Румен Овчаров: Отказът ми от парламента не е драма, а съгласуван със Сергей

https://www.24chasa.bg/Article/1873294 www.24chasa.bg
Румен Овчаров Снимка: Архив

- Г-н Овчаров, бяхте ли се договорили със Сергей Станишев преди пленума да не сте кандидат за депутат? Много от другите стари лица в БСП май останаха изненадани от отпадането си.

- Сигурно решението за всички наистина е било трудно, но при мен предварително беше съгласувано.

- Защо се оттегляте?

- Влязох в политиката на инат през 1997 г., когато едно друго ръководство на БСП беше демонизирало правителството на Жан Виденов и с изключение на няколко души на бившите му министри не се позволяваше да са в листите. Тогава ме подкрепиха хората от 23-и район в София, с тайно гласуване ме издигнаха напук на предложенията на ръководството. Така станах депутат.

Напук останах в политиката и през 2007 г. благодарение пак на подкрепата на градската организация. Но сега вече напук и на инат няма да ставам депутат. Още повече че за мен парламентът не е никакво предизвикателство, вече не изпитвам удовлетворение там - нито човешки, нито професионално.

На един пленум през септември м.г., когато вече беше започнал дебатът по референдума, предупредих другарите си, че каузата "Белене" не е моя лична, а кауза на партията, а референдумът е национална кауза, затова да не ме оставят сам. Съдбата на такива самотни бегачи е ясна - отстрелват ги поединично, както се и случи. Секретният частен БОП на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, който се е занимавал с компромати за ключови фигури от опозицията (главно на Сергей и на мен), си изигра ролята.

В крайна сметка за последен път понесох на инат отговорността си, но предупредих, че повече такива упражнения само на мой гръб няма да правя. Затова няма новина и никаква драма от пленума във вторник.

Дадох на Сергей правото изцяло той да реши има ли нужда да присъствам в листите, или да участвам в кампанията по друг начин - в предизборния щаб или друг орган.

- Това за самотния бегач обаче оставя впечатление, че се чувствате все пак изоставен, предаден.

- Не, никога не съм се чувствал предаден или изоставен. Но за 4-и или 5-и път вече моето име служи като претекст за някакви много крупни, кардинални, революционни и пр. реформи в партията.

Наблюдавам този процес, виждам хората, които сядат в столовете, освободени след отстъпването ми - и като министър, и като зам.-председател на БСП, и като член на бюрото, и като председател на Градския съвет, и отказът ми да вляза отново в ръководството... И с голямо удивление установявам, че няма нито революционери, нито реформатори, нито даже нови лица. Изключвам софийската градска организация на БСП, в която политиката на обновление продължава.

Та затова предупредих другарите си, че беше за последен път. Правя стъпка встрани, но повече няма да позволя кампании за отстраняване на някого или за лансиране на друг да се оправдават с моето име. И че вече започнах да се връщам на позициите, които напусках.

- Коя е първата, на която ще се върнете?

- Предизборният щаб. Има и още нещо - ето, отказвам се, но Бойко Борисов с неговия частен БОП се опитва да компрометира точно мен. Правеше го през 2006 г., когато бях министър и на позициите си в БСП, но продължава и сега, когато нямам никакви постове. Значи авторитет и влияние, които да плашат опонента, можеш да имаш и без да си закичен със значка или пагон.

- Щом и опонентите ви припознават като една от най-силните фигури вляво, ще предприемете ли атака срещу ръководството на БСП след изборите? Ако тя ги загуби, ще попитате ли: "Ето, дръпнах се, и какво направихте вие?"

- За мен целта е Бойко Борисов да бъде свален от власт. Стана като във филма "Престъпна империя" по НВО, в който един човек управлява целия град - кмет, съдии, прокурори, полицаи, бизнес, проститутки, престъпност. Всичко! Борисов се опита да направи от България такава престъпна империя, затова съм готов на всичко, което
зависи от мен, за да бъде отстранен от власт.

Единственият, който може да го направи, е БСП. Не съм доволен обаче от това, което се случи след конгреса ни, защото влязохме в чужди сценарии. До заседанието ни на 16 февруари имахме адекватна позиция, хората даже припознаха исканията си в нашите послания. Борисов понасяше удар след удар - референдума, делото "Буда", от което стана очевидно, че американците вече са го отписали. И демонстрациите тръгнаха толкова активно не само заради гнева на хората, а защото бяха и стимулирани.
Но изведнъж загубихме инициативата, вкараха ни във вътрешнопартийни разправии. Хората излязоха да протестират заради провала в управлението на Борисов и неговите некадърни министри, а ние отстранихме нашите министри. Искаха да се махнат новите калинки на ГЕРБ, а ние решихме, че цялата вина за прехода е едва ли не в старите лица на БСП. Най-добрата социална политика, най-добрите заплати и пенсии, най-много инвестиции и ръст на икономиката и изведнъж всичките ти министри аут.

Това е чужд сценарий и той е очевиден - слаб парламент след изборите, недостатъчно гласове за създаване на правителство на БСП и след 7-8 месеца нови избори. Като дотогава ще се формира новият политически субект, който ще обедини остатъците от
ГЕРБ и кръговете около Росен Плевнелиев. А те са същите калинки.

- Кой стои зад подобен проект?

- Същите, които докараха Борисов на власт. Учудващо е, че БСП влезе в този сценарий. Докато Сергей седи да реди листи, ни вкараха в схемата да се разправяме кой е по-заслужил и кой - по-стара муцуна.

- Ще се търси ли тогава от Станишев сметка, че е позволил вкарването на БСП в схемата?

- Аз и вчера (бел. авт. - на пленума преди ден) му казах, че поема изключително голяма отговорност. Редили сме много пъти листи. Вчера той беше оставен абсолютно сам - да обявява, да защитава, сам да коментира и да опонира. Не се прави така. Тази отговорност след това отново ще му се стовари само на него.

Това ме притеснява, защото Сергей не е някакъв от днес за утре и не ми се ще да заприлича на самотен бегач. Знам, че има много хора, които отсега потриват ръце.

- И вие не сте от тях?

- Аз съм показал какво е мнението ми, не вярвам някой да не го е забелязал или чул. Така че в момента задачата ни е да не влезем поне в следващия сценарий - радикализъм на лозунгите. Да ни вкарат в празното, несериозно говорене и популизма. БСП не е тази партия. От нея хората не очакват суперновини, а стабилност, перспектива и спокойствие.

- Защо тогава плашите икономически активните хора с махане на плоския данък?

- Няма партия, спечелила изборите с обещания за вдигане на данъци. Това, което трябва да се каже за плоския данък, е, че в условията на криза е редно тежестта да се преразпредели и към най-богатите слоеве от населението.

- Кои са най-богатите?

- 5-те процента с най-високи доходи в България. Само за тях става дума, а не да плашим хората, че ще се въведе прогресивно данъчно облагане за 90% от българите, а само 10% най-бедни ще имат необлагаем минимум. Така не бива да се говори, нито хаотично да се "хвърлят" стотици хиляди нови работни места, намаляване на данъците, увеличаване на доходите, национализация, експроприация...

Това трябва да спре и да се формулират 3-4 важни неща. На първо място са инвестициите, защото само те създават работни места, после стимулиране на потреблението, т.е. доходите, и мерки за борба с монополите. Абсурдно е в ХХI век хора да не могат да ползват електроенергия. Та преди 70 г. модернизацията в България започва с електрификация!

Наистина ли Плевнелиев и всички, които говорят за либерализация, си мислят, че ще има някаква промяна, ако вместо ЧЕЗ имаш право да избереш Е.оn или EVN? Качеството на услугата е отвратително, цената е повишена повече от 5-6 пъти, инвестиции в сектора няма, ако не са гарантирани от държавата. Вчера открили Америка и ще ми спират ВЕИ-тата. Ами нали те ги пуснаха. Цени в енергетиката не могат да се намаляват, без да се фалират дружества. НЕК е фалирала, "Булгаргаз" също, мините са пред фалит, сега очевидно ще фалираме и АЕЦ. Защото за първи път енергетиката се управлява от калинки и скакалци, каратисти и сутляшаджии, а Яне-Яневци ги обслужват, разнасяйки някакви папки.

Крайно време е да си направим анализ, а преди това да не говорим нито за национализация, нито за либерализация. Все пак сме в ЕС.

- Да се върнем към прогнозата ви за изборите - нови след 7-8 месеца. Значи според вас сега ще може да се състави кабинет?

- Все пак има и позитивен сценарий. Посланието на Сергей е вярното - правителство на националното спасение с непартиен премиер и експерти, защото хаосът в държавата е пълен.

- Не разбрах кой ще го състави?

- Надявам се, че все пак БСП ще спечели изборите, да концентрира достатъчно подкрепа около себе си да формира правителство, което да изведе страната от кризата. Ще е изключително трудно. Хората около Борисов са готови на всичко, защото се борят за оцеляването си.

- Колегата ви Румен Петков обясни, че ще се занимава със себе си, след като вече няма да е депутат. Вие какво ще правите?

- И аз ще работя върху и за себе си. Сигурно ще си намеря някаква работа.

- Странно звучи - все едно ще преглеждате обявите за работа...

- Поне жена ми може да ме вземе като консултант на граждански договор. Това на шега, разбира се. Ще се занимавам с политика. С това, което мога.

- А доходи откъде тогава?

- Нали ви казвам - ще се занимавам с това, което мога, което означава не само
политика, а и бизнес. Имам идеи, има бизнес проекти, по които в България все още нещо може да се прави.

Може да е енергетика, може да е икономика, може и неправителствена организация. Например институт, който ще прави изследвания и анализи. Мисля, че точно в това отношение БСП и левицата имат много да догонват. Последните 15 години, през които бяха създадени т.нар. експерти на прехода, бяха изгубени за нея, така че и в тази посока е добре да се помисли.

Румен Овчаров Снимка: Йордан Симеонов
Румен Овчаров Снимка: Йордан Симеонов

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо