До 4 милиона лева собствени пари могат да изразходват партиите за вота

https://www.24chasa.bg/Article/1872591 www.24chasa.bg
Бисер Троянов Снимка: Десислава Кулелиева

Общият допустим от закона размер за изразходване средства от партия и коалиция за предизборна кампания е 4 млн. лв. за предстоящите парламентарни избори, а за инициативен комитет - 200 хил. лв.

Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Тези парични средства се набират изцяло въз основа на собствени средства на партиите или членовете на инициативният комитет, както и на самите кандидати за народни представители. Могат да бъдат правени дарения в размер на не повече от 10 000 лв. от едно физическо лице.

Декларация за произход на средствата се попълва за всяко дарение над минималната работна заплата, обясни Троянов. Всички преводи над 1000 лв. се извършват по банков път.

Забранено е да се финансира кампанията с анонимни дарения - чуждестранни правителства, чуждестранни държавни предприятия, юридически лица, еднолични търговци, религиозни институции. В срок до 3 дни от регистрирането си пред ЦИК, а за инциативните комитети - 3 дни след регистрацията си пред Районните избирателни комисии, партията представя на Сметната палата номера на банковата си сметка, с която се извършва разплащането и набирането на средствата и определя лицето, което ще извършва дейността по приходите и разходите и ще я осчетоводява. До 30 дни от завършването на изборната кампания или след изборния ден, политическите партии трябва да предадат декларации за даренията.