Бащата на премиера: Синът ми не се нуждае от съветите на един пенсионер

https://www.24chasa.bg/Article/1844244 www.24chasa.bg
Снимка: Труд

"Синът ми Марин Райков не се нуждае от съветите на един пенсионер. Нека да дадем спокойствие на служебния кабинет да работи." Това казва бащата на премиера Райко Николов в интервю пред "24 часа".

87-годишният Николов е дипломат от кариерата и е работил във Франция, Кувейт, Женева, бивша Югославия и Италия.

"В Рим ме пратиха няколко години след атентата срещу папата, когато се раздухваше т. нар. българска следа", разказва Николов. Той споделя, че след процеса, върнал Сергей Антонов със специален самолет, а преди това го посещавал редовно в затвора.

СНИМКА:
СНИМКА: "Труд"

"Да, познавах Шарл Ерню, ходил съм му на гости, но той не е извършил предателство към Франция", казва Николов по повод раздуханата преди време афера "Ерню".

Премиерският баща не отрича, че бил член на БКП, но понякога влизал в спор с високопоставени началници като министъра на вътрешните работи Ангел Цанев и външния министър Петър Младенов.  

За сина си Николов казва, че сам е избрал пътя на дипломат.

„Марин влезе в Министерството на външните работи през 1987 г. Преди това бе студент в България. Влезе с конкурс в МВнР - яви се пред комисия, която се състоеше от служители в министерството и преподаватели в университета. Не е парашутист.", казва дългогодишният дипломат.

„Като дипломат в периода на студената война съм поддържал контакт с държавни и политически лица по цял свят, включително и от другия лагер, и съм приел това разбиране - да има толерантност в диалог с другите. Не съм натрапвал никому своите разбирания, когато съм общувал с официални и други лица в чужбина, не съм ги агитирал, а съм разговарял откровено, излагайки своите разбирания", зарказва Николов.

Ето защо не е давал уроци на сина си и често са спорели по различни теми, за да може настоящият премиер да се изградил като личност и сам да избере пътя си.

Още за аферата "Ерню", за очакванията от новия служебен кабинет и за споровете си с властта - четете в навия брой на "24 часа".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от