Филчев: Жените на Костов и Ат. Атанасов бяха титуляри на тайна партийна сметка в Япония

https://www.24chasa.bg/Article/1885951 www.24chasa.bg
Кеворк Кеворкян вечеря с главния прокурор Никола Филчев в далечната 2003 г. СНИМКА: АЛЕКСЕНИЯ ДИМИТРОВА

- Ще говорим за подслушванията, но стара реколта. Ще припомниш ли оная история преди 13 години?

- Правя го с голямо неудоволствие. В дома ми беше открита подслушвателна апаратура, предавателната станция се намираше в апартамента под мен, където живееше зам.-началникът на службата за подслушване.

- Как разбра, че си подслушван?

- Съобщиха ми от МВР. След като Костов издаде заповед за настаняването ми като наемател, по-късно се установи, че МВР е сменило микрофоните с нови. Уж е имало проверка преди това по мое настояване, но тогава казаха, че е чисто. По-късно открихме и микрофоните, и апаратурата.

- Как реагира тогава премиерът Костов?

- Премиерът Костов и министърът Йорданов, и шефът на НСС Атанасов публично отричаха. Макар че нямаше нищо, Костов уволни Божидар Попов, вече покойник. Защо, след като няма нищо? Насаме Костов ме молеше да запазим държавата, за да запази властта си под претекст да запази държавата.

- Думата “молеше” точна ли е?

- Да, нека да излезе и да опровергае. Молеше се, даже и плачеше. Обаждаше се от Варна: кажи нещо, моля те, чувствам се изоставен, предаден. Добре, обещах, пак ще кажа по телевизията. Каза, че ще прати журналиста Василев в петък вечер, викам: Няма да ми определяш и журналиста, аз ще определя пред кого да кажа добри думи за тебе и да потвърдя, че е нямало подслушване, и избрах Димитър Цонев, че е бил мой студент, на другия не му вярвам.

- Ти какво, трябваше да кажеш, че не са те подслушвали? Малко се учудвам, че си го направил.

- Какво да правя, аз съм милостив човек.

- И парламентът се занимаваше с този случай...

- Свика се извънредно заседание на парламента, тъкмо бяха отишли депутатите на плаж и ги извикаха, но Петър Стоянов и Йордан Соколов бяха убедени, че Костов ме е подслушвал, и ми го казаха. Стоянов каза: “Двама души могат да подслушват главния прокурор - аз и той, ти кой смяташ, че е?” Отговорих, че е той.

- И Соколов ли беше убеден, че си бил подслушван?

- Соколов беше убеден, но по-деликатно. Той ръководеше тайните съвещания в резиденция “Бояна”. Костов не отричаше официално, а само гледаше да потуши пожара. Е, много плака. И след това изчака да мине време и се нахвърлиха с прислужника си Атанасов като хиени върху мене.

- Костов се оплака, че Станишев го е подслушвал, пък и тая работа край няма...

- Костов е основоположник на подслушването.

- Понеже спомена Атанасов, той беше оправдан.

- Прокуратурата никога не е обвинявала Атанасов за подслушването, а за това, че не е упражнил достатъчно контрол, за да се демонтират старите подслушвателни уредби. Защо? Има в случая един много личен момент. Като главен прокурор трябваше да обвиня Костов и Атанасов, че са ме подслушвали. Като обвинител и като пострадал съм в този случай. Това не е морално. Ако бях го направил, излиза, че използвам властта, за да се разправя с тези двамата, аз отказах да го направя. Още повече че Атанасов започна да пее при разпитите, да топи Костов, пропя. Излиза, че в защита на моя интерес трябваше да дестабилизираме държавата. Нека те да говорят каквото си искат, те са политици, те имат право да лъжат. Ако аз бях тръгнал по тази линия, трябваше да отстраня Костов като премиер и да го арестувам, а наближаваха избори и затова повдигнахме обвинения на Атанасов за нещо дребно, незначително, колкото да не е без хич, и затворихме страницата. И с времето се убеждавам, че постъпихме мъдро и държавнически.

