Петра от Агия Напа: В амок сме, но с гурбет в Кипър се печели до 80 евро на ден

https://www.24chasa.bg/Article/1878720 www.24chasa.bg
Първоначално Петра заминава на турне в Кипър, но след това остава да живее на острова. СНИМКА: АРХИВ

“Това тук не е обикновена финансова криза. Това е амок. Всичко се разви много бързо. Всеки следващ ден не се знае какво ще стане. Според мен ситуацията е изкуствено предизвикана, но това е по-скоро политически въпрос.

Проблемът на обикновените хора е, че те изпитват ежедневни затруднения. Ваучерите им за храна не могат да бъдат осребрени трета седмица, а лимитът на банкоматите е 100 евро.

Основните ми клиенти са българи, румънци и руснаци освен редовите кипърци. От началото на събитията позволих да се пазарува с български левове. ”

Това разказва от Кипър бившата фолкзвезда Петра Атанасова. От 2005 г. хасковката се е заселила за постоянно на острова на Афродита и е в бизнеса с хранителни продукти, които внася от България.

“Идват сметки за ток, за квартири. Нормално е хората да бъдат притеснени. При мен нещата също се усещат. На ден говоря с поне 100-200 сънародници. Общото настроение е, че хората гледат да се запасят поне със стоки от първа необходимост заради неизвестността”, казва Петра.

У нас тя се прочу с хита “Хищна хиена”, който остана артистичен прякор. Първото  посещение на острова е свързано с попфолка и серия от концерти. Приятел на нейния съдружник, който е от англокипърски произход,  предлага заедно да отворят български ресторант и тя остава да живее там.

Проектът в курорта Агия Напа започва успешно, впоследствие двамата отварят и бузуки бар. В заведенията на живо звучи и попфолк в изпълнение на сливенски оркестър, и автентичен български фолклор.

Историята на Петра на острова на Афродита четете в утрешния брой на в. "24 часа" и на сайта ни.