Цветанов: Не се интересувам от инициалите в сигнала на Станишев. Той е клевета

https://www.24chasa.bg/Article/1885407 www.24chasa.bg
Цветан Цветанов

Това е клевета направена от лидера на БСП Сергей Станишев. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в коментар за скандала с подслушването. Предполагам, че органите ще потвърдят, че няма разпореждане за подслушване, нито че е извършвано такова.

Бившият вътрешен министър не се е интересувал от инициалите на хората посочени в сигнала. Когато един човек знае, че не е използвал системата по този начин няма какво да се интересува, заяви Цветанов. Призовавам прокуратурата да следи изказващите се по скандала.

Способите и методите за прилагане на СРС-та са класифицирана информация. Когато това се наруши цялата строгост на закона трябва да се стовари върху виновните, призова Цветанов.

В момента БСП нямат никакви аргументи и имат сериозни вътрешни проблеми, падна се на нивото, че лидерът на социалистите разгласява анонимни сигнали. Истинският европеец трябва да подаде сигнал в институциите. Тогава той може да каже, че като истински мъж и европеец е внесъл сигнал и ще говори след като проверката е приключила, каза Цветанов.

Той припомни и случая с полицейското насилие в Скравена, когато виновните служители са били уволнени, а лично Цветанов се е извинил на родителите на момчето, което е пострадало.

Сергей Станишев дискредитира българска институция и това е един човек, който претендира да получи мандат за съставяне на правителство. А сега разбираме, че мандата ще бъде даден на Пламен Орешарски, който през 2008 г. не разбра, че идва финансова криза.

„Убеден съм убеден в това, което съм правил, знам каква е технологията и как всъщност се прилага едно СРС. Няма как да се подслушва незаконно. Който и да е министър на вътрешните работи, ако разпореди незаконно подслушване, веднага ще се разбере. Всичко, което се регистрира - това се използва. Защото всеки един служител или ръководен орган в МВР знае, че прекрачвайки закона, тежестта на закона е изключително остра и ще бъде понесена от самия него", каза още Цветанов.

Цветанов каза, че вчера е обсъждал с Бойко Борисов всички листи в регионите и утре имената ще бъдат обявени. Компетентният орган да повдигне обвинение е прокуратурата с тези думи ексвътрешният министър коментира случаят с Мирослав Найденов. Той обаче не отговори на въпроса дали в МВР е имало информация срещу него.

В студиото Цветанов беше изненадан от евродепутата от БСП Илияна Йотова. Така се повтори сценарият, по който бившият вътрешен министър се появи в студиото на БТВ, когато гост беше Сергей Станишев в сутрешния блок. Тогава лидерът на БСП се зарече, че червената централа ще има дежурен по телефон, който да се намесва при всеки случай, в който гост от ГЕРБ заговори за БСП. Именно заради това днес беше изпратена Йотова, тъй като била дежурна от „Позитано".

През 2011 година имаше един дебат в Европейския парламент за използването на СРС-тата в България. Тогава Европейската комисия каза, че ще продължава да след България за това как и дали законно се използват специалните разузнавателни средства и ще реагира при всеки сигнал, каза Илияна Йотова.

„Ние сме сигнализирали и се надявам, че този път властите ще си свършат работата по сигнала, който сме подали. Слава Богу, господин Цветанов вече не е на онзи пост, на който може да натиска прокуратурата", посочи Йотова.

На въпрос на Цветан Цветанов, дали ще назначат Алексей Петров в ДАНС, Йотова отговори, че нито го познава, нито ще го назначава.

За сигналът, който подаде Сергей Станишев за подслушването на хора от властта, Йотова каза: Единственото нещо, което Сергей Станишев направи беше да предупреди органите и да подаде сигнала, където трябва. Проверката на сигнала не е завършила, аз искам да чуя мнението и на европейските ни партньори", посочи още тя.

Йотова попита Цветанов дали има СРС-та за Мирослав Найденов. Подписвал съм СРС-та при спазване на процедура и единствено прокуратурата може да обяви срещу кого тече следствие, отговори бившият вътрешен министър.

Йотова го обвини, че знае каква ще е кампанията на БСП, защото половината партия е била „закачена". Водещите заявиха, че твърдението за подслушване на половината партия, също е много сериозно.

Всичко тръгна, след като Цветанов започна да разпитва Йотова, която води листата на БСП в Пазарджик, какви са основните проблеми пред областта, които ще решава. Като сте закачили половината партия на слушалката няма как да не ни следите кампанията, каза евродепутатката. Поне харесва ли ви нашата кампания, попита Йотова. Цветанов реши да се похвали, че пътят до Батак не е бил рехабилитиран няколко десетилетия.

Бяхме пресирани с времето, за да изработим управленската си програма и Бойко Борисов е изключително ангажиран с нея, затова не се появява публично, добави ексвътрешният министър.

Ще се оттеглите ли от кампанията, заради факта, че сте вдъхновител на подслушването на журналисти и политици, попита Йотова. Цветанов отново припомни разговора от петък, когато обеща, че ако има вина ще се оттегли от политиката. Бившият вътрешен министър обаче попита дали Сергей Станишев ще се оттегли, ако след като приключи тази проверка стане ясно, че няма разпореждане за подслушване.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт