Българската православна църква e номинирана за Нобел за мир

https://www.24chasa.bg/Article/1848730 www.24chasa.bg

Българската православна църква e номинирана за Нобелова награда за мир за 2013 г., съобщи официалният сайт на Светия синод.

През тази година България отбелязва 70 години от спасяването на своите евреи.

Унищожаването на 50 хил. невинни мъже, жени и деца по време на най-жестокото преследване за всички времена срещу евреите - Холокоста, бе спряно от цялото българско общество благодарение на акцията на 43-ма депутати от 25-тото Народно събрание през 1943 г. и на 21 интелектуалци.

Но инициаторът и духовният двигател за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта е не друг, а Българската православна църква, посочват от Светия синод.

Нейните архиереи - екзарх Стефан, Пловдивският митрополит Кирил, както и целият Св. Синод на БПЦ играят водеща роля за спасяването на еврейската общност в нейния диоцез, както и срещу приемането и прилагането на закони, чрез които се е предвиждала дискриминация на евреите.

Българската православна църква се оказва единствената верска институция, намираща се териториално под контрола на Хитлер, която открито заявява своята позиция.

70 години по-късно БПЦ е и единствената религиозна институция, номинирана за Нобелова награда за мир, пише на сайта на Светия синод.

Лауреатите от номинираните за 2013 г. ще бъдат обявени през октомври тази година.

Номинацията на Българската православна църква е направена от Лъчезар Тошев, като едно от лицата, на което е дадено правото да номинират кандидати за Нобелова награда за мир.

Лъчезар Тошев е почетен асоцииран член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

По негово предложение в Двореца на Европа редом с бюст-паметниците на най-видните лидери на Европа, наречени "Бащите на Европа", бе поставен и бюстът на Димитър Пешев, зам.-председател на 25-то Народно събрание на България.

За периода, откакто се връчва ежегодно, от 1901 г. досега, Нобеловата награда за мир е присъдена 93 пъти на 124 лауреати - 100 души и 24 организации.

Сред тях са Международният комитет на Червения кръст, който е удостоен с Нобела за мир през 1917, 1944 и 1963 г., както и Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците (1954 и 1981 г.)

Миналата година отличието бе присъдено на Европейския съюз.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Анита Мейзер преживя нов шок в затвора. Ромката с рождено име Айше Желева, която излежава присъда за убийство на съпруга си – фитнес инструктура Николай Димов, е надебеляла зверски зад решетките. Стрелките на кантара ударили сто килограма, а Анита направо не можела да повярва. Тя изпаднала в ужас, докато била на преглед в лазарета към Сливенския

Билетите разграбени и у нас Люк Скайуокър втален за премиерата на "Междузвездни войни 8" Голямото чакане за феновете на "Междузвездни войни" приключи! От днес започват нощните предпремиерни прожекции на новия филм от поредицата - "Последните джедаи", а от утре филмът официално се завърта по всички кина.

111 нарушения във връзка с улова и продажбата на риба са регистрирани около Никулден. От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури изнесоха любопитни статистически данни по отношение на контролната дейност в седмицата преди празника. Инспекторите са извършили общо 2236 проверки по река Дунав, в Черно море, на пристанища при разтоварване,