Цветан Цветанов: МВР не е плод и зеленчук, винаги остава следа от подслушването

https://www.24chasa.bg/Article/1885097 www.24chasa.bg

- Г-н Цветанов, подслушвани ли са незаконно по ваше нареждане политици, бизнесмени и общественици, както се твърди в сигнала до Сергей Станишев?

- Категорично не, твърдението в този анонимен сигнал е абсолютно несъстоятелно. Няма как вътрешният министър да разпореди незаконно използване на специални разузнавателни средства, защото всичко, което се прилага, е много ясно регламентирано. При експлоатацията на СРС-та винаги остава следа. Този сигнал е една лъжа, жалко е, че политик като председателя на европейските социалисти успяха да го хванат да влезе в този капан.

- Според вас защо точно сега излезе този сигнал, след като е и за данни от 2009 г.?

- Това е още едно доказателство, че това е пълен компромат. Жалко, че втората по големина политическа формация в България, започва предизборната надпревара, не с политики, които да представи на избирателите, а с компромати - нещо, което е добре познато за нея във всичките 23 години.
Компромати, които да дескридитират  политическия опонент.
За голямо съжаление, този път вкараха в тази ситуация и българските институции. Това е недопустимо. Надявам се, че Сергей Станишев ще спази мъжката си уговорка, която направихме преди дни. Двамата поехме ангажимент да се оттеглим от политиката и да се извиним на българските граждани - за този, за когото се докаже, че е виновен.

- Яне Янев каза, че и на него са му предлагали този компромат, на вас като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ предлагали ли са ви дискредитираща информация за ваши опоненти?

- Не, не са ни предлагали. А и ГЕРБ ясно е заявила позицията си, че подобни компромати няма да използва. Никога не сме го правили.

- В сигнала за подслушване има и конкретни данни, знаете ли вие служба СДОТО да има подобен сив “Крайслер Вояджър”, оборудван с техника за подслушване?

- Способите и методите, които се използват от специалните служби, са класифицирана информация и не бих ги коментирал.

- Но информацията за този крайслер вече бе обявена.

- В последните 2-3 дни медиите показаха, че има подобен крайслер, паркиран на “Позитано”. Но се оказа, че е там, защото собственика му си купувабанички. Така че какво да коментирам, това са толкова скалъпени измислици, които не си заслужават усилието.

Но може би това е целта, да се подмени дневния ред и вместо за реални предизборни
програми  да се говори за компромати. Тук най-фрапиращото е, че това бешенаправено от лидера на европейските социалисти и на една от основните формации в България, която се стреми да управлява страната. Ако това ще бъде техният подход - по анонимни сигнали да управляват или да вземат важните политически решения, това означава, че ще компрометират всички институции в държавата.

- Знаем, че подобни компромати, вадени и в миналото, обикновено се сглобяват от верни и неверни факти. Смятате ли, че в този сигнал може част от информацията да се окаже вярна?

- Верните неща в този сигнал са, че действително има служба СДОТО и че аз съм бил министър на вътрешните работи за периода 2009-2013 г. Всичко останало като разпореждания за използване на незаконни разузнавателни средства е абсолютна лъжа.
Вие представяте ли си при всичките атаки, които бяха предприети към мен от организираната престъпност и хора, свързани с нея в последните години, наистина да е имало нещо подобно от 2009 до 2013 г. Това щеше да бъде извадено още през 2010-а извадено на дневен ред. Нямаше да се чака, докато си подам оставката. Като имате предвид, че опозицията у нас нито веднъж не подкрепи действията ни в борбата срещу тежката организирана престъпност. За мен са важни оценките българските граждани и на от евро-атлантическите ни партньори и досега, както виждате, продължават да изпращат лично до мен благодарствени писма за съвместната ни работа.

- При предишни правителства имаше немалко доклади на експерти, че поне 20% от дейността на СДОТО са за частни интереси, от години се носят градски легенди за това. Докато вие бяхте вътрешен министър, засичани ли са спецслужители да работят на частно?

- Системите за контрол вече са изградени много добре и това не е възможно. Искам да подчертая, че дирекция СДОТО и МВР не са плод и зеленчук, няма как да има подобно разпореждане, което да не е обвързано със съответните искания, със съответния разрешителен режим, по който се прилага използването на СРС.

Това, за което се говори в сигнала, е невъзможно, защото винаги остава следа в системата за мониторинг и контрол.

БСП и Сергей Станишев или тези, които са му подготвили този сигнал, може би може би си вярват, изхождайки от собствените си действия и методи, които те са прилагали по време на управлението си. Спомняте си разработка “Галерия”, когато имаше действително подслушвани журналисти и правени разпечатки на техни телефони. Но трябва да ви кажа, че всеки подобен случай в миналото е водил до засилване на контрола спрямо тази служба. В 41-ото народно събрание точно ГЕРБ беше партията, която поиска да има специални комисии, които да осъществяват реален контрол на ДАНС и на специалните служби, които се занимават с използването на СРС.

Много са били писмата от парламента, в които са ме уведомявали, че ще се прави проверка в съответната дирекция на СДОТО, за да бъде осигурен достъп. Единственото, което съм правил, е да препратя писмата, за да окажат пълно съдействие.

- Вие подозирате ли, че може част от изброените политици и бизнесмени да са подслушвани от частна структура? Имало ли е подобни сигнали за незаконно подслушване, докато бяхте шеф на МВР?

- Знаете, че има много технически средства за тази дейност, които
могат да бъдат закупени от съответни охранителни фирми или детективски агенции.
Те са достъпни за купуване и вероятно има много хора, които проявяват интерес, най-вече конкурентни фирми или лица, които имат определени нерешени проблеми, за да правят подобни действия. Когато са постъпвали сигнали, ние сме реагирали и мога да кажа, че няма констатации за сериозни нарушения.

- 10 прокурори влязоха на проверка в МВР. Какъв според вас ще е резултатът от проверката и как този скандал ще се отрази на предизборната кампания?

- За мен най-важното е прокуратурата да направи максимално бързо своята проверка. Доколкото се информирах от медиите, има вече определени прокурори за това, които в кратки срокове трябва да докладват на главния прокурор, което за мен ще даде отговор на всички спекулации, направени от лидера на ПЕС Сергей Станишев. Тук е въпросът до моралните качества на всеки политик, дали можеш да се извиниш и да излезеш от политиката. Когато някой политик, който е и бивш министър-председател, вкарва институциите в предизборната си кампания с цел тяхното компрометиране, това означава, че компрометира и цялата държава. Смятам, че трябва да има обществена нетърпимост към подобни действия и когато се докаже, а аз знам, че подобно нещо не съм разпореждал по какъвто и да е начин в МВР, искам да видя дали този лидер на БСП ще има мъжкото поведение да се извини и да излезе от политиката.

- Вас викали ли са ви от прокуратурата да дадете показания по сигнала?

- Не, и не виждам смисъл да ме викат. Компетентните органи за отговор са службите в МВР и съответните служители, които участват активно в прилагането и експлоатацията на СРС-та.

- Във вторник ще обявите кандидат-депутатските листи на ГЕРБ, ще открехнете ли малко завесата за водачите на листи по места?

- Днес, (бел. ред. - вчера) ми предстои работна среща с лидера на партията Бойко Борисов, за да му представя доклад на щаба за събеседванията, които сме провели за всички 31 многомандатни райони. Проведох срещи с всички структури, постигнали сме пълен консенсус. Съобразили сме се на 95% с местните номинации.

- Освен вас и лидера на партията Борисов, ще има ли други кандидат-депутати, които ще са водачи на 2 листи?

- Предвиждаме подобен вариант, като това ще бъдат хора, които действително имат високи професионални и морални качества и вече са се доказали.

- Бивши министри от кабинета “Борисов” ли ще бъдат?

- Основно да, ще бъдат успешните ни министри. В една кампания всеки се стреми да направи силен регионален отбор, като в същото време решихме да не участват нашите кметове.

Целта ни е е била да имаме добри успешни градоначалници и представители в изпълнителната власт като Лиляна Павлова, Делян Добрев, Влади Горанов, Ивайло Московски, които са сред успешните представители на вече приключилия мандата си кабинет.

- Това ли са хората, които ще водят по две листи?

- Разглеждаме такъв вариант, но последната дума е на лидера на партията. Аз съм малко суеверен, винаги публично оповестяваме нещо, когато имаме санкцията на лидера и окончателното решение на изпълнителната комисия. Знаете, че винаги може да има промени и размествания.

- Вие къде ще бъдете водач?

- Най-вероятно ще водя листата във Велико Търново и на още едно място в страната,
 което в момента все още се уточнява.

- Обсъдихте ли с Бойко Борисов някаква промяна на кампанията заради сигнала с подслушването?

- Не, в този сигнал няма нищо, което да отговаря на истината. Няма от какво де се притеснявам. Когато станах министър на вътрешните работи, първата ми работа беше да извикам евро-атлантическите партньори, да им кажа, че МВР ще бъде отворено за тях, както и те са отворени за съвместна работа по трансграничната престъпност. Техните представители у нас са в ежедневна връзка с българските си колеги. Така ние въведохме един допълнителен мониторинг от тях и те много добре знаят какво правим. Затова съм много удовлетворен, че от тези институции имаме висока оценка и пресонално аз получавам голямо признание, което ми носи огромно удовлетворение.

- Факт е, че има повече от 20 заплахи за живота ви, вие не обичате да коментирате това, но все пак не се ли притеснявате и как това се отразява на ежедневието, на вас и семейството ви?

- Няма човек, който да не се страхува. Но когато се поема пост министър на вътрешните работи и си с нагласата действително да има сериозна борба срещу организираната престъпност, неминуемо това води до потенциални заплахи и до нарушаване на моите лични права. Трябва да ви кажа, че в момента нямам тази свобода, която съм имал преди 2009 г. да пътувам свободно, да излизам и да се разхождам свободно. За мен обаче не това е важното, а е важен фактът, че съм изпълнил ангажимента си като вътрешен министър.

- Как ще коментирате скандала между социолозите, който избухна след обявяване на данните, че ГЕРБ води с 30%.

- Немалко от тези социолози са добре реализирали се бизнесмени на база на контактите си с определени политически формации. Ако погледнете развитието на някои от тях, ще видите, че те са доста богати. Може би са успели да станат богати с подобни социологически изследвания, които са давали през годините, както беше през 2005 г. Тогава лидерът ни Бойко Борисов бе кандидат за кмет и същите социолози, които сега са критични, дадоха данни, че Борисов ще е 4-и или 5-и и няма да е на балотаж. Впоследствие се оказа, че това не е вярно. По-добре е да се направи преглед за прогнозите, давани преди избори от всички агенции, и след това на резултатите, така ще се види кой за кого работи.

- Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров твърди, че е напуснал заради интриги в ГЕРБ, има ли напрежение в партията?

 - Аз не бих говорил за интриги. През 2009 г. партия ГЕРБ даде възможността на Емил Димитров да бъде депутат и му бе гласувано доверие. Преди 5-6 месеца с лидера на партията сме взели политическо решение г-н Димитров да не бъде в листите на партия ГЕРБ за предстоящите избори. Това е.

- Какви други атаки очаквате до изборите?

- Тази кампания ще бъде изключително трудна, защото основната опозиционна партия заложи на компроматна война. Заложиха на това, защото смятат, че по този начин могат да ограничат избирателната активност. А при ниска избирателна активност те ще могат да разчитат на твърдите си ядра и ще получат по-добър резултат, но съм сигурен, че пак ще се наредят след ГЕРБ.

  • Лекари и сега пътуват, не е лошо държавата да им плаща

    Лекари и сега пътуват, не е лошо държавата да им плаща

    Пътуващи лекари и рехабилитатори да се грижат за инвалидите по селата, предвижда правителствена стратегия за следващите 10 години. Идята не е лоша. Но предстои да видим реализацията, защото, както всичко в България, малкото камъче може лесно да преобърне каручката. В интерес на истината лекарите и в момента пътуват, за да лекуват
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди