Богатите сред новите от ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/Article/186812 Богатите сред новите от ГЕРБ Богатите сред новите от ГЕРБ www.24chasa.bg
Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ - нотариус Искра Фидосова, е съсобственик в най-известния комплекс на Монтана - “Монтанезиум”. СНИМКА: КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

Далавера ли е да си депутат? Не и ако влизаш в Народното събрание вече богат. Тогава може да се окаже, че вместо да надуят банковите сметки, те ще отънеят.

“24 часа” провери с какво разполагат парламентаристите от управляващата ГЕРБ. Те доброволно “разсекретиха” имотните си декларации пред вестника ни.

Мажоритарно избраният депутат от ГЕРБ във Враца Николай Коцев може да се похвали с най-стремителната кариера сред колегите си през последните години. Докато вървеше кампанията преди парламентарните избори, най-често задаваният въпрос към него бе дали има диплома за висше образование. Понеже няма, Коцев най-често отговаряше, че неговата истинска диплома е онова, което е постигнал. Имал възможност сто пъти досега да си купи такава, но не го е направил от принципни съображения.

От доброжелателите си Николай Коцев е наричан политик тип “американска мечта”, защото е постигнал всичко с много усилия и изкачвал стълбата стъпка по стъпка. Завършва през 1989 година образованието си в столичния техникум “Юлиус Фучик”, специалност фотография. От 1990 г. започва работа като репортер в окръжния център по фотоизкуства и фотообслужване във Враца. Само няколко години по-късно вече е собственик на фирмите “Николай Коцев” ЕООД, “Фото Елит” ЕООД, “Турканица” ЕООД, охранителната “Сити” ЕООД, мебелната “Фокус”. Става председател на спортно-технически модерен клуб и областен координатор на ГЕРБ.

44-годишният предприемач се гордее, че дава хляб на над 200 души във фирмите си. Преди да стане председател на общинския съвет през октомври 2007 г.,

Коцев е вече собственик и на хижата и ресторанта край пещерата Леденика, където прави и конна база

“Исках много да навляза в туристическия бизнес, като развия комплекс с басейни, тенис кортове, игрища и конна база - споделя Коцев. - Затова купих бившата резиденция на Тодор Живков “Турканица” край Враца, но после се отдадох на политиката, инвестирах в проекта ГЕРБ и за предвидения комплекс не останаха време и средства”, обобщава Коцев.

Шефката на ГЕРБ - Монтана и член на изпълнителната комисия на партията, която е един от тримата съпредседатели на парламентарната група Искра Фидосова влиза в парламента достатъчно богата. Освен че има нотариална кантора, тя се занимава с ресторантьорство и хотелиерство. Собственик е в съдружие на емблематичния за Монтана ресторант “Монтанезиум”, който се намира на живописно място насред езеро. Имала е намерение да строи на негово място пететажен хотел, но поради протеста на местни архитекти, сравнили случая с Иракли, се отказала.

Фидосова е купила почивна база в прохода Петрохан

Другият шеф на парламентарната група на ГЕРБ - организационният секретар на партията Красимир Велчев отчете пред “24 часа” две къщи в Банкя, два апартамента в Люлин и един в Надежда. Жена му има наследствена къща в Долно Камарци. Велчев има дялове в дружествата “Технотерм” (34%) и в “Кравел”, което е изцяло негово.

Преди да стане депутат, той например се е разписвал срещу 4000 лв. на месец, а сега ще взема малко над 2000 лв.

Гори, къщи и ливади има Емил Димитров

С голямо състояние е и мажоритарният депутат на ГЕРБ от София-област Емил Димитров. Със съпругата си има къща с разгъната застроена площ от 180 кв.м и дворно място от 720 кв.м в Драгалевци, както и дворно място от 1000 кв.м със стара жилищна сграда, стопанска сграда и навес в софийското с. Бойковец. Димитрови са собственици на 1996 квадрата овощна градина в землището на Ахелой, местност Бабата. Избраникът от ГЕРБ има и ливада от 2085 кв. м в софийското с. Рибарица , местност Умата, друга ливада от 8884 квадрата в същото село, но в местност Бързанов вир, трета ливада с площ от 8267 кв. м в местност Хаджирашова чешма, Етрополе. Димитров притежава също две гори в местност Михаля на ловешкото с. Дивчовото. Единият лес е 377 декара и от него 1/4 са на депутата. Другата гора е 10 декара и от нея той притежава половината.

Мажоритарният депутат от Сливен Десислава Танева, която почти стана земеделски министър, притежава 3-етажна къща с двор 500 кв. м в центъра на Сливен, в която живее с родителите си. “Влизам в парламента сравнително заможна. Ще декларирам всичко съвсем точно, в момента освен за къщата се сещам за дворно място в с. Тополчане, 2 промишлени и 1 земеделски имот. Имам акции в търговски дружества”, каза Танева, която е областен лидер на ГЕРБ. Преди да стане депутат, тя бе председател на общинския съвет в Сливен, а преди това - изпълнителен директор на “Мелинвест холдинг” и дъщерни дружества.

Снахата на едрия бизнесмен Киро Киров - Йоана, има земя

в троянското село Балканец (300кв. м), в карловското Христо Даново (200кв. м). Тя е собственик на 5 декара в с. Цар Самуил и на още 2 декара в с. Бръшлен. И двете са в Русенско.

И друга дама, която влезе в парламента от София - втората след Цветан Цветанов в 23-и МИР Теодора Геогиева, има добър “портфейл” - половин магазин от 120 квадрата в Лозенец, друга половинка от 140 квадрата в същия район, трета половинка от 115 квадрата, пак там. Георгиева притежава търговски обект от 50 кв. и подземен гараж от 45 квадрата в Подуяне. Тя декларираоще, че е участва във фирмата “Бултранс Газ” ООД и има 4 декара промишлена земя в Пазарджик.

Депутат хотелиер: Средно заможен съм, ще опиша имотите си подробно Пламен Тачев, 45-годишен инженер предприемач, е оставил ярка следа за поколенията в родния си Червен бряг.

Семейният хотел “Тачев” е на 4 етажа, закичен с 3 звезди, разполага с 15 стаи и 4 апартамента.

Навсякъде има самостоятелни санитарни възли, кабелна телевизия с всички възможни национални и местни програми, безжичен интерен за бизнесмените, които биха се уединили с лаптопите си в Червен бряг, тераси, локално парно и климатична инсталация за летните жеги.

“15 години съм в строителния бизнес. Развивам ресторантьорство и хотелиерство. В родния Червен бряг направих хотелски комплекс и ресторант-градина. Влизам в парламента като средно заможен българин. Ще опиша имотите подробно в декларация, иначе има риск да пропусна нещо”, отчете Тачев.

Образованието на този бизнесмен е една от здравите му връзки с премиера Бойко Борисов - Тачев е магистър по пожарна безопасност, завършил е висшия институт на МВР. Вероятно това е и причината да бъде общински ръководител на ГЕРБ в Червен бряг. В хотелиерството му помага съпругата му Снежинка, която отговаря и за контрола над двете им деца.

Мажоритарният депутат на Смолян д-р Даниела Дариткова попада косвено в графата “Хотелиери”, защото не тя, а съпругът й Никола Проданов има малък хотел до самата кула “Снежанка” на Пампорово.

Самата избраничка посочва, че на нейно име се водят “Форд Фиеста” и кабинет в смолянската поликлиника, който ще бъде напълно неин, след като изплати последните му две вноски.

“Само това имам на мое име” - гарантира Дариткова. - Имотите на съпруга ми - фамилната къща в смолянския квартал Райково и хотелът в Пампорово са придобити преди брака.” (24часа)

 

Те имат пари и се чувстват независими

Със солиден бизнес влизат в парламента повечето гербери - има собственици на фабрики, на фирми, на магазини, дори на зеленчукова борса.

Доста напред с материала е водачът на листата от Пиринско Атанас Камбитов. Макар да е лекар, си има фабрика. Фирмата му "Камбитов и син" се занимава с добив и преработка на дървен материал, строителство, заготовки за арматура, инертни материали и има няколко цеха в Благоевград, Банско, Якоруда. Построила е хотели и жилища в Банско и Разлог.

"Финансово съм обезпечен, което ме прави абсолютно независим от всякакви корпоративни интереси", казва Камбитов. Материалните активи на фирмата му са на стойност десетки милиони левове. Има къща и вила, апартамент в комплекс Св. Влас, има и 3-4 лични коли.

Фабрика за преработване, сортиране и пакетиране на селскостопанска продукция има пък най-младият депутат Георги Андонов. На името на 25-годишния мъж от Гоце Делчев обаче се води само парцел от 700 квадрата край родния му град. Фирмата му "Бела фууд" обработва 3000 дка земя под аренда, където произвежда картофи, пшеница, слънчоглед 48-годишният Стоян Гюзелев пък се занимава със земеделие и е собственик на една от зеленчуковите борси в Бургас. Справка в ДАКСИ показва, че той е собственик на "Сортови семена" ЕООД за производство и търговия с посевен материал.

Сред крупните бизнесмени в Пазарджишко е Иван Иванов - съсобственик и едноличен управител на две фабрики за дървени детски играчки в Пазарджик и Монтана. Осигурява в тях над 600 работни места. Наскоро се сдоби с нова къща, в т.нар. квартал на богатите в Пазарджик. Луксозна е и със закрит басейн. Иванов кара джип "Рекстън", който се води на фирмата му, има и старо БМВ. Съпругата му кара "Тойота Ярис". "Достатъчно съм обезпечен финансово и не съм влязъл в НС, за да печеля от това", категоричен е Иванов.

Водачът в Смолян д-р Николай Мелемов притежава 50% от фирма "Дермакс" ООД, която има козметичен цех и офиси. Той има 2 етажа от по около 100 кв. м във фамилна къща в Смолян, апартамент от 72 кв. м. в София и селскостопански сгради в с. Александрово, община Павел баня.

С 50% участие във фирма за хляб и хлебни изделия е Георги Плачков от Пловдив. Той е и 100% собственик на фирма за производство и търговия на хранителни стоки. Притежава етаж и половина, общо 170 кв. м, от къща в Раковски и 1/2 от 756 кв. м двор към нея. Има още 1012 кв. м парцел за жилищно строителство в регулация в Раковски, 2 дка 657 кв. м парцел, съсобственост със съпругата му. Там има сграда, от която двамата притежават втория етаж с площ 248 кв. м. Има парцел 3 885 кв. м. със застроена площ 725 кв. м. и земеделска земя - 50 дка.

Николай Петков от Пловдив е с 50% участие в две фирми - за обществено хранене и за недвижими имоти и заведения. Собственик е на декар земеделска земя в с. Каравелово и на 1/3 от къща в Карлово, собственост на съпругата му. Кара БМВ 523 на 10 г.

С успешен бизнес е 33-годишният Цветомир Михов. Той е съдружник в 3 фирми: "Ним транс" ООД - за международен транспорт, "Аеролифт логистика" ООД - за авиокарго, и "Ним транс сервиз". В тях работят 40 души. Има апартамент от 115 кв. м в Габрово и имот в с. Гиргини.

Регионален мениджър на транспортната фирма "Юнион-Ивкони" е пък дупничанинът Емил Гущеров. Той е и регионален представител на Застрахователно дружество "Евроинс". Депутатът има 120 км. м апартамент в Дупница, а от 2007 г. е собственик и на 123 кв. м жилище в София, закупено с ипотечен кредит. Кара лизингов автомобил "Сеат", произведен през 2008 г. Той е собственик и на стара къща, придобита от наследство в дупнишкото с. Делян.

Съдружник във фирмата за продажба на компютри и аксесоари "Веда група" е мажоритарно избраната от Габрово Галина Банковска. Тя е собственик и управител на фирма "Веда консулт" - Център за професионално обучение. Във фирмите й работят 10 души на трудови и двайсетина на граждански договори. Живее в 2-етажната наследствена къща на съпруга си Николай. Има малка част от семейна къща в Дряново. Кара лизингов 2-годишен "Ситроен Берлинго". Фирмата й притежава Пежо 306.

Бизнесменът Димитър Аврамов от Монтана е изпълнителен директор на "Гала инвест холдинг" за произвосдство и преработка на пилешки продукти.

Два магазина в центъра на Силистра има Стефан Господинов. Това са бившите "Кореком" и "Гастроном". 47-годишният историк се занимава отдавна с бизнес. Има двуетажна къща - ново строителство (съсобственост със съпругата му) на централна улица в Силистра и "Фолксваген Туарег". Дъщеря му е завършила моден дизайн в Милано, а синът му е студент в Англия.

Димитър Бойчев е несебърлия, занимава се в основно с транспортен, но и с туристически бизнес, както повечето жители на морското градче. Той обаче не е известен като собственик на знакови обекти. Заедно със жена си е съдружник във фирма за недвижими имоти "Галерия инвестмънт". Друг депутат от Бургас - Иван Вълков държи т. нар. "Иваново ханче" в кв. Сарафово, а семейният бизнес на колегата му Иван Алексиев е свързан с пицарии в Поморие, където той бе и зам.-кмет.

Третият сливенски депутат - адвокат Юлиана Колева, притежава заедно със съпруга си голяма вила с крайпътно заведение в местността Агликина поляна. Имат и 3-етажна къща в идеалния център на Сливен срещу Съдебната палата, където е и кантората й. Кара лично Рено.

По справка от Сметната палата, подавана като шеф на общинския съвет в Банско, депутатът Георги Икономов имат около 80 хил. лв., придобити от отчуждаване на акции и дялове в инвестиционни фондове. Държи 43 хил. лв. влогове в банки, а съпругата му - 140 хил. лв. Двамата са дали заем на частни лица общо за 40 хил. лв. Имат и вземания от 210 хил. лв. като допълнителна парична вноска във фирма. Икономов има акции във фирмата "Мостстрой", не е декларирал на свое име недвижим имот.

 

Имотни екстри - дом с часовникова кула и къща в Испания

Депутатите от ГЕРБ няма да останат на улицата след края на мандата си. Всички имат поне по един дом, някои са се подсигурили с по два, а немалко са постигнали мечтаната комбинация от апартамент и вила.

Сред тези късметлии е Свилен Крайчев, който смени зам.-кметското кресло с депутатско. Във Варна се знаe, че той има апартамент на пъпа на града. Къщата с часовниковата кула на пътя за Златни пясъци също е негова.

Комшия там му е Павел Димитров, който живее в баровската местност Горчивата чешма.

Проспериращият адвокат Емил Радев живее със семейството си в престижна сграда в един от атрактивните райони на Варна. Той кара луксозно Ауди А8.

1/2 къща с двор в Испания пък има столичният депутат Светлин Танчев. Общо имотът в град Кесада е 200 кв. м, а дворът - 1300. Танчев има и апартамент в центъра на София.

Състоятелен е и Борис Грозданов от София. Той има по 1/2 от 190 кв. м апартамент в София, офис, гараж, къща и дворно място в с. Якимово и наследена нива. Има 3 коли.

Валентин Алексиев е собственик на фирма, участва в друга, има апартамент в София и 2 етажа от къща в Поморие. Емануела Спасова може да се похвали със завидните магазин, 150 квадрата апартамент и половината от друг в столичния кв. Лозенец, както и 1/4 от магазин на централната ул. "Солунска". Колежката й Теодора Георгиева има два апартамента от по над 100 квадрата в елитни столични квартали и няколко идеални части от магазини.

Може би заради близостта на града си до столицата водачът на ГЕРБ в Перник Владислав Димитров си е купил апартамент от 90 кв. м в софийския кв. Лозенец. Той си е построил и вила в луксозното селище "Делта хил" в пернишкото село Кладница. Средствата за градежа били от кредит. Новият депутат има и купен на лизинг джип "БМВ Х5".

Две къщи в Лом има управителят на болницата в града д-р Пламен Цеков. Три имота обявява пък Владимир Тошев от Видин - апартамент в София и 2 къщи във видинско.

От всички депутати на ГЕРБ в Пловдив само Стефан Дедев оповести имуществото си. Той притежава апартамент от 124 квадрата в кв. Кючук Париж, където живее със семейството си. Ще наследи 2/3 от 88 квадрата панелно жилище в район "Северен", където е зам.-кмет.

Зоя Георгиева отказа да сподели имуществото си. Останалите четирима воглаве с мажоритарната Менда Стоянова и с лидера Иван Тотев не вдигаха телефоните си. Но от партията обещаха те да си пододат декларациите в срок.

Д-р Красимира Симеонова от Пещера (депутат от Пазарджик) и съпругът й притежават апартамент в Пловдив и вила в курорта "Св.Константин" над Пещера.

Състоятелни депутати дава на парламента Пловдивска област. Димитър Лазаров притежава 1/3 от 77 кв.м. адвокатска кантора в Пловдив, 1/2 съсобственост от 5 дка земеделска земя и 1/4 от 8 дка земеделска земя в гр. Баня. Има къща с двор в с. Белащица. Апартаментът в центъра на Пловдив от 86 кв. м е собственост на съпругата му.

p>Силвия Хубенова има по една половинка от два етажа на къщи. Илия Пашев пък е собственик на къща в Асеновград и половин голям апартамент в Пловдив.

Два апартамента в центъра на Плевен има депутатът Ивелин Николов. Той няма кола, откакто преди 2 г. неизвестен подпали опела пред дома му. (24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Душко с 4-те апартамента живее на квартира

"Никой не е предполагал, че ще има такава криза. Много тежко ме удари право по челото, чувствам се излъган. Увлякох се по бума на строителството и дадох наследствения си имот за строеж на ...

Събирачи звънят и за 50 лева дълг

Дама на средна възраст си поръчала готварска книга по пощата около Коледа, но забравила да преведе парите. Преди дни й се обадили от фирма, наета от доставчика, с напомняне да си погаси дълга. Все ...

Луда ражда в леген, мисли, че й пада дробът

Криминално раждане на жена, болна от шизофрения и сифилис, шокира Сапарева баня. 40-годишната Нели Вучкова родила сама в банята на дома си, без да знае, че е бременна. Прерязала пъпната връв и ...

Дъщерята на Мутафова била Човекоядка

В началото на 1978 г. в София се появи... Човекоядка! Точно така - с главна буква. Тя можеше да бъде видяна само вечер в театър "София", малко по-късно и в Пернишкия театър. И народът се юрна да я ...

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Не пускам котлона, но чаршафите ги опъвам новобрански

“Музикант къща не храни”, са казали старите хора. Поговорката важи с пълна сила и за фронтмена на рок група “Ахат” Денис Ризов, само че при него придобива малко по-друг смисъл. Собственикът на ...

Живея скромно с една красива жена, завиждат ми

“До вчера никой не ме знаеше, а сега от едно леко гръмване на колата станах известен.”С тези думи агробизнесменът Гурко Пенов прие да разговаря с репортер на “24 часа” след инцидента на 4 ...

Наглия полицай разкрил убиеца на Белнейски

Полицаят Йордан Костов, който според МВР е свързан с групата за отвличания Наглите, е помогнал за разкриването на много убийства, между които и това на сестрите Белнейски.Арестуваният ...

Крадат нови беемвета с ключ от завода

Най-добрите столични апаши вече крадат нови беемвета, мерцедеси и аудита с ключ, програмиран направо в завода производител."Имаме данни, че те научават номера на рамата и други данни на ...

Турски гамбит за Бойко Борисов

Като добър шахматист любител Бойко Борисов знае, че жертвата на пешка още в дебюта предвещава двуостра игра. Ако отсреща приемат жертвата, имаме гамбит. А ако отсреща е Турция, това е турски ...

  • Нагли шофьори, защо бутате майки с бебета?

    Поредният шофьор, който удари майка с бебешка количка, а после побягна, е в село близо до Мездра. (Виж 6-а стр.) Два подобни случая имаше само преди месец в Карлово. През октомври, ноември и декември миналата година такива случаи имаше във Варна, Провадия, Русе... Ще реши човек, че някаква нова епидемия е нападнала шофьорите и те преследват
  • За поуките от смъртта на горилата Харамба

    Героизмът в днешно време не е да снимаш опасен инцидент, а да се притечеш на помощ ВСИЧКИ чухме за убитата 17-годишна горила Харамба в зоопарк в американския щат Синсинати, пожертвана заради случайно паднало 4-годишно американче в клетката й. Разбирам скръбта на природозащитните организации за смъртта на невинното животно.