Почетоха Траян - първият човек-факла

Траян Маречков Снимка: Фейсбук

Около 20-ина души запалиха свещ в памет на 26-годишния Траян Маречков, който пръв се самозапали на 18 февруари във Велико Търново, съобщи радио Фокус.

След неговата крайна постъпка последва вълна от самозапалвания. 36-годишният Пламен Горанов стана символ на протестите във Варна, пламвайки пред общината в морския град. Същото направи и социално слабият Венцислав Василев - 53-годишен, баща на 5 деца. Най-скоро като факла пламна 52-годишният ковач Димитър Димитров, който се самозапали демонстративно пред президентството. 

Днес великотърновци се събраха на светофарите на бул. „България" - мястото, на което най-младият от хората-факли се самозапали. На помена присъства и братът на Траян, който запали най-голямата свещ. Негова близка позната прочете есе, написано в памет на Траян:

„Тук на това място за първи път един от нас дръзна да прояви своята крайна форма на протест. Някои от нас го познаваха, други бяха просто чували за него, а за трети - той беше близък, но за всички нас той беше един добър съгражданин. Изричам мислите си, четейки ги, защото емоциите и чувствата ми са прекалено много, а в този лист подредих всичко.

Това, което със сигурност мога да кажа е, че Траян беше един много умен и чувствителен младеж. Той открито заявяваше мнението си, бореше се за правдата на всеки, готов беше да пожертва и живота си за правдата и го направи. Някои твърдяха, че е луд. Нима не е лудост, всичко, което се случва. Други твърдяха, че е крайно беден - това също беше лъжа. Траян беше може би и душевно и умствено най-богатия, който познавам.

Може би сте чували още дузина грешни и изкривени тези за целта на саможертвата, но истината е, че беше твърде чувствителен. Той не успя да остане безучастен, виждайки как една майка едва успява да покрие основните нужди на детето си, как един пенсионер брои жълтите си стотинки за хляб, как един млад човек не успява с месеци да си намери работа и най-вече как много от нас не обръщат достатъчно внимание за тези факти.

Ние оставяме виновниците за всичко това безнаказани. Ние не се съпротивляваме. Ние позволихме нашата държава да стигне до това положение и именно ние трябва да сложим край на тези абсурди. Затова се бореше той. Това искаше да каже на всеки: „Давам живота си за народа, семейството и България с надеждата, че политиката и правителството ще подобрят стандарта на народа". Това бяха предсмъртните му думи. Нима не е достатъчна саможертвата му, за смъртта му няма виновни и невинни. Виновници ставаме само, ако направим тази саможертва безсмислена, ако продължаваме да мълчим, затворим очите си за пореден път и отново застанем на колене пред поредната присъда.

Така аз почитам паметта му, заставайки зад неговата кауза и мисля, че именно това е начинът да го направим всички".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Жандармерия пази от кражби селата в Монтанско

С жандармерия и повече полицаи ще пазят от кражби селяните в монтанско, заяви вчера шефът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски.

Огнеборци изчистиха коритото на река Белица

Пожарникари и спасители от Велико Търново почистиха в петък коритото на река Белица под моста между град Килифарево и село Плаково. В продължение на няколко часа екип на РД ПБЗН - Велико Търново с

Жители на Стрелча за Иван Евстатиев: Носим въже, жив ще го обесим

Носим въже, жив ще го обесим, крещят обезумели за справедливост стрелчани пред съда в Панагюрище. Там всеки момент ще започне делото срещу обвинения в изнасилването на 16-годишната Ирена бивш кмет на

Дядо Николай повежда армия попове към съда в София

Анатемоса йогата, разгроми цар Калоян и обяви, че срещу църквата се води тотална война Тотална война се води срещу българската православна църква, обяви пред 500 свещеници и двама владици в Пловдив

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Пострадалият след опит за селфи върху влак 14-годишен е с опасност за живота

14-годишното момче, което пострада след опит да си направи селфи върху локомотив на гара "Филипово" в Пловдив, е с опасност за живота. Това съобщиха за Фокус от пресцентъра на УМБАЛ "Свети Георги".

Oтлагат началото на делото срещу Евстатиев с два часа

В пълна мистерия е обвито делото срещу Иван Евстатиев. Часове преди събитието към медиите се подава доста противоречива информация, а стартът на процеса бе отложен с 2 часа.

Телефонни измамници измъкнаха 5000 лева от баба в Кърджали

Телефонни измамници са прибрали 5000 лв. вчера от 73-годишна в областния център. На домашния телефон на жената позвънил мъж, който се представил за лекар, съобщил,

14-годишна от Хасково изчезна, версиите са отвличане или измама

14-годишната Алтъна Савкова от Хасково била отвлечена от 55-годишния Гюнай в хасковския квартал Орфей в неделя. Оттогава от нея няма вести. Това твърди в жалба до прокуратурата 34-годишната майка на

Известен археолог разкрива как са пиели вино в Несебър през вековете

„С кантарос в ръка“ е наречена срещата на жителите и гостите на Несебър с археолога д-р Евтелпа Стойчева, която ще се проведе в събота, 13 февруари. Тя е в навечерието на Международния ден на