Мария Капон: Папка "Лале" съдържа зоологическа градина от прякори

https://www.24chasa.bg/Article/1864628 www.24chasa.bg
Мария Капон Снимка: Архив

"Отдясно и отляво бойкотираха комисията. Предоставени бяха купища документи с редица СРС-та. В разработката протичат различни имена. Зоологическа градина от прякори. Имената вътре са много. Фламингоса, Доктора, Самоковеца и други. Освен СРС-та, имаше и факти, от които няма как да избягаме. Трябваше да се види покровителствала ли е държавата организираната престъпност".

Това заяви Мария Капон от ЕНП по повод папка "Лале" и твърденията на Бойко Борисов, че Ахмед Доган е подготвял атентат срещу него.

Тя заяви, че папката не е свързана пряко с бившия премиер. Капон е участвала в парламентарна комисия, която се е запознала със съдържанието на документите.

"Ще дам само един пример. През януари 2000 година нашите служби получават писмо от австрийските колеги с над 10 имена - идентичност на Сретан Йосич.

Марко Милосавлевич е едно от тях. С тях го залавят през 2002 година. От 1998 година до 2002 година Йосич се е подвизавал с това име у нас, без да е бил спиран на границата. Не е ясно и дали говорим само за управлението на ОДС. Ако се появят документи отпреди това, може да излязат и нови факти. Затова трябва да разполагаме с всичко, за да бъдем обективни", коментира Мария Капон.

Тя обясни, че няма как да се твърди, че папката съдържа материали, уличаващи Бойко Борисов в престъпна дейност, както и факти, доказващи, той е бил мишена за атентат, поръчан от Ахмед Доган.

"Има само едно изречение. И в него не е ясно кой е Бойко и кой е Варненеца. Затова с подобни неща после спекулират политиците. Един сдържан човек като главния прокурор Сотир Цацаров - и той не можа да си сдържи усмивката.

Ако някой тръгне да вади изречения, ще спекулира. Някои например казват, че Варненеца е Никола Филчев, други - Колев. Става въпрос за човек от организираната престъпност. Той вече не е сред живите. А ако е знаел, че е подслушван и иска да натопи някого? Ваденето на едно такова изречение не може да сътвори друго освен спекулация. Като тази как Доган е искал да прави атентат за Бойко Борисов. Папка "Лале" е доказателство за връзки на организираната престъпност с политиците", категорична бе Мария Капон.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена