повече полицейско присъствие в малките населени места.
Много е важно и съдебната система да бъде адекватна към решаването на проблема с битовата престъпност.

- Започвате подготовката за предсрочните избори, вие ли ще оглавите отново предизборния щаб на ГЕРБ?

- Да. Вече не съм вътрешен министър и опозицията би трябвало да е удовлетворена заради тенденциозните манипулативни изказвания, че освободеното правителство ще
манипулира изборите. За мен това е само оправдателна теза на опозицията, с която те редовно по най-популисткия начин заплашваха от парламентарната трибуна. Сега вече никой няма основание да говори тези безпочвени обвинения.

- Продължават коментарите, че след като вие сте назначили началниците по високите етажи в МВР, има рискове за манипулиране?

- Всичките директори на основните позиции като главни и специализирани дирекции в МВР са получили назначения и издигането си в кариерата в предишния мандат. Тези служители работят 15-20 години в МВР и аз дори не съм ги познавал назад във времето. Даже мога отново да подчертая, че двама от възловите служители на министерството - директорът на “Вътрешна сигурност” Румен Ганев и зам.-шефът на СДОТО (службата, която използва СРС-та - бел. ред.) са били лични познати на бившия вътрешен министър Михаил Миков.

- Каква е първата ви задача като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ?

- Още в сряда следобед проведохме първото работно съвещание. Направихме график за всеки един ден от предстоящите 60 дни. В момента текат събранията на общинско и на областно ниво. Днес се събира работната група по управленската програма. Цялата работа съгласувам с председателя на партията Бойко Борисов, като сега е много важно подреждането на листите за кандидат-депутати от ГЕРБ. Това е най-трудният момент в една предизборна кампания.

- Ясни ли са вече някои имена в депутатските листи? Например вие и Бойко Борисов от кой район ще се кандидатирате?

- В момента текат номинации в цялата страна. От общо 264 общински събрания са проведени над 100 и от повече от половината от тях премиерът и аз сме номирани в листите на съответните области. Но водачите ще бъдат прецизирани по-късно, водачеството на премиера Борисов или други представители на ГЕРБ, които имат по-висока обществена подкрепа, трябва да бъдат включени в по-дългите многомандатни листи в страната.
Искаме и да няма бягство от отговорност след участие в предишни листи. Както някои депутати през 23-годишния преход започват от родното си място, но после не ги желаят там и се кандидатират от друг район само и само да влязат в парламента.

- Това значи ли, че ако някой кандидат не е желан от родното си място, той няма да влезе в листите?

- Точно така.

- Всички министри от кабинета “Борисов” ли ще бъдат кандидати?

- Не, няма да участват всички министри. Всичко е въпрос на номинации по места и прецизиране в щаба. Около половината от вече бившите министри няма да бъдат в нашите предизборни листи.

- Може ли да кажете имена?

- Не е коректно в момента да обявя имена. Мога да кажа само, че всичко, което бъде предложено от структурите, ще се съгласува с лидера на партията, но изчакваме да видим каква ще бъде оценката на хората по места.

- А ще издигате ли за водачи много от депутатите в 41-ото НС?

- Нормално е част от депутатите да бъдат в листите. Това е мнението от структурите по места. Събранията ще се проведат до 18 март.

- Ще каните ли в листите лица от протестите?

- Не сме провеждали подобни срещи. ГЕРБ беше учредена точно от гражданско движение. Нашата политическа формация е функция на гражданския сектор, мога да кажа, че всички, които влязоха през 2009 г. в парламента, нямаха дотогава нищо общо с активната политика.

- Кметовете от ГЕРБ, които смятате за успешни, ще бъдат ли в листите?

- С решение на Изпълнителната комисия, няма да включваме кметове в листите, защото смятам, че това ще бъде предателство към избирателите им по места. Освен това те работят по много оперативни програми и участие в избори може да забави някой проект и да се загубят европейски пари. Защо да сменяме кметове, които са направили вече много за градовете си.

- Кои ще са основните хора в екипа ви в предизборния щаб?

- Ще разчитам много на юристите Искра Фидосова, Красимир Ципов, Димитър Лазаров, също така в администрирането на процесите ще помага Цветомир Паунов. Томислав Дончев е натоварен с координацията на управленската програма. Севделина Арнаудова ще отговаря за медийното покритие, активно ще се включат и още много колеги. Предстои официално да представим щаба, както и подробности около кампанията.
Ще се постараем в кампанията да дадем отчет, ще очертаем и основните приоритети за следващия период. Важно е да бъде намерен по-добър баланс между развитие на инфраструктурата, стимулиране на инвестиците и повишаване на доходите на хората. Трябва в краткострочен план да се засили политиката, която да даде по-добри доходи на хората.

Смятам и че в държавния регулатор ДКЕВР има огромен дефицит на доверие. Това, което може да бъде реализирано в следващ управленски мандат, е изборът да се прави от Народното събрание, да има представителност от гражданското общество.

- Какъв резултат от изборите очаквате?

- Най-важното е на изборите да има висока избирателна активност. Председателят на партията е забранил по-оптимистичните прогнози за изборните резултати, защото това може да доведе до демотивация.

