София, Перник и Гълъбово са с най-мръсен въздух

https://www.24chasa.bg/Article/1847820 www.24chasa.bg
След като комбинатът в Кремиковци затвори, София диша по-чист въздух. СНИМКА:

София, Перник и Гълъбово са сред градовете с най-мръсен въздух. Те са населените места с повече от един т.нар. проблемен замърсител. Основни причини за високото ниво на вредни емисии са тецовете и автомобилният трафик.


Това показа обобщението на данните за година назад, което направиха експерти от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) за “24 часа”. Те се отчитат в пунктовете в градовете и се качват в сайта на агенцията. Ежедневният бюлетин дава нивата на основни показатели, които характеризират качеството на атмосферния въздух според националното и европейското законодателство. Посочват се данните там, където има превишение.

Един от основните показатели, които се наблюдават в градовете, е съдържанието на фините прахови частици. Обикновено са най-високи при мъгли - защото тогава няма циркулация на въздуха и те се задържат.

Нормата се счита за нарушена, когато са регистрирани повече от 35 средноденонощни стойности над 50 µg/m3 (микрограма на кубичен метър). Най-много превишения
са измерени в Димитровград – 173, Видин – 157, и Пловдив – 154.
Пределно допустимата граница за серен диоксид в атмосферния въздух се смята за нарушена в пунктовете за мониторинг, когато са регистрирани повече от 24 средночасови стойности над праговата стойност от 350 µg/m3.

Така изглежда районът на Гълъбово по време на буря. СНИМКА:

В Гълъбово са измерени 48 концентрации, превишаващи нормата – проблемът в града се дължи на енергийния комплекс “Марица изток”. Средноденонощната норма е превишена и в Перник, където причинителят на замърсяването е “Топлофикация”.

При наличието на азотен диоксид във въздуха средночасовата норма е превишена, ако за една календарна година са регистрирани повече от 18 средночасови стойности за концентрацията - над 200 µg/m3.

В София в пунктовете в кв. “Павлово” и “Хиподрума” са измерени съответно 36 и 42 превишения на азотен диоксид, в Перник - 28, и в Стара Загора - 33. Причина за измерените високи концентрации е наситеният автомобилен трафик.

При въглеродния оксид и оловните аерозоли не са регистрирани превишения на нормата.
Трудно е да се определи кои градове са с най-замърсен въздух, коментират специалистите от ИАОС. Но все пак градовете с повече от един проблемен замърсител са Гълъбово, Перник и София заради тецовете и автомобилния трафик.

Ако се опитаме да видим какво се е променило през последните години в чистотата на въздуха, явно трябва да погледнем в кои градове е настъпила промяна - като затварянето на предприятие.

Именно след закриването на “Кремиковци” е сложен край на проблема с нивото на замърсяване със сероводород и фенол, намаляло е и нивото на фините прахови частици.
След затварянето на ОЦК в Кърджали също за пръв път от десетилетия нивото на замърсяване със серен диоксид и оловни аерозоли е под допустимите норми.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иво АНГЕЛОВ Паметник на писателя Алеко Константинов ще извае бившият министър на културата Вежди Рашидов. Това обяви пред "България Днес" Карен Алексанян, създател на Двора на кирилицата в Плиска. Именно в историческия комплекс в първата българска столица се очаква догодина да бъде поставен паметникът на Алеко.

Добромир ДОБРЕВ "Искам в леглото с певицата Дара. Неприличните предложения от мъжете вече не ме впечатляват, претръпнала съм. Не се срамувам от голотата, защото тя има някаква душевност. На тоя свят гол идваш и гол си отиваш." Това обяви пред "България Днес" една от най-скандалните кандидатки за титлата тази година Биляна Василева.

Певецът е готов на всичко, за да бъде в перфектна форма Азис събра погледите на почитателите си с последните снимки от спортната зала. Певецът не само, че вече се е простил с излишните си килограми, но и показва толкова добра форма, че и професионалните спортисти могат да му завидят. Освен че притежава доста различен набор от хобита – обича да