Станишев: Орешарски е най-силната кандидатура за премиер

https://www.24chasa.bg/Article/1880779 www.24chasa.bg

Лидерът на БСП Сергей Станишев лансира Пламен Орешарски за премиер. „Според мен това е най-добре издържаната кандидатура за министър-председател", заяви лидерът на левицата пред Дарик.

„Кой човек от нашите листи в най-добра степен олицетворява предсказуемост, икономическа компетентност, добра реализация на бюджета, икономически ръст. Лицето е водачът на листата във Варна - Пламен Орешарски", заяви Станишев.

„За мен той е най-силната кандидатура в този момент. Аз съм готов да я отстоявам и пред БСП, защото съм убеден в неговите лични качества", продължи той.

"Ние искаме да покажем, че БСП не ламти за власт. Ако аз кажа, че ще съм лидер, това веднага затваря формулата и модела на управление. Затова казах, че аз няма да съм министър-председател", обясни Сергей Станишев.

Подслушването в държавата излиза извън всякакви норми и не служи за целите на закона, каза още лидерът на левицата. 

Преди дни той представи пред медиите информация за доклад, в който се съдържат данни за незаконно подслушване под личното ръководство на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Скандалът беше наречен „българския Уотъргейт".

„През последните години всички в България знаят, че масово се подслушва. Това излиза извън всякакви нормални рамки и не служи на целите на държавата и на закона. 100 млн. лева годишно приблизително годишно се харчат за СРС-та. Само за първите две години от управлението на ГЕРБ броят на СРС-та нарасна три пъти. От това увеличение само 6% от тези материали влизат в съда. Сега има огромно увеличение на обема на подслушване, проследяване, а много малко вършат работа на закона от гледна точка на реализиране на съответните присъщи функции", обясни Станишев.

„Когато получих този сигнал, бях шокиран от неговото съдържание, от това колко убедително звучи и описва една технология, която е достъпна до службите и МВР. В този сигнал има достатъчна конкретика, включително имена на служители, които са участвали в рамките на МВР в едно неформално звено под разпореждането на министъра на вътрешните работи, които са извършвали по същество тотално противозаконна дейност", уточни още Сергей Станишев.

„Аз казах, че искрено се надявам това да не е вярно, но при такъв сигнал, когато го имаш, има две алтернативи. Или го хвърляш в кошчето и забравяш, или отиваш при главния прокурор и нека прокуратурата се произнесе", изтъкна още той.

В четвъртък Сергей Станишев представи пред медиите информация във връзка с доклад, в който се съдържат твърдения и данни за незаконно подслушване под ръководство и указания лично на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Лидерът на БСП внесе сигнала при главния прокурор Сотир Цацаров, който веднага разпореди проверка. Същия ден Цветан Цветанов излезе с изявление, че Станишев лъже. Ден по-късно той заяви готовност да излезе от политиката и да се извини на българския народ, ако обвиненията за незаконно подслушване бъдат доказани.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт