Марин Райков за българския „Уотъргейт“: Нека прокуратурата да си свърши работата

https://www.24chasa.bg/Article/1875584 www.24chasa.bg

"Прокуратурата е сезирана и аз като човек с институционално мислене ще видя какъв ще бъде резултатът от проверката й. Нека тя си свърши работата", така коментира служебният премиер Марин Райков в тв предаването „Лице в лице" на bTV скандала с твърденията на лидера на БСП Сергей Станишев за „безогледно и престъпно подслушване, извършвано в МВР под ръководството на Цветан Цветанов".

„Крайно време е да свикнем с бомбите, до изборите всеки ден ще има такива. Но всяко доказателство за подслушване ще срещне изключително силен отговор от моя страна. Не мога да не бъда смутен като всеки български гражданин от хипотезата, че може да бъдат подслушвани неправомерни политици, журналисти. Това е тотално неприемлива практика. Дали такава действително има - не мога да се ангажирам", добави премиерът. „Говорих с Калин Георгиев, който категорично увери, че не съществува такава практика. Като министър-председател не считам за нужно да се ангажирам по темата кой какво предполага", допълни той.

Премиерът посъветва политическите сили разгръщат своята предизборна кампания с аргументите, които преценяват за най-удачни.

"За първи път се постигна консенсус в политическия елит - да се удря по служебното правителство: "На третия ден от мандата на това правителство един от партийните лидери направи равносметка на неговото управление и то при положение, че същият този партиен лидер е бил глава на правителство, ръководител на правителство в продължение на цял мандат и участник в редица други екипи, управленчески. И би трябвало да знае, че на третия ден да се прави равносметка и да се правят упреци или да се правят оценки, най-малкото е лош вкус. Но това няма никакво значение. Аз приемам абсолютно всичко".

"Не съм избрал сам министрите си, аз не обичам да лъжа. Това е направено съвместно с президента Росен Плевнелиев", обясни той.

"Единствените икономически интереси, към които съм категорично пристрастен, са икономическите интереси на българските граждани. При това, ако следите, а вие, разбира се, следите внимателно стъпките на моето правителство, не ви е убягнало, че за мен основен интерес представляват именно тези най-уязвими слоеве от българското население, които изпаднаха в тежко положение с оглед на социалната криза, която се стовари върху тях. Така че техните икономическите интереси са ми в момента основен приоритет. А иначе, обвръзка с кръгове съответни стопански, е очевидно, че нямам", добави служебният премиер.

"Това, което ние искаме, е общата история с Македония да не ни разделя. Става дума за една изключително ясна и много убедителна логика. Всички българи знаят, че със славяните в Република Македония ние сме братя, споделяме обща историческа памет, с тях имаме споделени езикови традиции. Самият факт, че днес се строят толкова много паметници на видни български национални герои в центъра на Скопие потвърждава това. Това, че в миналото сме били толкова близки, се дължи на факта, че сме били едно. Нормално е днес тази общност в миналото да не ни разделя - за мен това е много важно. Още по-важно да можем да седнем заедно на една маса, заедно да честваме общата си история. Опит в тази посока не мога да не направя, но дали той ще е успешен, не зависи само от мен", каза Райков.

"Различните доставчици трябва в един момент да получат достъп до мрежата на равни основания и да се конкурират. Това е единственият начин да се стигне до падане на цените на електроенергията - обясни той - Действията на Комисията за защита на конкуренцията са свързани с проверка дали има основание да се подозира, че ЕРП-тата по някакъв начин пристъпват към мерки, които са несъвместими с необходимостта да се осигури достъп на гражданите до различни доставчици. Монополите са една от многото взривоопасни теми. Основен интерес за мен представляват най-уязвимите слоеве на българското население, които изпаднаха в тежко положение с оглед икономическата криза", посочи още той.

„Ако ние започнем да даваме оценки на предишния екип преди нас, очевидно е, че едни политически сили ще черпят аргументи от тази равносметка. Преди избори това е некоректно", добави Марин Райков. По думите му няма да са възможни великденски пенсии. „Ще е възможно да подпомогнем най-уязвимите групи. Приехме решение за отделяне на около 40 милиона лева за тях. Правят се разчети. Сумата се състои от две части - 20 милиона, които днес разписахме. Други 20 милиона лева ще отделим от средствата, които до края на тази година няма да могат да бъдат изхарчени за магистралите „Тракия" и „Хемус". Те ще бъдат репрограмирани за следващата година", допълни още Райков. По думите му магистрала „Тракия" трябва да бъде завършена и ще се положат усилия това да стане преди туристическия сезон.

Във връзка с външния одит в енергетиката, Райков каза, че става дума за задълбочена партньорска проверка, която да позволи да има още един допълнителен поглед.
„Най-важната тема е да осигурим прозрачни, демократични, честни избори, върху които да не падне съмнение за манипулация и фалшификация", заяви той.

Той призна, че се е чул веднъж с доскорошния премиер Бойко Борисов. „Изказа ми симпатия, дори съчувствие. Окуражава ме", бе лаконичен Райков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт