Почетоха Траян - първият човек-факла

https://www.24chasa.bg/Article/1843783 Почетоха Траян - първият човек-факла Почетоха Траян - първият човек-факла www.24chasa.bg
Траян Маречков Снимка: Фейсбук

Около 20-ина души запалиха свещ в памет на 26-годишния Траян Маречков, който пръв се самозапали на 18 февруари във Велико Търново, съобщи радио Фокус.

След неговата крайна постъпка последва вълна от самозапалвания. 36-годишният Пламен Горанов стана символ на протестите във Варна, пламвайки пред общината в морския град. Същото направи и социално слабият Венцислав Василев - 53-годишен, баща на 5 деца. Най-скоро като факла пламна 52-годишният ковач Димитър Димитров, който се самозапали демонстративно пред президентството. 

Днес великотърновци се събраха на светофарите на бул. „България" - мястото, на което най-младият от хората-факли се самозапали. На помена присъства и братът на Траян, който запали най-голямата свещ. Негова близка позната прочете есе, написано в памет на Траян:

„Тук на това място за първи път един от нас дръзна да прояви своята крайна форма на протест. Някои от нас го познаваха, други бяха просто чували за него, а за трети - той беше близък, но за всички нас той беше един добър съгражданин. Изричам мислите си, четейки ги, защото емоциите и чувствата ми са прекалено много, а в този лист подредих всичко.

Това, което със сигурност мога да кажа е, че Траян беше един много умен и чувствителен младеж. Той открито заявяваше мнението си, бореше се за правдата на всеки, готов беше да пожертва и живота си за правдата и го направи. Някои твърдяха, че е луд. Нима не е лудост, всичко, което се случва. Други твърдяха, че е крайно беден - това също беше лъжа. Траян беше може би и душевно и умствено най-богатия, който познавам.

Може би сте чували още дузина грешни и изкривени тези за целта на саможертвата, но истината е, че беше твърде чувствителен. Той не успя да остане безучастен, виждайки как една майка едва успява да покрие основните нужди на детето си, как един пенсионер брои жълтите си стотинки за хляб, как един млад човек не успява с месеци да си намери работа и най-вече как много от нас не обръщат достатъчно внимание за тези факти.

p>Ние оставяме виновниците за всичко това безнаказани. Ние не се съпротивляваме. Ние позволихме нашата държава да стигне до това положение и именно ние трябва да сложим край на тези абсурди. Затова се бореше той. Това искаше да каже на всеки: „Давам живота си за народа, семейството и България с надеждата, че политиката и правителството ще подобрят стандарта на народа". Това бяха предсмъртните му думи. Нима не е достатъчна саможертвата му, за смъртта му няма виновни и невинни. Виновници ставаме само, ако направим тази саможертва безсмислена, ако продължаваме да мълчим, затворим очите си за пореден път и отново застанем на колене пред поредната присъда.

Така аз почитам паметта му, заставайки зад неговата кауза и мисля, че именно това е начинът да го направим всички".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Заловените мигранти са от Сирия, Ирак и Афганистан, армията пратена да помага

Заловените над 60 бежанци в района на Граничен участък Петрич са от Сирия, Ирак и Афганистан. Така поне са се представили пред разпитващите ги наши гранични власти.

Форум за миграциите в Странджа, откриха нова експозиция в Музея на котвата в Ахтопол (снимки)

Учени и общественици дискутираха темата за миграциите  на археологическа конференция в Ахтопол, организирана от Сдружение „Черноморска Странджа”. Неправителствената организация с  шеф на УС народният

Компания даде 25 000 евро за ремонт в пловдивско училище за деца с увреден слух

25 000 евро инвестира аутсорсинг компанията TELUS International Europe за ремонт на пансиона и двора на училището за деца с увреден слух "Проф. д-р Стоян Белинов" в Пловдив.

Кметът на район "Тракия" в Пловдив изпита деца от забавачка за светофарите

Децата от ЦДГ "Таня Савичева" в кв. "Тракия" представиха с песни и ролеви игри открит урок "Малък пешеходец" пред районния кмет Костадин Димитров. Върху подвижна площадка по безопасност на движението

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Откраднаха 12 000 лв. от къща в Белозем

Жител на пловдивското село Белозем се прости с 12 000 лева, които са били откраднати от втория етаж на дома му. Ударът е извършен за времето от 23 ч. на 26 май до 7, 30 ч.

Телефонни измамници измъкнаха 5000 лв. от баба

81-годишна пловдивското село Тополово изгоря с 5000 лв. от телефонни измамници, съобщиха от полицията. Сигналът е бил подаден вчера сутринта от дъщерята на пенсионерката. Около 2.

Моторист е пострадал при катастрофа с лек автомобил край Петрич

Лек автомобил и мотор катастрофираха край Петрич. Това съобщи за ‘‘Фокус’’ дежурният полицай в Областна дирекция на МВР-Благоевград. Инцидентът е станал на изхода на града в посока Кулата около 12.

Експерт: Човешка грешка вероятно е причинила взрива в "Арсенал"

Най-вероятната причина за взрива в „Арсенал” е човешка грешка, при работа с взривни вещества, подобни инциденти са неизбежни. Това каза за „Фокус” ген.

Как влекачът “Пловдив” стана "Радецки" (снимки)

- На 28 май 1966 г.  пуснали на вода новия “Радецки”      - Конструкторът Тодор Тодоров още съжалява, че навремето не им позволили да построят съвременен кораб      - Заблуда е,