Контролиран вот измествал купуването на гласове

https://www.24chasa.bg/Article/1868570 www.24chasa.bg
Калин Славов Снимка: Би Ти Ви

Използването на СРС-та като мярка срещу купуването на гласове едва ли ще има особен практически ефект, смята Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда. „Това не е висока гаранция. И досега можеха да се използват, но няма неутрализирани организатори. Да се твърди, че институциите ще станат по-ефективни с използването на СРС-та, не е сериозно", каза тя пред Би Ти Ви.

По думите й високият брой на прекратени наказателни производства, свързани с купуването на гласове заради липсата на доказателства, също свидетелства за липсата на ефект. „Идеята за безнаказаност, която съществува по отношение на тези престъпления, блокира самото общество да помага на органите", подчерта Цонева.

За адвокат Марин Марковски използването на СРС-та е гаранция „в някаква степен", че ще бъдат пресечни идеите за купуване на гласове. Той изтъкна като добра практика и идеята на служебния кабинет полицаите да пазят на ротационен принцип в деня на вота.

Марковски каза още, че подслушването би било „първата стъпка" по пътя на събиране на доказателства и разкриване на организаторите.

Според директора на „Прозрачност без граници" Калин Славов е притеснителен фактът, че като цяло купуването на гласове намалява - 4,5% от всички нарушения, за сметка на контролирания вот - 18%, който се изразява в организирането на автобуси и изплащането на заплати предизборно.

Антоанета Цонева допълни, че трябва да се търси връзката между нивата на организираната престъпност в България с тези на престъпленията, свързани с политическите права. „Мръсните пари влизат в политическия процес, като създават свое политическо представителство", коментира тя.

Според Цонева практиките на купуване на гласове могат да бъдат пресечени с висока активност, нещо което, няма да се случи на предсрочния вот през май. Тя призова да се изчака и да се види кои политически сили ще влязат в „състезанието".

Антоанета Цонева обърна внимание на причината, посочена като разрив между Яне Янев и Веселин Марешки - плащането на медии и социологически агенции преди изборите: „Когато политици, които се явяват на избори, твърдят, че има такава технология, това развращава."

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт