Светлозар Костов: Полицията работи по инерция, спецпрокуратурата засипана от “дела семки"

https://www.24chasa.bg/Article/1852689 www.24chasa.bg
Светлозар Костов

"Полицаите работят по престъпни групи, без прокуратурата да знае. Мотивират се с това, че става дума за оперативни дела по неотложност. За да се справим с това, ще продължим с обученията и убеждаването.

Полицията все още работи по инерция и бавно се приспособява."

Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Светлозар Костов, който представи отчета за дейността на органа.

Отчетните събрания на Специализираната прокуратура и на Апелативната специализирана прокуратура са били проведени на 15 март, като докладите са били представени от Светлозар Костов и от и.ф. шефа на АСП Даниела Попова.

Гости на отчетното събрание са били заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, който доскоро оглавяваше АСП, директорът на ГДБОП Станимир Флоров, ръководители в ДАНС, МВР, ГДНП и СДВР.

През миналата година спецпрокурорите са били изправени пред масови откази на оперативните работници да свидетелстват. По думите на Костов по света практиката е точно обратната.

Светлозар Костов призова още законодателя спецпрокуратурата да бъде освободена от “дела семки".

За 2012-а спецпрокурорите препратили над 200 преписки към други свои колеги, тъй като не са били компетентни да работят по тях.

"Твърде много хора търсиха справедливост от нас. Сигналите бяха срещу магистрати, кметове. Нито едно досъдебно производство, разследвано от митниците, няма през годината", коментира Светлозар Костов.

Той обобщи, че незавършена все още мащабна счетоводна експертиза бави края на разследването срещу Гриша Ганчев, сина му и още няколко човека. Обвинението срещу Златомир Иванов пък било написано, но тежкото му здравословно състояние след стрелбата все още не позволявало то да му бъде предявено.

Като цяло за изминалата година Костов отчете "високо КПД" на ръководените от него служители, като в 43% от случаите обвинението се сдобило с доказателства.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Когато от "Армията" си тръгнат победите, след тях си заминава и треньорът. Неписаното правило отново се потвърди и наставникът на ЦСКА-София Стамен Белчев напуска клуба само няколко дни преди гостуването на "Рома" в Лига Европа. Въпросът сега е кой ще поеме отбора? "Стойчо Младенов или Любослав Пенев трябва да водят ЦСКА - категоричен е Георги

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви за поредния сезон по белите писти. 30-годишният ветеран от Чепеларе е сред най-големите имена в паралелните слаломи. Той спечели Световната купа през сезон 2015/16. През миналата състезателна година българинът завърши на 13-о място в генералното класиране

Славиша Стоянович ще намали сериозно своите финансови изисквания, за да поеме "Левски" за втори път. Той е много близо до завръщане на "Герена" след оставката на Георги Тодоров. Ръководството вече реши, че ще освободи опитния специалист от поста треньор на първия отбор. Тодоров ще остане на работа в клуба, като отново ще е част от школата