Разрешиха СРС-та при разследване на злоупотреби по време на изборите

https://www.24chasa.bg/Article/1849072 www.24chasa.bg
Сотир Цацаров Снимка архив

Главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Петя Първанова и председателят на ДАНС Константин Казаков подписаха съвместна заповед за определяне на мерките за законността на изборите.

Целта е осигуряването на законосъобразна обстановка и ред за гарантиране на свободното упражняване на избирателните права на гражданите при провеждането на предстоящите парламентарни избори. Заповедта ще регламентира и осигуряването на възможност за бързо и адекватно реагиране в рамките на закона срещу евентуални нарушения на изборния процес. 

Създава се национално междуведомствено звено, което ще координира дейността на трите институции по време на изборния процес. Това каза на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров.

Той допълни, че следобед ще бъдат подписани методически указания в прокуратурите в страната, които отменят съществуващите. Новост е използването на СРС-та при разследването на злоупотреби по време на изборния процес. В методическите указания се посочва, че СРС-та могат да бъдат използвани само при досъдебни производства.

Гаранция за законосъобразното използване на СРС-тата е това, че те ще бъдат използвани само по искания на наблюдаващите прокурори, каза Цацаров.

С методическите указания предвиждаме присъствено дежурство на прокурори, както в изборния ден, така и в двата дни преди изборния ден, каза на пресконференция зам.-главният прокурор Ася Петрова. Ще се акцентира и върху бързите и незабавни досъдебни производства при нарушения в изборния ден, посочи Ася Петрова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт