Топ 10 на турските сериали

https://www.24chasa.bg/Article/185187 www.24chasa.bg
Бергюзер Корел (Шехерезада) и Халит Ергенч (Онур)

Четири турски сериала накараха милиони зрители да седнат пред тв екраните. Наесен ще има още. Главните им герои са едни от най-популярните лица напоследък у нас. Техният живот и кариера се обсъждат във форуми в интернет, посетители на сайтовете си разменят пропуснати епизоди. “Не са тежки сапунки, а съвременно снимани филми. Показват живота в Турция, историите са човешки, а актьорите и музиката обикновено са много красиви”, пише в един от форумите. Любопитството към турското тв кино започна с “1001 нощи”, излъчван първо по Нова тв, а сега по “Диема”. Нова тв продължи с “Мелодия на сърцето” и “Сълзи над Босфора”, а Би Ти Ви се включи с “Перла”, излъчван в праймтайма й. (24часа)

 

Бергюзер Корел (Шехерезада) и Халит Ергенч (Онур)

Залюбили се, но не пред камерата, а в Париж

Ергюн Демир (Али Кемал)

Бергюзер Корел е родена на 2 септември 1982 г. в Истанбул.

и Тарду Флордун (Керем)

Тя е втората дъщеря на Танжу Корел и Хулия Даркан - и двамата известни актьори в турското кино. По-голямата й със 7 години сестра живее със съпруга си в Америка.

Къванч Татлъту (Мехмет)

След като завършва колеж, тя посещава факултет по актьорско майсторство. Първата й роля е в сериала “Пречупен за живот”, сниман през 1998 г.

Сонгюл Йоден (Инджи)

Когато й предлагат следващата роля в “1001 нощи” през 2005 г., баща й е на смъртно легло.

Бурак Хакъ (Кенан)

90-те серии на този филм и ролята на Шехеразада всъщност правят от Корел истинска звезда. Сериалът е посочен за най-добрия за 2006 г. от турския “Канал Д”.

Асли Тандоган (Ламия)

В интервю за турската преса Бергюзер Корел признава, че има сърдечна връзка с другата звезда от сериала - Халит Ергенч, който е в ролята на Онур. Тя се породила не по време на снимките, а през 2008 г., когато двамата с компания приятели пътували до Париж.

Едже Услу (Лале)

“Никъде по света не се снимат сериали, в които епизодите са дълги по 60-90 минути, както е в Турция. Иска ми се условията на труд и часовете работа да станат по-човешки”, казва Корел.

Гьокхан Тепе (Атеш)

За заснемането на един епизод актьорите имат една седмица. Партньорът й на екрана и в живота Халит Ергенч също е от актьорско семейство. Баща му е артист и музикант, въпреки че синът е учил морско инженерство в университета. По-късно напуска и влиза в консерваторията.

Преди да стане актьор, е работил най-различни неща. Поставял е охранителни лепенки върху витрини. Продавал е бърсалки за под. Живял е в САЩ, където е работил като сервитьор и барман. Също и като компютърен оператор. Набирал е учебник по математика, правел е годишници.

Сестра му е умствено изостанала. “Това ти дава различни гледни точки за всичко. Животът има друго измерение. Разбираш, че съществува любов, която рядко може да бъде открита в света. Не можем да преживеем любов като на Азаде при нормални обстоятелства. Това е любов без изисквания, без условия, когато очакваш всичко”, казва той за сестра си.

 

Ергюн Демир (Али Кемал) и Тарду Флордун (Керем)

Желани ергени от театралната сцена

Ергюн Демир е роден в Турция, но съзнателният му живот преминава във Франция, където семейството му се преселва, когато е 5-годишен. Ергюн завършва консерваторията, специалност класическа китара. Сега е по-известен във Франция, но като театрален актьор.

Играл е Сирано дьо Бержерак, Нерон, Макбет. “И изведнъж от Хамлет ме поканиха да вляза в ролята на Али Кемал, беше ми много трудно”, разказва Ергюн, който преди месец беше в София.

Приема ролята в “1001 нощи”, без да подозира за славата, която ще го споходи. Според сайта на сагата Демир е с най-високия хонорар от актьорите. Почитателите дебнат да го зърнат на стадиона и по време на мач на любимия му "Галатасарай". Ергюн е и перфектен плувец.

През 1998 г. се жени, но 5 години по-късно е вече разведен.

36-годишният ерген Тарду Флордун е в ролята на Керем в сериала и е сред 10-те най-добри актьори на Турция. Обича да носи шапки и затова прякорът му е Шапката. Роден е в Анкара, баща му Маджит Флордун също е известен театрален актьор.

Започнал е в Измитския градски театър с много сериозни пиеси - играл е в "Хамлет", "Опера за три гроша" и др.

За участие в сериали го канят приятели. В началото е скептичен към телевизията, но постепенно поддава. Преди да се предаде напълно, дълго време пътува между Истанбул и Измит.

 

Къванч Татлъту (Мехмет)

Фотомодел и баскетболист

Къванч Татлъту (Мехмет) e роден на 27 октомври 1983 година в Адана, Южна Турция. Той е актьор и модел. Къванч е едно от петте деца в семейството. Учил е в частна гимназия, където се е изявявал като много добър баскетболист. След това семейството му заминава за Истанбул, защото баща му се нуждае от медицинско лечение. Там той се записва в баскетболния клуб Ulkerspor. Баща му искал Къванч да стане актьор, но неговите планове били да прави кариера на спортист. Все пак мечтата на баща му се сбъднала.

Къванч Татлъту започва кариерата си като фотомодел, след като майка му изпраща негови снимки в известна модна агенция. През октомври 2001 г. печели наградата "Най-добър модел" на световно модно ревю. Оттогава работи като професионален модел и актьор.

Къванч Татлъту се превръща в звезда през 2005 г. с главната роля в сериала "Перла". С превъплъщението си в Мехмет става популярен в целия Арабски свят. Следват участия в други сериали, превърнали се в хитове. Мнозина го определят като Брад Пит на Близкия Изток.

Мехмет e главният герой, принуден от дядо си да се ожени за красивата Инджи. В началото е абсолютно безразличен към Инджи, тъй като е загубил любимата си, при това бременна, в автомобилна катастрофа.

 

Сонгюл Йоден (Инджи)

Името й значи розова роза

Сонгюл Йоден e родена на 17 февруари 1979 г. в Диарбекир. След като баща й се премества в Анкара, тя отива с него и прекарва там детството си.

Известна в Турция с ролите си както в сериали, така и на театралната сцена. Изучавала е театрално изкуство в Анкара, завършила е Турската театрална академия.

Сонгюл изпълнява главната роля в сериала "Перла".

Буквално името Сонгюл в превод от турски означава "розова роза". Актрисата е много известна със своята красота и благ характер. Тя е била омъжена за Канбърк, който също е актьор.

През 2005 г. се превръща в истинска звезда с тв сериала "Перла", в който се снима в продължение на 2 години. Оказва се, че сериалът "Перла" е гледан от над 85 милиона зрители в целия Арабски свят. През 2008 г. Сонгюл Йоден се снима в друга тв драма - Gonlum.

В сериала Инджи е главната героиня, която се бори за любовта на Мехмет. Омъжва се за него, след като дядо му - Мехмет Фикри - уговаря този брак. Основният й враг е свекървата Шереф, която я смята за недостойна снаха.

 

Бурак Хакъ (Кенан)

Спортист и средиземноморец

Бурак Хакъ е роден на 23 май 1972 г. в Истанбул. Висок е 1,90 м. Определя етническата си принадлежност като средиземноморска.

Говори английски. Обича да играе волейбол, боулинг, футбол, тенис, баскетбол, занимава се със сърфинг, водни ски, гмуркане. Прецизен шофьор е, както и мотоциклетист.

Завършил е икономика в Истанбулския университет.

Преди да започне да се снима в сериала, прави дублажи, участва в реклами, има роли в киното, театъра и телевизията.

От 2001 г. е женен за актрисата Сема Симсек, която е родена на 24 февруари 1976 г. в Германия. Тя работи и като модел. Двамата имат син.

 

Асли Тандоган (Ламия)

Най-младата и най-красивата

Асли Тандоган е най-младата актриса в сериала, а и най-красивата със зелените си очи и тъмна коса.

Родена е на 2 април 1979 г. в Анкара. Завършва националната консерватория към университета в родния си град. Досега е участвала в 3 филма и 5 тв сериала.

Високата 165 см дама обича да язди коне и има профил във “Фейсбук”, който активно ползва.

В сериала, излъчван у нас, тя се влюбва в композитора Хюсеин Кенан, който има любовница.

Младото момиче по детински си въобразява, че връзката й с музиканта е много драматична, и се разстройва ужасно, когато осъзнава, че това е обикновена любовна история.

 

Едже Услу (Лале)

Колекционира... въздух

Едже Услу колекционира въздух от държавите, които е посетила. Тя си носи празни бутилчици от по 50 мл навсякъде, където излиза в чужбина, и ги затапва при визитите си. Досега е събрала над 30 шишенца. “Това хоби ми е още от ученическите години. Запалих се от най-добрата си приятелка в гимназията”, разказва актрисата.

В “Сълзи над Босфора” героинята й Лале е педиатър, съпругът й Еге е писател и имат две дъщери.

Животът на Лале се преобръща, когато става ясно, че има тумор в мозъка и й остава малко живот. Тя намира жена, която да бъде майка на децата й и да се грижи за мъжа й. В един момент героинята оздравява като по чудо и се налага да върне съпруга си, който вече се е оженил за друга.

 

Гьокхан Тепе (Атеш)

Мозъчният хирург всъщност е певец

Гьокхан Тепе е един от най-известните турски певци. И е познат и у нас като такъв.

Отскоро българската публика го видя и като актьор. В “Сълзи над Босфора” той е мозъчен хирург и близък приятел от медицинския университет на главната героиня Лале. Същевременно е влюбен в нея още от студентските години и е единственият, който знае за тумора в мозъка й.

Тепе е роден на 8 февруари 1978 г. в Истанбул. Като певец участва в издания на “Стар Академи” в арабските държави, тъй като е много обичан от местната аудитория. Разнородният му талант се проявява и при свиренето на китара, и при композирането на музика за филми.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зрелищен масов бой си спретнаха ултраси на "Левски" и ЦСКА. Футболните хулигани уговарят мелето в двора на гимназията "Вела Пеева" във Велико Търново и се маризят до кръв, като крайни победители излизат "сините" привърженици. Информацията "България Днес" научи от запалянковци и е потвърдена и от директора на школото Ангел Янчев.

Актрисата Деси Бакърджиева се зарадва изключително много при срещата си със свой стар познайник, видя "България Днес". Екранната доктор Хинова от сериала "Откраднат живот" случайно се видя с приятел, с когото не е общувала от дълго време. Деси едва разпозна старата си дружка, но след това двамата си побъбриха надълго и нашироко пред Народния

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия),