Филчев: Костов ме молеше, плачеше да скрия, че ме подслушваха

https://www.24chasa.bg/Article/1884646 www.24chasa.bg
Никола Филчев Снимка архив

Иван Костов е основоположникът и родоначалникът на подслушването у нас, по думите на бившия главен прокурор Никола Филчев пред Нова телевизия.

Той е свързан със скандала от преди 13 години „Бръмбъргейт". Тогава бяха открити подслушвателни устройства в апартамента му, даден му като главен прокурор от тогавашния премиер Иван Костов. Преди да се настани, Филчев помолил МВР да провери за бръмбари, казали му че няма. После се оказало, че са подменени с нови и има документи за това.

След разкриването на СРС-тата Иван Костов лично му се е молил да не разгласява нещата, „за да не разбутваме държавата".

Думата "молеше" е повече от точна, заяви днес Филчев по телефона.

"Костов се молеше, даже плачеше, обаждаше се чак от Варна: "Моля ти се, кажи нещо. Чувствам се изоставен, предаван...".

Тогава се съгласих, призна Филчев, но му казал: "Няма да ми определяш журналиста пред който ще кажа, че е нямало подслушване..." По настояване на Костов е дал интервю пред Димитър Цонев от БНТ - избрал го, защото му бил студент.

По думите на Филчев, той е могъл като главен прокурор да обвини и свали от власт премиера Костов и тогавашния шеф на НСС Атанас Атанасов за подслушването.
Атанасов пропя и натопи Костов, че е наредил подслушването ми, твърди Никола Филчев.

Той си припомни и думи, казани му от тогавашния президент Петър Стоянов: „ В държавата двама души могат да наредят да те подслушват - аз и той (Костов - б.р.), кой мислиш е?"

В същото време, подчерта Филчев, не бе морално хем да бъда главен обвинител, хем да съм потърпевш, затова не заведох дела.

И затова, пак по молба на Костов, Атанасов е бил обвинен в нещо малко и незначително- че не е упражнявал достатъчен контрол, за което в последствие е оправдан, като по този начин скандалът „Бръмбъргейт" е потулен.

Никола Филчев цитира и свой разговор с тогавашния премиер, в който са говорили за шефа на контраразузнаването Атанасов.

Иван Костов заявил, че не е проблем да уволни Атанасов, но жена му (на Атанасов - б.р.) била много алчна и щяла да пита и говори.

Филчев разказа, че бил получен сигнал от една разузнавателна служба за сметка в чужбина , чиито титуляри са жената на Атанасов и премиершата Костова.

Информацията му била потвърдена от шефа на парламента 1997-2001 Йордан Соколов - той му казал, че съществува сметка в чужда банка, но да не се занимава с нея. Тези пари  били дадени от американците, както Соколов се изразил - СДС да се борят за демокрация.

Документите за сметката и досега могат да се намерят в прокуратурата, уточни Филчев.

Говорителят на Българска легия „Антимафия" Петър Якимов показа във „Всяка Неделя" запис, свързван с частна структура за подслушване.

Записът представлява разговор между бившия разузнавач и настоящ служител на „частното ГДБОП" Ванко Анастасов и неизвестно лице, което Анастасов уговаря да започне работа в нелегалната структура.

По-голямата част от разговора се върти около Митко Стефанов - Митко Каратиста, като се подчертава близостта му с „Цецо и Бойко", както и това, че той 50 % работи нормално и 50 - за мафията и бил в непрекъснат контакт с бившите управляващи.

Петър Якимов коментира, че въпросната структура работела на ръба на закона, като в нея участват както бивши, така и действащи служители на от БОП-а, част от тях замесени в международен трафик на хероин и кока, както и с ВИП проституция.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт