Децата на Юлиан Попов - наследници на двама премиери и на банкера, довел Фердинанд

https://www.24chasa.bg/Article/1881114 www.24chasa.bg
Юлиан Попов със съпругата си Таня и синовете им Александър (на 14 г., на преден план) и Джордж (на 16 г.) в Троянския Балкан. Зад Попов е Джон Бризби.

Синовете ми сигурно ще станат политици, казва с усмивка служебният екоминистър Юлиан Попов. В неговия род има поне две фигури от българската история, достатъчно заслужили, за да влязат в “Уикипедия” - Никола Габровски и Георги Рафаилович. А съпругата му Таня е праправнучка на първия български министър-председател след Освобождението Тодор Бурмов.

Никола Габровски (1871-1962 г.) е деятел на македонското движение, офицер, участвал в трите войни за национално обединение. Друг прадядо на Юлиан Попов е Георги Рафаилович (1859-1919), образователен деец, издател, свещеник, известна фигура в духовните среди, емигрирал от Черна гора в България. Когато започва Балканската война, Рафаилович се прекръщава на Попов, защото фамилията му звучи много сръбски.
Правнук на Рафаилович е и Стефан Тафров, който се пада втори братовчед на Юлиан. В рода на министъра има и земеделска връзка - дядо, който е бил съратник на Стамболийски. “Така че при мен има земеделска, македонска и свещеническа традиция”, обобщава Попов.

Бащата на Юлиан е завършил инженерство във Виена. През 1944 г. хваща влака за България. У нас обаче до 70-те години не му разрешават да пътува в чужбина. После работи по български инженерни проекти в Сирия и Ирак. Първото пътуване на 15-годишния Юлиан в чужбина е с баща му до сирийската пустиня.
Там изкарва един месец.

“Можете да си представите - все едно че се озовах на Луната. Аз тогава знаех софийския бул. “Патриарх Евтимий”, Созопол и Витоша. И изведнъж се озовах в пустинята - това беше за мен голям шок. Това пътуване ме пренастрои”, спомня си министърът.
Оттогава е и интересът му към Близкия изток. Всъщност напоследък Юлиан Попов е работил в Тунис, Мароко и Египет по проекти на Училището за политика, на борда на което е шеф.

“Всички парламентарни партии в Тунис са представени в Училището за политика. През него са минали над 20% от всички тунизийски депутати. Това е и някакъв механизъм за предотвратяване на конфликти. Този опит ми помага тук, когато се стигне до конфликтни въпроси”, казва министърът.
Като тийнейджър Юлиан Попов бил запален плувец. На 16- годишна възраст
изкарал един месец в “Каваците” като спасител на плажа.
"Много обичах морето. Плажната култура не ме запали да продължа, но пък аз, софийското дете, тогава за пръв път се сближих с напълно различни от моята дотогавашна среда хора и това беше много положителен опит”, разказва Попов.
Друга интересна случка от младежките му години, която си спомня, е как се е случвало да бяга от поделението в Стара Загора, където е карал казарма, за да ходи на опера.
 “Казармата за мен беше интересно предизвикателство, необходимо отделяне от уюта на домашния живот, харесваше ми дори тичането по баирите. Което не значи, че одобрявам начина, по който военната служба функционираше тогава. Поне по онова време казармата си беше жестока работа. Проблемът не е, че самата военна служба е тежка, а че имаше много издевателства на по-силните над по-слабите”, казва Попов.

В края на 80-те години Юлиан Попов, който се увлича по интелектуални размишления за сталинистката архитектура, влиза в група на независими интелектуалци, сред които Едвин Сугарев, Ангел Джендема, Владимир Левчев, част от кръга “Синтез”.
С бъдещата си съпруга Таня се запознава в началото на 90-те. Таня Бризби е от знатен род. Правнучка на Тодор Бурмов - човека, натоварен от княз Александър I Батенберг да състави първото българско следосвобожденско правителство (17 юли - 6 декември 1879 година).

Зет на Бурмов - съпруг на дъщеря му Рада - е Стоян Данев. Той два пъти е бил министър-председател на България - през 1901-1903 г. и през 1913 г.
Един от тримата синове на Стоян Данев и Рада, Владимир, се жени за Теофана Хаджикалчева, най-известната българска пианистка по онова време. Теофана е дъщеря на Константин Хаджикалчев, известен банкер, пострадал от национализацията първо преди 9 септември 1944 г., после след това.
Тъкмо Хаджикалчев заедно с Константин Стоилов и Димитър Греков убеждават Фердинанд да заеме българския престол след абдикацията на княз Александър Батенберг.

Дъщерята на Владимир и Теофана - Лиляна Данева, учи в Швейцария, там се жени за англичанина Майкъл Бризби и заминава за Великобритания. Там работи в Би Би Си и като главен редактор на списание “The World Today” - “Светът днес” - издание на “Чатъм хаус”, голям британски think tank по международни въпроси. През 1983 г.
в неин превод в Англия излизат “Задочни репортажи” на Георги Марков.
Лиляна вече е покойник. Братът на Таня - Джон Бризби, е уважаван адвокат с почетна титла “съветник на кралицата” и запален българофил.

Таня Бризби, която работи за банки, идва в България от Англия, за да съветва правителствата у нас през 1991-1994 г. по икономическото преструктуриране. След това Юлиан заминава с Таня за Англия, където се женят през 1995 г. Това е вторият му брак - първият е с Ирина Баткова, първа братовчедка на Тодор Батков.

В Лондон канят Юлиан Попов за стратегически съветник по международната стратегия на британския университет Open Univercity. Така влиза в консултациите за институционално изграждане. Става ръководител на голям проект за създаване на дистанционно обучение в Европа. После работи по проекти на ЕБВР за връзката между бизнеса и околната среда. Оглавява борда на Училището за политика, канят го в Европейската климатична фондация.

Юлиан Попов има добри лондонски контакти с хората от Сити клуба, в който е и Кирил
Сакскобургготски “Този клуб е предимно от млади хора, ангажирани с България, не непременно банкери - има и студенти от Оксфорд например.” Допирните точки на Попов с тях са по линия на благотворителността - от 1997 г. той работи за сдружението “Приятели на България в Англия”, създадено от български дипломати, сред които Джон Станчов. Сдружението набира средства, които даряват за изоставени деца в България.


Юлиан трупа и политически опит. Когато съпругата му се кандидатира неуспешно за британския парламент, той се грижи за кампанията. Самият Попов се е явявал преди време на местни избори в Англия като кандидат на Консервативната партия. “За мен беше важно явяването заради политическия опит, затова и не съм се опитвал да се явявам на места, където мога да спечеля”, казва министърът, който вече се е оттеглил от членството в Консервативната партия.

Синовете на Юлиан Попов и Таня Бризби - Джордж и Александър, са ученици. За нещата, които вълнуват Александър може да съдим по клип от 27 март в канала му в Youtube. Той се казва “Глобалното развитие след 2015 г.” и е неговият проект в конкурс “Оформи бъдещето”.
Юлиан Попов има брат - известният философ Стефан Попов, шеф на неправителствената организация “РискМонитор”.