Жената може да е секси и с бръчки

https://www.24chasa.bg/Article/185823 www.24chasa.bg
Доц. Мария Балабанова

Доц. Мария Балабанова е родена на 20.05.1953 г. в София. Завършва медицина през 1977 г. Започва като ординатор в поликлиниката в Драгоман. Специализира обща дерматология и хистопатология. Обучава се в Лондон, в Цюрих, в САЩ. От 2001 г. ръководи клиниката по дерматопатология в Александровска болница. Има разработки в областта на кожните тумори и лимфоми. С над 100 публикации в наши и чужни научни издания. Член е на Българското дерматологично дружество и на Европейската академия по дерматология. В последните години се занимава и с естетична дерматология. Приема пациенти в кабинета си в Клиниката по дерматология и венерология на ул. "Св. Г. Софийски" 1. Телефонът й е 951-69-96, вътр.558

Ако мечтаете за устни като на Анджелина Джоли, ако се чудите дали не е време да вземете мерки срещу бръчките, ако сте в шок от белезите на новия си бюст, доц. Мария Балабанова е човекът, който ще ви даде точен съвет. Тя е от лекарите, убедени, че сериозните специалисти не трябва да се дистанцират от естетичната дерматология. Техниката се развива, всеки ден се появяват нови възможности за корекции на лице, на гърди и не е редно клиницистите да се фиксират само върху кожните болести и да оставят всичко друго на козметици и обикновени money maker-и, казва тя. Компетентното участие в решаването на модерните проблеми според нея е единственият начин те да се контролират.

Увлечението й по дерматологията е наследствено.

Дерматоложката гледа кожен материал под микроскоп. Според нея биопсията е задължителна за точната диагноза. 
СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА
Дерматоложката гледа кожен материал под микроскоп. Според нея биопсията е задължителна за точната диагноза. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА

Племенница е на известния проф. Крум Балабанов, основоположник на дерматопатологията у нас. И интересът й към естетичната страна на грижите за кожата са свързани с него. Той самият се занимавал с дерматологична козметика и в Австрия преди години пуснали цяла серия кремове, разработени по негова рецепта. Леля й пък била Констанца Балабанова, изтъкнат офталмолог. По нейния път тръгнал братът на Мария, който сега е шеф на очната клиника в Плевен.

Макар и подценявана от кардиолози и интернисти, дерматологията е интересна и важна дисциплина, категорична е доц. Балабанова. Кожните проблеми в повечето случаи били сигнал за друго сериозно заболяване. Плаките по краката, както и промените в цвета и плътността на кожата им например били сигнал за диабет. Кръвната захар трябвало да се изследва и при поява на някои гъбички в половата област. Пигментирането на кожата, промените в лигавицата, появата на много пъпки, окосмяването на необичайни места можели да покажат ендокринно заболяване.

Биопсията е много важна за точната диагноза, категорична е специалистката. Нямало никакво основание в твърденията, че ако се разбута нещо, ще стане по лошо и може насила да се образува рак.

Кожните лимфоми, които стават все по-масови, са "тясна специалност" на доц. Балабанова. Това не е кръвно заболяване, а натрупани клетки от кръвния ред в кожата, обяснява тя. Много пациенти обикаляли с години хирурзи, онколози, докато стигнат до дерматологията. Освен точен диагностик дерматологът трябва и да е добър психолог, смята доц. Балабанова. Често при нея идвали млади момичета, които сами си причинявали кожни травми - не се харесвали и чоплели пъпки или бенки до неузнаваемост. "Това е автоагресия от сорта на булимията и опитният дерматолог първо трябва да различи раната и да успее да намери път към душата на пациента - обяснява тя. - Още от вратата трябва да прецениш очакванията на човека - дали ще остане недоволен, ако му кажеш:"Няма ти нищо", или идва само за да чуе, че няма рак".

Все по-често доц. Балабанова се сблъсквала с пострадали след увеличаване на бюста, на половия член или след "разкрасено" лице. С времето имплантите променят структурата си и стават големи поразии, казва тя. По кожата около тях излизали херпеси, появявали се различни образувания. Хора идвали обезобразени, с огромни белези, отчаяни след 1-2 операции. Преди няколко години продуктите, които се инжектирали в лицето, не били толкова изпипани - получавали се често асиметрии, грануломи. Сега вече има антидоти, коригиращи препарати, хората не трябва да се самосъжаляват и да се затварят в себе си, без да търсят помощ, съветва специалистката.

Ботоксът е отличен вариант за изглаждане на бръчки веднъж годишно, твърди доц. Балабанова за нашумялата техника. Според нея обаче абсурд е с това да се занимават козметички, анестезиолози, тъй като резултатът зависел главно от правилната преценка за това къде и какво количество да се инжектира. Затова тя не препоръчвала евтини съмнителни варианти.

Пилингът бил подходящ за жени над 35-40 г. Това не е само лющене, а пълно разбутване на кожата с цел самоизчистване.

Последен крясък на модата била мезотерапията, при която витамини, антиоксиданти, избелващи вещества и други полезни продукти се вкарвали директно в кожата.

С филърите устните се коригират перфектно, но не мога да разбера увлечението на младите по огромните размери, чуди се специалистката. Те не били за увеличение, а за освежаване. Балабанова не можела да разбере масовото увлечение на жените по големите гърди и устни. В един момент всички започват да си приличат, а най-важна е индивидуалността, смята тя. Дори и мъжете според нея не харесвали силиконов бюст за жена си вкъщи, въпреки че иначе се заглеждали. И с бръчки жената може да има суперсвежо и секси излъчване, твърди дерматоложката. По-важно била фигурата, лъскавата коса, белите зъби.

Доц. Балабанова експериментирала повечето техники за разкрасяване първо върху себе си. Не го правя от суета, а за сигурност. Споделя, че имала и лош опит и затова гледала да е много внимателна.

Освен в красотата тя търси спасение и в планината. Харесвала я през всички сезони, качвала се на Витоша дори след работа. Спортувала активно. Обичала ските, ходела и на фитнес.

Съпругът й е инженер. Нямаме професионални допирни точки, но това ни прави по-самостоятелни в семейството, казва тя. Дъщеря й върви по нейните стъпки - завършва медицина в Германия. За разлика от нея искала да стане хирург.

 

Само цинкова паста пази 100% от слънце

Само цинковата паста осигурява 100% защита от слънцето. Предпазва и от А-лъчите, които увреждат клетката на молекулярно ниво и възпрепятстват образуването на колагена, и от В-лъчите, които причиняват кожния рак. Козметично обаче тя е неприемлива, защото е бяла, и още се търсят варианти.

Дерматологичните фотозащитни кремове, които се продават в аптеките, пазят само от В-лъчите. Факторите 15 и 20 са достатъчни за 97% защита. По-високите са за само много светли кожи, за малки деца и за хора с фотодерматози. Обикновените козметични препарати по магазините не са сигурни.

Отпадна съмнението, че и слънцезащитните кремове водят до рак. То дойде от факта, че чувствайки се защитени от кремовете, много хора прекалиха с плажа и пострадаха. Никога не трябва да се забравя, че слънцето жари опасно. Заради озоновата дупка и климатичните промени то не е като преди 30 и дори не като преди 10 г. Затова кремовете са едва на трето място в защитните мерки. Преди това е режимът - да се печем само преди 10 и след 16 ч. В останалото време човек може да стои под чадъра или в плажното заведение, но облечен. Подходящи са по-тъмните дрехи от плътна материя. Шапката е задължителна.

Мазането трябва да става половин час преди излизане. След това - през 40 минути. Важно е тилът да се маже стрателно, защото доста от злокачествените образувания се развиват точно там. Както и бенките по задната част на краката, по гърба, зад ушите са много по-опасни от тези отпред.

Полезният витамин D се синтезира от организма за няколко минути и не е нужно да се пържим по цял ден. Тенът е защитна реакция, образуване на пигмент върху ядрата на клетките, с който не бива да се злоупотребява.

 

 

Лазерът чисти петната, но временно

Петната по кожата са масов проблем в нашите географски ширини. Той може да е наследствено обусловен, да е от слънцето, както и да се дължи на хормонален дисбаланс. Понякога това е реакция към парфюм - виждала съм кафяво оцветяване на врата точно където е попаднал той. Същото важи за пудрата или тоалетното мляко.

Грешка е да спирате слънцезащитния крем, ако вече имате петно. Желязно правило е да се мажете всяка сутрин след измиване. За оцветяването е достатъчен само миг, дори ако излезете да полеете цветята на терасата.

Ползвайте фотозащитния крем в комбинация с избелващ - с ретинол, с плодови киселини, който причинява излющване и стимулира обновяването на кожата. Добре е двата да се редуват и с крем за потискане на пигментацията. Не чакайте бърз резултат - битката може да трае година.

Лазерът чисти петната идеално, но само в опитни ръце. Иначе са възможни изгаряния, белези. Единици са хората у нас, които могат да го ползват качествено. Доверявайте се на специалисти, които поне 1 г. са работили само това, а не се пробват между другото. След лазер кожата става червена, 6 месеца се възстановява, но после е перфектна. Има риск обаче по ръба на лицето да се образува кафява линия.

Петната пак могат да се появят.

 

 

Бенките се махат по-добре със скалпел

Препоръчвам хирургично отстраняване на големите по-релефни бенки, не лазерно. Раните вече се затварят естетично, с невидими вътрешни шевове.

Малките не трябва изобщо да се пипат. При много хора към 30 години започват рязко да се увеличават, но причината за това е излагане на слънце през първите 20 г. Те се разпространяват като бомба със закъснител. Наследствеността също е от значение. С времето обаче малките 2-милиметрови бенки изчезват от само себе си. Почти няма възрастен с този вид.

 Четете още полезни за здравето ви съвети в приложението "Докторе, кажи!"

  • Нов национален стадион – крайно време беше

    Нов национален стадион – крайно време беше

    В интервю за “24 часа” - първо след победата на конгреса над Димитър Бербатов, преизбраният за пети път за президент на БФС Борислав Михайлов разкрива четирите си основни цели, които си е набелязал в следващите четири години. Цялото интервю може да прочетете в съботния ни брой, но Михайлов признава, че една от мечтите му винаги е била нов
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо