Препоръчайте лечение за упорит ечемик на окото

https://www.24chasa.bg/Article/185683 www.24chasa.bg

Отговор на въпроса на Д. Василев, Перник

Под ечемик се разбират малки гнойни абсцеси на жлезите на клепачите. Проблемът се нарича още хордеолум. Възпалението, засягащо цайсовите жлези (намиращи се в предния кожно-мускулен слой на клепача), се нарича външен ечемик. Процесът започва с леко усещане за дразнене на малък участък на ръба на клепача.

Постепенно възпалителният процес се развива, с което се усилва и болката, особено при движение на клепачите. Постепенно се появява оток, който поради особености в анатомията на клепача се развива бързо. Често той става толкова голям, че "скрива" ограничения вътре в жлезата възпалителен процес. При опипване на оточния клепачен ръб се усеща участък, който е по-твърд и отначало леко болезнен. Скоро на това място кожата се зачервява, болката постепенно се усилва и процесът завършва с оформянето на малък абсцес, който спонтанно се пробива след няколко дни. Често на върха му има мигла. Понякога може да се появят и увеличени предушни лимфни възли.

Другата разновидност на проблема се нарича вътрешен ечемик. При него се получава възпаление на мейбомиевите жлези и образуваният абсцес се отваря по-често по задната повърхност на клепача. При него много по-често се стига до хронифициране. Оформя се неболезнена подутина с големина до грахово зърно, наречена халацион. Характерно за халациона е, че кожата над него е подвижна и неболезнена.

Най-често причините за хордеолумите са некоригирани или неправилно коригирани рефракционни аномалии - късогледство, далекогледство и астигматизъм. Рецидивиращите или множествените ечемици могат да насочат лекаря към изследване за скрито протичащ диабет. В някои случаи хордеолумите се развиват на базата на хроничен блефарит - хронично възпаление на клепачния ръб.

Лечението на ечемика е желателно да се проведе от специалист офталмолог, който най-често назначава антисептични или антибиотични капки или мехлеми. Причината е, че макар и в редки случаи, хордеолумът може да доведе до по-сериозен абсцес на клепача или орбитата. Възможно е да се стигне и до още по-тежко усложнение, застрашаващо живота - тромбоза на кавернозния синус. Тогава инфекцията се пренася по венозен път.

Затова е важно да се знае, че в никакъв случай ечемиците не бива да се изстискват!

Лечението на хроничния ечемик (халацион) е хирургично, като след локална анестезия се кюртира кухината на възпалението.

И при двата вида възпалителни процеси много рядко, и то само при усложнения, се стига до обща антибиотична терапия.

За профилактика, на първо място са редовните прегледи от офталмолог и спазването на режима на препоръчаното лечение, както и носенето на очила или контактни лещи.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С настъпването на есента природата отново се преобразява. Голяма част от плодовете узряват, а листата на някои дървета се изпъстрят и започват да капят, превръщайки земята в разноцветен, енигматичен килим, който не може да се сравни с нито едно произведение на човешкия труд. Освен подходящ момент за омагьосващи снимки със златен нюанс,

Новият филм на Стефан Командарев тръгва по кината в България на 26 януари 2018-а година Посоки“ ще направи своята предпремиера пред българската публика в рамките на 35-ия Фестивал на българския игрален филм „Златна Роза“, който ще се проведе между 30 септември и 07 октомври тази година във Варна. Прожекцията бе бъде на 5 октомври във “Фестивален

Фосилни отпечатъци отпреди 5,7 млн.години, които бяха открити на гръцкия остров Крит, смутиха научните среди. Те поставят под въпроси всички досегашни научни теории за произхода на човек и развитието на видовете, пише portal12.bg. Още от откриването на вкаменелостите Австралопитек в Южна и Източна Африка в средата на ХХ век, се смята,