Страдивариусът от Шумен - на българки в Южна Африка?

https://www.24chasa.bg/Article/1878694 www.24chasa.bg
Шефът на шуменската полиция главен комисар Любомир Христов показва цигулката и книгите, иззети при акцията. СНИМКА: Венци Венков

Откритата при полицейска акция в Шумен цигулка с надпис “Страдивариус” може да се окаже на български музикантки, които работят в Република Южна Африка, научи “24 часа”.

Схемата за незаконна продажба по интернет на предмети с висока антикварна стойност беше огласена от шуменската полиция в сряда. При направени обиски в домовете на 36-годишния Н. Н. и 18-годишната му приятелка са открити старопечатни книги, както и цигулка с надпис “Страдивариус”.

Според информацията, с която “24 часа” разполага, има голяма вероятност намереният в Шумен инструмент да се окаже собственост на 2 сестри, които работели в симфоничен оркестър в Южна Африка.

При едно от идванията си в родния град в Северозападна България инструментът им бил откраднат.

Предстои столични експерти да се произнесат първо дали инструментът наистина е на великия италианец, или само носи известната марка. Засега се знае, че надписът с името на Страдивариус е изписан във вътрешната част на цигулката.

Друга хипотеза твърди, че инструментът е детски. Засега в шуменската полиция се въздържат от крайна теза, докато не се произнесат столични експерти.

Предстои досъдебното производство да изясни и какъв е произходът на големия брой старопечатни книги, които били открити у Н. Н. и момичето. Изданията са предлагани в аукционен сайт.

Точно това е била задачата на наетата на работа 18-годишна девойка, току-що завършила средно образование. Тя трябвало да качва в сайта обяви за антикварни предмети и да изпраща по куриер закупените стоки.

Проверка на “24 часа” в сайта установи, че шуменецът е предлагал чрез своята работничка както предмети с незначителна стойност, така и уникати на високи цени. Най-скъп е старинен ръкописен Коран с минимална цена 1500 лв. Сайтът предлага и други подобни корани, но на цена, 10 пъти по-ниска.

Издаден през 1867 г. в Ню Йорк Нов завет е с цена 950 лв. Левите му страници са на църковнославянски, десните - на български.

Шуменецът продава и много рядката “Христоитие или Благонравие” от Райно Попович за 850 лв., “История на Априлското въстание” от Д. Страшимиров от 1907 г. за 360 лв. и др.

Не е сигурно откога се е въртял този бизнес. Ако се проследи профилът на продавача в сайта, е ясно, че това става поне от 28 декември 2012 г. И поне 5-има души са останали доволни от покупката, тъй като са оставили положителни отзиви за продавача. Те са все още в регистъра.

Завършилите аукциони са 21, при един от които орден “Свети Александър VI степен” с кутия е сменил собственика си срещу 300 лв.

И вчера се предлагаха 84 предмета - книги, списания, фотоси, ордени, медали, сребърни накити, броеници. Сред тях е издание на “Под игото” от Иван Вазов от 1896 г. с начална цена 240 лв.

Шуменският търговец набирал с обяви за работа момичета, като условието му било да са под 20 г. Лепял обяви по стълбовете около шуменските гимназии.

Млади жени споделиха, че от посочения телефон отказвали контакт, след като признаели, че са по-възрастни. Въпреки проявения интерес първоначално гласът отсреща обяснявал, че мястото вече е заето. Засега не е ясно дали шефът се е надявал да съчетава полезното с приятното, за да поставя възрастови условия.

Експерти признават, че доказването на незаконна дейност от този тип е доста сложно нещо главно заради неяснотите в Закона за културното наследство.

Според текстовете му, ако подобни книги са издадени преди повече от 100 г., са движими културни ценности. В същата група влизат и старопечатни редки и ценни издания с научна, културна и библиографска стойност.

Режимът на сделките с тях е доста сложен и обект на регламент от закона. Тези културни ценности подлежат на идентификация и регистрация, подават се куп документи в Министерството на културата.

Тези, които извършват търговска дейност с такива предмети, без да са ги регистрирали по изискванията на закона, подлежат на глоба от 20 000 до 100 000 лв.