Жената може да е секси и с бръчки

https://www.24chasa.bg/Article/185823 www.24chasa.bg
Доц. Мария Балабанова

Доц. Мария Балабанова е родена на 20.05.1953 г. в София. Завършва медицина през 1977 г. Започва като ординатор в поликлиниката в Драгоман. Специализира обща дерматология и хистопатология. Обучава се в Лондон, в Цюрих, в САЩ. От 2001 г. ръководи клиниката по дерматопатология в Александровска болница. Има разработки в областта на кожните тумори и лимфоми. С над 100 публикации в наши и чужни научни издания. Член е на Българското дерматологично дружество и на Европейската академия по дерматология. В последните години се занимава и с естетична дерматология. Приема пациенти в кабинета си в Клиниката по дерматология и венерология на ул. "Св. Г. Софийски" 1. Телефонът й е 951-69-96, вътр.558

Ако мечтаете за устни като на Анджелина Джоли, ако се чудите дали не е време да вземете мерки срещу бръчките, ако сте в шок от белезите на новия си бюст, доц. Мария Балабанова е човекът, който ще ви даде точен съвет. Тя е от лекарите, убедени, че сериозните специалисти не трябва да се дистанцират от естетичната дерматология. Техниката се развива, всеки ден се появяват нови възможности за корекции на лице, на гърди и не е редно клиницистите да се фиксират само върху кожните болести и да оставят всичко друго на козметици и обикновени money maker-и, казва тя. Компетентното участие в решаването на модерните проблеми според нея е единственият начин те да се контролират.

Увлечението й по дерматологията е наследствено.

Дерматоложката гледа кожен материал под микроскоп. Според нея биопсията е задължителна за точната диагноза. 
СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА
Дерматоложката гледа кожен материал под микроскоп. Според нея биопсията е задължителна за точната диагноза. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА

Племенница е на известния проф. Крум Балабанов, основоположник на дерматопатологията у нас. И интересът й към естетичната страна на грижите за кожата са свързани с него. Той самият се занимавал с дерматологична козметика и в Австрия преди години пуснали цяла серия кремове, разработени по негова рецепта. Леля й пък била Констанца Балабанова, изтъкнат офталмолог. По нейния път тръгнал братът на Мария, който сега е шеф на очната клиника в Плевен.

Макар и подценявана от кардиолози и интернисти, дерматологията е интересна и важна дисциплина, категорична е доц. Балабанова. Кожните проблеми в повечето случаи били сигнал за друго сериозно заболяване. Плаките по краката, както и промените в цвета и плътността на кожата им например били сигнал за диабет. Кръвната захар трябвало да се изследва и при поява на някои гъбички в половата област. Пигментирането на кожата, промените в лигавицата, появата на много пъпки, окосмяването на необичайни места можели да покажат ендокринно заболяване.

Биопсията е много важна за точната диагноза, категорична е специалистката. Нямало никакво основание в твърденията, че ако се разбута нещо, ще стане по лошо и може насила да се образува рак.

Кожните лимфоми, които стават все по-масови, са "тясна специалност" на доц. Балабанова. Това не е кръвно заболяване, а натрупани клетки от кръвния ред в кожата, обяснява тя. Много пациенти обикаляли с години хирурзи, онколози, докато стигнат до дерматологията. Освен точен диагностик дерматологът трябва и да е добър психолог, смята доц. Балабанова. Често при нея идвали млади момичета, които сами си причинявали кожни травми - не се харесвали и чоплели пъпки или бенки до неузнаваемост. "Това е автоагресия от сорта на булимията и опитният дерматолог първо трябва да различи раната и да успее да намери път към душата на пациента - обяснява тя. - Още от вратата трябва да прецениш очакванията на човека - дали ще остане недоволен, ако му кажеш:"Няма ти нищо", или идва само за да чуе, че няма рак".

Все по-често доц. Балабанова се сблъсквала с пострадали след увеличаване на бюста, на половия член или след "разкрасено" лице. С времето имплантите променят структурата си и стават големи поразии, казва тя. По кожата около тях излизали херпеси, появявали се различни образувания. Хора идвали обезобразени, с огромни белези, отчаяни след 1-2 операции. Преди няколко години продуктите, които се инжектирали в лицето, не били толкова изпипани - получавали се често асиметрии, грануломи. Сега вече има антидоти, коригиращи препарати, хората не трябва да се самосъжаляват и да се затварят в себе си, без да търсят помощ, съветва специалистката.

Ботоксът е отличен вариант за изглаждане на бръчки веднъж годишно, твърди доц. Балабанова за нашумялата техника. Според нея обаче абсурд е с това да се занимават козметички, анестезиолози, тъй като резултатът зависел главно от правилната преценка за това къде и какво количество да се инжектира. Затова тя не препоръчвала евтини съмнителни варианти.

Пилингът бил подходящ за жени над 35-40 г. Това не е само лющене, а пълно разбутване на кожата с цел самоизчистване.

Последен крясък на модата била мезотерапията, при която витамини, антиоксиданти, избелващи вещества и други полезни продукти се вкарвали директно в кожата.

С филърите устните се коригират перфектно, но не мога да разбера увлечението на младите по огромните размери, чуди се специалистката. Те не били за увеличение, а за освежаване. Балабанова не можела да разбере масовото увлечение на жените по големите гърди и устни. В един момент всички започват да си приличат, а най-важна е индивидуалността, смята тя. Дори и мъжете според нея не харесвали силиконов бюст за жена си вкъщи, въпреки че иначе се заглеждали. И с бръчки жената може да има суперсвежо и секси излъчване, твърди дерматоложката. По-важно била фигурата, лъскавата коса, белите зъби.

Доц. Балабанова експериментирала повечето техники за разкрасяване първо върху себе си. Не го правя от суета, а за сигурност. Споделя, че имала и лош опит и затова гледала да е много внимателна.

Освен в красотата тя търси спасение и в планината. Харесвала я през всички сезони, качвала се на Витоша дори след работа. Спортувала активно. Обичала ските, ходела и на фитнес.

Съпругът й е инженер. Нямаме професионални допирни точки, но това ни прави по-самостоятелни в семейството, казва тя. Дъщеря й върви по нейните стъпки - завършва медицина в Германия. За разлика от нея искала да стане хирург.

 

Само цинкова паста пази 100% от слънце

Само цинковата паста осигурява 100% защита от слънцето. Предпазва и от А-лъчите, които увреждат клетката на молекулярно ниво и възпрепятстват образуването на колагена, и от В-лъчите, които причиняват кожния рак. Козметично обаче тя е неприемлива, защото е бяла, и още се търсят варианти.

Дерматологичните фотозащитни кремове, които се продават в аптеките, пазят само от В-лъчите. Факторите 15 и 20 са достатъчни за 97% защита. По-високите са за само много светли кожи, за малки деца и за хора с фотодерматози. Обикновените козметични препарати по магазините не са сигурни.

Отпадна съмнението, че и слънцезащитните кремове водят до рак. То дойде от факта, че чувствайки се защитени от кремовете, много хора прекалиха с плажа и пострадаха. Никога не трябва да се забравя, че слънцето жари опасно. Заради озоновата дупка и климатичните промени то не е като преди 30 и дори не като преди 10 г. Затова кремовете са едва на трето място в защитните мерки. Преди това е режимът - да се печем само преди 10 и след 16 ч. В останалото време човек може да стои под чадъра или в плажното заведение, но облечен. Подходящи са по-тъмните дрехи от плътна материя. Шапката е задължителна.

Мазането трябва да става половин час преди излизане. След това - през 40 минути. Важно е тилът да се маже стрателно, защото доста от злокачествените образувания се развиват точно там. Както и бенките по задната част на краката, по гърба, зад ушите са много по-опасни от тези отпред.

Полезният витамин D се синтезира от организма за няколко минути и не е нужно да се пържим по цял ден. Тенът е защитна реакция, образуване на пигмент върху ядрата на клетките, с който не бива да се злоупотребява.

 

 

Лазерът чисти петната, но временно

Петната по кожата са масов проблем в нашите географски ширини. Той може да е наследствено обусловен, да е от слънцето, както и да се дължи на хормонален дисбаланс. Понякога това е реакция към парфюм - виждала съм кафяво оцветяване на врата точно където е попаднал той. Същото важи за пудрата или тоалетното мляко.

Грешка е да спирате слънцезащитния крем, ако вече имате петно. Желязно правило е да се мажете всяка сутрин след измиване. За оцветяването е достатъчен само миг, дори ако излезете да полеете цветята на терасата.

Ползвайте фотозащитния крем в комбинация с избелващ - с ретинол, с плодови киселини, който причинява излющване и стимулира обновяването на кожата. Добре е двата да се редуват и с крем за потискане на пигментацията. Не чакайте бърз резултат - битката може да трае година.

Лазерът чисти петната идеално, но само в опитни ръце. Иначе са възможни изгаряния, белези. Единици са хората у нас, които могат да го ползват качествено. Доверявайте се на специалисти, които поне 1 г. са работили само това, а не се пробват между другото. След лазер кожата става червена, 6 месеца се възстановява, но после е перфектна. Има риск обаче по ръба на лицето да се образува кафява линия.

Петната пак могат да се появят.

 

 

Бенките се махат по-добре със скалпел

Препоръчвам хирургично отстраняване на големите по-релефни бенки, не лазерно. Раните вече се затварят естетично, с невидими вътрешни шевове.

Малките не трябва изобщо да се пипат. При много хора към 30 години започват рязко да се увеличават, но причината за това е излагане на слънце през първите 20 г. Те се разпространяват като бомба със закъснител. Наследствеността също е от значение. С времето обаче малките 2-милиметрови бенки изчезват от само себе си. Почти няма възрастен с този вид.

 Четете още полезни за здравето ви съвети в приложението "Докторе, кажи!"

  • Да си признаем - за 3 дни стана
чудо с българското образование!

    Да си признаем - за 3 дни стана чудо с българското образование!

    Ако нещо хубаво се случва при тази зараза, то е успешният преход към дистанционно обучение “Виновен” е Красимир Вълчев, който откакто е просветен министър тласка учители, ученици, родители и издателства в тази посока Ако нещо хубаво се е случило напоследък с неочакваното бедствие, това е успешното въвеждане на дистанционното образование
  • Яна Маринова в дома си
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Яна Маринова: Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си (Видео)

    "Останете си вкъщи, мили приятели! Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си. Да не се превръщаме в затворени същества, които само се оплакват от това, което се случва. Ние не можем да го променим. Можем да го променим само ако повярваме, че можем да започнем нещата от начало. Да работим от вкъщи, от домашния си офис