Бащата на премиера: Синът ми не се нуждае от съветите на един пенсионер

https://www.24chasa.bg/Article/1844244 www.24chasa.bg
Снимка: Труд

"Синът ми Марин Райков не се нуждае от съветите на един пенсионер. Нека да дадем спокойствие на служебния кабинет да работи." Това казва бащата на премиера Райко Николов в интервю пред "24 часа".

87-годишният Николов е дипломат от кариерата и е работил във Франция, Кувейт, Женева, бивша Югославия и Италия.

"В Рим ме пратиха няколко години след атентата срещу папата, когато се раздухваше т. нар. българска следа", разказва Николов. Той споделя, че след процеса, върнал Сергей Антонов със специален самолет, а преди това го посещавал редовно в затвора.

СНИМКА:
СНИМКА: "Труд"

"Да, познавах Шарл Ерню, ходил съм му на гости, но той не е извършил предателство към Франция", казва Николов по повод раздуханата преди време афера "Ерню".

Премиерският баща не отрича, че бил член на БКП, но понякога влизал в спор с високопоставени началници като министъра на вътрешните работи Ангел Цанев и външния министър Петър Младенов.  

За сина си Николов казва, че сам е избрал пътя на дипломат.

„Марин влезе в Министерството на външните работи през 1987 г. Преди това бе студент в България. Влезе с конкурс в МВнР - яви се пред комисия, която се състоеше от служители в министерството и преподаватели в университета. Не е парашутист.", казва дългогодишният дипломат.

„Като дипломат в периода на студената война съм поддържал контакт с държавни и политически лица по цял свят, включително и от другия лагер, и съм приел това разбиране - да има толерантност в диалог с другите. Не съм натрапвал никому своите разбирания, когато съм общувал с официални и други лица в чужбина, не съм ги агитирал, а съм разговарял откровено, излагайки своите разбирания", зарказва Николов.

Ето защо не е давал уроци на сина си и често са спорели по различни теми, за да може настоящият премиер да се изградил като личност и сам да избере пътя си.

Още за аферата "Ерню", за очакванията от новия служебен кабинет и за споровете си с властта - четете в навия брой на "24 часа".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа