Двама поети написаха стихосбирка във фейсбук, без да се познават

https://www.24chasa.bg/Article/1884723 www.24chasa.bg
Поетесата Маргарита Петкова и Добромир Банев (зад нея) се видяха за първи път миналата седмица, когато Маргарита Петкова представи творчеството си в столична книжарница. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Двама поети написаха стихосбирка във фейсбук, без да се познават. Столичният адвокат Добромир Банев с усет към стиха е провокиран от заглавието “Обратната страна на Луната” на известната поетеса Маргарита Петкова и  написва в социалната мрежа свой поетичен отговор. “Отвърнах му от възпитание с мое стихотворение, той отговори и на него и този поетичен диалог набъбна до 116 стихотворения”, обяснява Маргарита Петкова.

Три от стиховете прочита издателят Лъчезар Минчев, който откупи правата за издаване на Маркес и по правило не се занимава с българска литература. Творбите от фейсбук обаче му харесват и той отправя лаконична оферта към авторите на спонтанно възникналото творчество във фейсбук: “Ще издам тази книга!”

Освен че се заражда в социалната мрежа, лириката на двамата непознати поети бележи и друг рекорд - първото стихотворение е публикувано във фейсбук на 27 февруари, а последното 116-о - на 13 март, деня, в който избират папата. Излиза, че на ден са се раждали по близо 8 творби в мерена реч.

Добромир Банев, който е родом от Ловеч, има вече една стихосбирка, а набедената навремето за акростиха във в. "Пулс" "Долу Тодор Живков" Маргарита Петкова - 13. Двамата се надяват книгата да излезе до Великден. Тя се казва “Абсурдни времена” и е построена на драматургична основа чрез поетичните диалози на “Той” и “Тя”, така че вътрешната сюжетна нишка върви от начало до край.

Най-странното е обаче, че авторите въобще не се познават и дори не се бяха виждали до оня ден, когато столична книжарница покани Маргарита Петкова да представи творчеството си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата