Препоръчайте лечение за упорит ечемик на окото

https://www.24chasa.bg/Article/185683 www.24chasa.bg

Отговор на въпроса на Д. Василев, Перник

Под ечемик се разбират малки гнойни абсцеси на жлезите на клепачите. Проблемът се нарича още хордеолум. Възпалението, засягащо цайсовите жлези (намиращи се в предния кожно-мускулен слой на клепача), се нарича външен ечемик. Процесът започва с леко усещане за дразнене на малък участък на ръба на клепача.

Постепенно възпалителният процес се развива, с което се усилва и болката, особено при движение на клепачите. Постепенно се появява оток, който поради особености в анатомията на клепача се развива бързо. Често той става толкова голям, че "скрива" ограничения вътре в жлезата възпалителен процес. При опипване на оточния клепачен ръб се усеща участък, който е по-твърд и отначало леко болезнен. Скоро на това място кожата се зачервява, болката постепенно се усилва и процесът завършва с оформянето на малък абсцес, който спонтанно се пробива след няколко дни. Често на върха му има мигла. Понякога може да се появят и увеличени предушни лимфни възли.

Другата разновидност на проблема се нарича вътрешен ечемик. При него се получава възпаление на мейбомиевите жлези и образуваният абсцес се отваря по-често по задната повърхност на клепача. При него много по-често се стига до хронифициране. Оформя се неболезнена подутина с големина до грахово зърно, наречена халацион. Характерно за халациона е, че кожата над него е подвижна и неболезнена.

Най-често причините за хордеолумите са некоригирани или неправилно коригирани рефракционни аномалии - късогледство, далекогледство и астигматизъм. Рецидивиращите или множествените ечемици могат да насочат лекаря към изследване за скрито протичащ диабет. В някои случаи хордеолумите се развиват на базата на хроничен блефарит - хронично възпаление на клепачния ръб.

Лечението на ечемика е желателно да се проведе от специалист офталмолог, който най-често назначава антисептични или антибиотични капки или мехлеми. Причината е, че макар и в редки случаи, хордеолумът може да доведе до по-сериозен абсцес на клепача или орбитата. Възможно е да се стигне и до още по-тежко усложнение, застрашаващо живота - тромбоза на кавернозния синус. Тогава инфекцията се пренася по венозен път.

Затова е важно да се знае, че в никакъв случай ечемиците не бива да се изстискват!

Лечението на хроничния ечемик (халацион) е хирургично, като след локална анестезия се кюртира кухината на възпалението.

И при двата вида възпалителни процеси много рядко, и то само при усложнения, се стига до обща антибиотична терапия.

За профилактика, на първо място са редовните прегледи от офталмолог и спазването на режима на препоръчаното лечение, както и носенето на очила или контактни лещи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пазвата на миската от Перник е толкова напращяла, че едва се побира с дрехите. С просто око се вижда, че съвсем наскоро тя е напомпала и без това несъразмерно големите си гърди и сега гордо ги разхожда във Вечния град. Като примерна туристка Тоца се нащрака в доволно количество снимки пред всички забележителности на италианската столица.

Дъщерята на Аня Пенчева и Сашо Диков Петя скоро може да ги направи горди дядо и баба. Водещата на развлекателното предаване „Cool…t” отдавна е минала 30-те и се чувства съвсем готова за подобно решение. В плюс е и фактът, че вече е открила човека, от когото би искала да има деца – писателя Илиан Любомиров.

Гери-Никол и Дара се помириха. Причината за тяхното сдобряване е най-голямата им конкурентка Христина Христова, известна повече като Тита. Певицата продуцирана от Криско започна бързо да се издига в музикалните сред . Феновете определят проектите й като абсолютни хитове и са категорични, че от трите красавици,