Убеден съм, че ГЕРБ ще е първата политическа сила на тези избори.
Въпросът е с колко ще бием БСП Гражданите трябва да преценят дали ГЕРБ, или БСП е по-доброто. Ако гласуват за по-малки формации, които не преминат 4-процентната бариера, значи, че техният глас отива на вятъра.

- Политолозите предричат, че няма да има една партия с мнозинство, имате ли готовност за коалиция?

- Когато сме участвали в избори за парламент, винаги се стремим към управление, при което първата формация да носи политическата отговорност. През 2009 г. премиерът Борисов състави кабинет на малцинството. Това за нас беше отговорното поведение. Българските избиратели са тези, които ще преценят дали ГЕРБ трябва да има самостоятелно правителство и да носи отговорност.

Ние бихме приели подкрепа за реализиране на политика на едно правителство, ръководено от премиера Бойко Борисов, което да е подкрепено от други политически формации. Но това е тема, която трябва да се дискутира след изборите. Най-естественият ни съюзник са партиите от ЕНП. Не бихме се коалирали с БСП.

- Протестите продължават, хората там твърдо заявяват, че не искат политиците на прехода, като включват и ГЕРБ, ще търсите ли нови лица?

- Там, където се предложат общественици и авторитети по места, ние ще се съобразим с тези номинации. Българските граждани на всеки 4 години много ясно и демократично определят кой отпада от следващо представителство в парламента. Днес всеки е в състояние да изкара 5-7 хил. човека да отидат и да протестират за нещо. Мога да ви дам за пример миньорите, организирани от предприятия на Христо Ковачки в Перник, Бобов дол и т.н. И какво се постига с това? Това не е истинската представителна извадка на българското общество, защото тук има корпоративен интерес. Тук има организация, която е извела тези хора. Затова най-правилното и достойното е, когато дадеш на милионите български граждани да се възползват от конституционното си право да гласуват и така да кажат кой да управлява.

- Кое отчитате като най-голямата грешка на правителството, заради която се стигна до протести и до оставка на правителството?

- Имаше спонтанен протест със справедливи искания заради високите януарски сметки за ток. Определени икономически, политически и криминални структури се постараха много бързо да се вплетат в този протест и да се представят като лидери, а някои от тях да проведат и задкулисни договорки. Във вашия вестник имаше интервю с едни от тези представители на протестиращи, където се говореше за тайни срещи с Чичото и Дядото от една лява политическа формация. Доколкото разбрах по-късно от коментарите в парламента, Чичото е прякор на Дъбов, а Дядото - на Станишев. Доколкото разбрах пък, ромският лидер посредник е Цветелин Кънчев. Когато прочетеш интервюто и се вижда как се е случвало задкулисно, се разбира, че е имало сценарий, реализиран от определени кръгове. Цветелин Кънчев беше лидерът, който организира протеста за блокиране на жп линия.

- Все пак проблемът с електроразпределителните дружества не можеше ли да се реши, преди хората да излязат на улицата?

- Според мен ДКЕВР трябваше да работи с прогнозни сметки, които можеше да излязат. Това са част от контролните функции, които трябва да има един регулатор. Както и постоянна комуникация с електроразпределителните дружества.
Тези протести изиграха много отрезвяваща роля за всички електроразпределителни дружества и за всички институции в България. Аз съм убеден, че при едно следващо правителство и следващ парламент всеки ще се старае да бъде максимално прозрачен.

- В деня, в който сдадохте министерския пост, Софийският апелативен съд оправда част от бандата на Наглите за 3 от отвличанията. Смятате ли, че това е някакъв обрат, въпреки че размерът на наказанията е запазен?

- Убеден съм, че някои съдии в момента ще се възползват от ситуацията. За мен е важно, че след като беше задържана групата, тя беше спряна.
Удовлетворен съм от оценката, която дадоха персонално всички евро-атлантически партньори, това значи, че МВР работи. Както неведнъж съм казвал, ние предпочитаме при съвместни операции участниците в международни престъпни банди да бъдат съдени в чужбина, където има бърз, ефективен и справедлив съдебен процес.

- Не трябваше ли за тези близо 4 години управление да се направят необходимите промени, така че и у нас съдебният процес да е достатъчно бърз и справедлив?

- Виждате колко е тромава и колко е сложна съдебната система. Винаги остава усещането за някаква договорка. Давам за пример случая с Марио Николов, с едни и същи доказателства за злоупотреби в Германия лицата бяха осъдени, а у нас от 2007 до 2012 г. това лице още не е осъдено.

- Очаквате ли обрат по други знакови дела в тази ситуация?

- Разбира се, че ще се оказва всякакъв натиск, както от политици, така също и към представители на съдебната система, които могат да се поддадат на евентуални изкушения.  Мога само да се надявам решенията по знаковите дела да се взимата на базата на доказателствата, а не на договорките.

  • Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Конфронтацията между френския президент Еманюел Макрон и турския държавен глава Реджеп Таип Ердоган (виж 10-а стр.) не е просто спор “за” и “против” карикатурите на пророка Мохамед, нито дискусия за това кой как разбира свободата на словото. Това, което се случва между тях, е фундаментален сблъсък, от който явно и двете страни вярват
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди