Извадиха 5 тумора от главата на жена в Бургас

https://www.24chasa.bg/Article/1849327 www.24chasa.bg
Д-р Николай Недев Снимка: МБАЛ Бургас

Бургаски неврохирурзи извадиха 5 тумора от главата на 56-годишна жена. Те са доброкачествени, а най-големият от тях е с размери 5 на 4 см, съобщи началникът на отделението д-р Николай Недев в МБАЛ Бургас.

Преди да се обърне към лекарите в морския град, жената се е лекувала в много скъпа и рекламирана клиника в съседна държава. Там обаче извадили само един тумор. За да си позволи операцията в чужбина, семейството на жената продало имоти и платило над 100 000 лева.

Състоянието й обаче се влошило и се наложило да бъде приета в бургаската МБАЛ.

След изваждането на останалите тумори от лявата половина на мозъка жената вече е добре и се е прибрала у дома си.

„Това съвсем не е най-сложният случай, правим подобни операции по около 50-70 годишно. В статистиката на отделението това са рутинни операции - за изминалите три години оперираните мозъчни тумори и метастази са 150.

Добре е преди пациентите да предприемат каквито и да било пътувания в чужбина, да се консултират с неврохирург, за да им бъде поставена точна диагноза. Специалистът може да прецени дали да останат да се оперират тук, или да търсят помощ в други болници", коментира д-р Николай Недев.

Първата такава операция е направена още през 90-те години, а в момента те са над 1000.

По брой извършени операции Неврохирургичното отделение на МБАЛ Бургас заема челните места в страната. За последните три години в отделението са извършени още 160 операции на дискови хернии и гръбначно-мозъчни тумори. Оперирани са и над 250 мозъчни кръвоизлива - травматични и нетравматични.

„Работим абсолютно целия спектър - главен мозък, гръбначен стълб и гръбначен мозък, мозъчна онкология", добави д-р Недев.

Първите симптоми на мозъчната онкология са неизяснено главоболие, по-тежко в нощните часове, повръщане сутрин, промяна в характера и поведението, епилептични пристъпи.

„Водили са ми и пациентка, която беше ослепяла. А се оказа, че причината е тумор, който е притиснал очните нерви. Оперирахме жената, но не успяхме да върнем зрението, тъй като нервите бяха атрофирали. Ако консултацията беше направена навреме, ослепяването можеше да бъде предотвратено", разказа още той.