Двойни субсидии за част от зърнопроизводителите

https://www.24chasa.bg/Article/1858578 www.24chasa.bg
Новият зам.-министър на земеделието Снежана Благоева получава папка с постигнатите резултати и предстоящото от Светлана Боянова под погледа на министър Иван Станков. СНИМКА: Гергана Вутова

Двойни субсидии ще получат част от зърнопроизводителите, стана ясно в четвъртък. Тези, които поемат ангажимент 5 години да редуват културите върху площите - например първо жито, после слънчоглед, царевица и т.н., ще вземат пари и за агроекология по мярка 214 за т.нар. сеитбооборот. Сумата е 18 евро за декар. Така като се добави тя към очакваните около 30 лв. на декар преки плащания на площ, се получава общо по 66 лв./дка.

Има бурно кандидатстване за тези субсидии още в първите дни на новата кампания и вече са подадени 700 заявления за 4,6 млн. дка, заяви Светла Боянова, която вчера предаде поста на зам.-министър на новоназначената Снежана Благоева. Според Боянова за първи път няма да загубим пари за агроекология.

Максималният размер на площта, за която се дават двойни субсидии, е 5 млн. дка.
Увеличение на парите за зърнопроизводителите чрез мярката за агроекология обеща още бившият министър Мирослав Найденов като компенсация на липсата на национални доплащания за 2012 г.

Над 80% от предложенията на България за реформата на общата селскостопанска политика на ЕС са приети, съобщи пък новият министър проф. Иван Станков. Той се върна преди дни от заседание в Брюксел на Съвета на министрите.

България ще може да прилага досегашната схема за директни плащания на площ без т.нар. права за плащане до 2020 г. Това означава, че няма да има ограничения за субсидирането на нови фирми в земеделието.

За подпомагането на плодове, зеленчуци и животни пък е прието искането ни т.нар. обвързана подкрепа да е над 10%, вероятно 12 на сто.