В Амстердам музеите са на всяка крачка

https://www.24chasa.bg/Article/1854623 www.24chasa.bg
СНИМКА: Илияна Д. Димитрова

Колоездачите в града са по-важни от пешеходците. Затова не ходете по велоалеите и си отваряйте очите на 4.

Амстердам е най-големият град в Кралство Холандия. Наричат го Северната Венеция заради това, че е изграден върху вода. Градът се намира в провинцията Северна Холандия, на устието на река Амстел в Ай. Нордзееканал го свързва със Северно море.

165 канала,1281 моста, жилищата-лодки, плаващия пазар на цветята, музеите, които са на всяка крачка, къщите с тесни и стръмни стълбища и куките, стърчащи от таванските им етажи правят това пъстро местенце неповторимо.

В Амстердам музеите са на всяка крачка

Една легенда разказва, че Амстердам е основан от двама рибари и куче, страдащо от морска болест. Кучето скочило от лодката, а рибарите слезли след него. Има и по-реалистична версия за появата на града. През XIII век над река Амстел е бил построен бент (на холандски бент е dam) и оттам идва и името на града. Dam square, централният площад на Амстердам е мястото, където през XX век са открити останките от въпросния бент.

В Амстердам музеите са на всяка крачка

Да кажем, че в Амстердам има едно или две неща, задължителни за туристическо посещение ще бъде обидно за всичко останало в града. Една от големите красоти и плаващия пазар за цветя на канала Singel. При по-топло време сергиите са разположени върху лодки във водата, а през по-студените сезони са накацали като цветни къщички около канала. Всякакви видове луковици и семена се продават тук още от 1862 г. Приказно цъфтящите кактуси, черните лалета и сувенирите привличат окото и има голяма вероятност да платите свръх багаж на аерогарата ако се спирате на всяка сергия. Амстердам и известен и със своите вятърни мелници, но сега от цели осем на брой, за посещения са отворени само две - "Слотен" и "Де Отер". Ако пък сте футболен фен, какво по-приятно от обиколка с гид из стадиона на "Аякс". Музеят на бирата Хайнекен също е едно модерно и интересно място и входът от 15 евро не спира туристите, разполагащи с повече време за разходки.

В Амстердам музеите са на всяка крачка

Задължително си предвидете време за посещение на амстердамските музеи. Рембранд Харменс ван Рейн е сред най-често споменаваните имена тук. В Rijks Museum е прочутата му картина "Нощна стража", но не пропускайте да видите и "Момичето с перлената обица" на Вермеер. Във Van Gogh Museum пък можете да видите 200 платна, 500 рисунки и 700 писма на прочутият художник. Едни от най-красивите са "Irises", "Gauguin's chair", "The harvest", "The yellow house", "Small pear tree in blossom" и...е, не мога да изредя всичките 200.

В Амстердам музеите са на всяка крачка

Къщата на Anne Frank (дневникът й  е запазен) ви е на път ако посетите Nieuwe Kerk, която се слави с най-стария дървен свод в Европа. Черквата е в реставрация за 4 години, но ако събирате от онези туристическите "най-най", купете си входен билет. В музеите за диаманти пък ще видите уникални колекции от скъпоценните камъни, а в работилниците имате възможност да присъствате и на част от процеса по обработката им. Зоопаркът на града също заслужава внимание, особено ако сте с деца. "Мадам Тюсо" го пропуснете без угризения - голяма скука е вътре.

В Амстердам музеите са на всяка крачка

Архитектурата в Амстердам също е впечатляваща. Типично за повечето от къщите в Амстердам са тесните стръмни стълбища и куката за повдигане на товари, стърчаща от таванския етаж, тъй като по тесните стълбища е невъзможно да се пренесат каквито и да били мебели. Жилищата-лодки пък са шарена атракция по каналите на града. Поради големият им брой (над 2000) общината е забранила поставянето на нови. Пътувайки с корабче ще можете да забележите, че повечето лодки са абсолютно нормални жилища – осигурен им е ток, вода, газ и канализация. Пред някои от тях имат и градинки със зеленина и платформи, оформени като тераси.

В Амстердам музеите са на всяка крачка

В града пешеходецът трябва много да внимава и да не се движи по велосипедните алеи. Колела карат всички, независимо от пол, професия и възраст. Толкова добре е уреден този транспорт и толкова благодатна за велосипедиста е равната холандска земя, че и много туристи предпочитат колелото като средство за придвижване из града. Повечето велосипеди из града са стари и евтини и явно много от тях биват изхвърляни във водата, тъй като често се виждат натоварени върху плаваща платформа, който почиства каналите от тях.

В Амстердам музеите са на всяка крачка

В Амстердам употребата на всякакви тежки наркотици като кокаин и хероин се преследва строго от закона. Затова дори не се спирайте до хора, които мрънкайки си под нос ви предлагат от тях - на всеки ъгъл са.

В Амстердам музеите са на всяка крачка

Отишли веднъж до Амстердам, няма как да не разгледате кварталът с червените фенери. Жените зад витрините са за всякакъв вкус - млади, не толкова млади, слаби, пълни, блондинки, брюнетки, азиатки. Предлагат се различни видове секс, като най-често стандартният струва 50 евро. Десетките бели лебеди, плуващи в големия канал по средата, между витрините с момичетата, създават контраст, който, честно казано, не е никак красив. Любопитни туристи се снимат усмихнати с белите лебеди само защото нямат право да насочват фотоапаратите си към витрините с момичетата. Или пък имат...ако си носят водолазните костюми.Е, ако в Амстердам температурата на въздуха държеше едни постоянни 23-25 градуса, градът цена нямаше да има.

В Амстердам музеите са на всяка крачка

В Амстердам музеите са на всяка крачка

В Амстердам музеите са на всяка крачка

В Амстердам музеите са на всяка крачка

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В момента сме разделени, той е при майка си в Германия Купих на Лоренцо чисто нов джип Няма да правя повече дуети с мама Тази година съм на гръцкото море Софи Маринова е родена на 5 декември 1975 година. Изпълнителката има една от най-богати кариери в попфолка в България. Когато Софка е на сцената, шоуто е гарантирано

Автомобил като космически кораб пуска на пазара "Ролс Ройс".  Великолепното возило в наречено "кола от 2035 г.", поради предположение, че така ще изглеждат автомобилите от бъдещето. То е представено на широката публика от Алекс Хърши, известна с прякора "Суперкар Блонди". Както писа "България Днес", мацката с търговски нюх е австралийка

Британец доведе съпругата си на меден месец в България заради... компютърна игра. Историята му е разказана в SPORTbible - едно от най-големите спортни издания в Обединеното кралство, и през последните дни се разпространява в цяла Европа. Тим Пайк е голям почитател на "Футбол мениджър", в която влизате в ролята на треньор, редите състави