- Да те върна малко назад. Какво означава Атанасов да топи Костов?

- Атанасов топеше Костов, че е ставало по негово нареждане подслушването.

- Не загърбваш ли закона, той е категоричен, разсъждаваш държавнически, но има закон?

- Прокуратурата изпълни задължението си към обществото. По мое разпореждане голяма група прокурори влезе във всички специални служби на МВР, това днес не е за първи път, а през януари 2001-а имаше по-мащабна, защото не само ДОТО, а всички специални служби, които използват подслушване.

- Значи това, което става сега, не е за първи път...

- Аз съм доволен, че след тази проверка, 13 години по-късно, прокуратурата отново започна да контролира МВР за подслушването в защита на правата на гражданите. При проверката се установи, че 2000 г. съдът е дал 10 000 разрешения, в Англия са няколкостотин за година, само 2,5% от тях МВР е давало на прокуратурата, само 1% са внесени в съда. Очевидно беше, че МВР работи с много ниска ефективност, но събира богата информация за живота на гражданите, за други цели извън закона, а не да разкрива престъпления. Имаше доклад на прокуратурата с предложение за усъвършенстване на законодателството. Не сме вдигали шум за това.

- Ти беше доста рязък към Костов, има хора, които продължават да го смятат за успешен премиер, на какво се дължи това според теб?

- Разни хора, разни идеали. Аз като главен прокурор не съм си позволявал да давам оценки за премиери, вероятно Костов има качества, но той ще остане в историята като организатор на престъпната приватизация в България, продаде активи за 30 милиарда, а държавата получи обратно 3 милиарда, както го каза и президентът Плевнелиев. В резултат на това българите много обедняха, разрушиха се най-важните сфери. Много поколения ще живеят тежко заради онова разграбване на държавата по времето на Костов.

- Ти си простил на Костов, а той как се отнесе с теб?

- Аз му простих за подслушването, но случаят “Костов” показва, че да управляваш държава, трябва и морал, не само управленско умение. Нахвърли се срещу мен, организира редица клеветнически кампании, поиска да бъда арестуван от трибуната на парламента, да бъда обесен, да изгния в зандана, клевети срещу семейството ми, брат ми, и сега си плаща, за да излизат клеветнически материали срещу мен, но по-важното е, че ограби народа. Той беше успешен в личното си обогатяване.

- Имаш един противник, не от този калибър, но... Атанасов. Вероятно отново ще разпалиш враждата срещу теб?

- Е, ще следват публикации. Да се обвинява главният прокурор особено когато не е мека китка, е съвсем нормално. Дейността на главния прокурор засяга много хора, много престъпници понесоха наказателна отговорност, на мен това не ми пречи. Показва, че съм си вършил работата. Атанасов е изтъкан от лъжи и мръсни номера. Не случайно колегите му от МВР в официални документи го наричат Гнома. Добре известен е случаят, когато той възлага на служители на МВР да подслушват незаконно, апаратура, квартира на МВР и в същото време им слага чатал на врата и им образува разследване, че подслушват незаконно.

- Не си ли поставял въпроса пред Костов за действията на Атанасов?

- Поставял съм въпроса официално пред Костов и в публичен разговор, че Атанасов не може да остане началник на тази специална служба. Костов каза: “Аз съм готов да се разделя с Атанасов, но жена му е много алчна. Ще започне да приказва”. И тогава не го разбрах, но по-късно ми стана ясно.

- Премиерът се плаши от един меверейски началник?

- Той плашеше не само Костов, но и президента Стоянов, беше извършил редица тънки операции и срещу двамата, но няма да го коментирам. Постъпиха данни от разузнаване, че има сметка в чужбина, в Япония, с американски мениджър в Германия, която имаше двама титуляри - жената на Атанасов и жената на Костов. Това го има в прокуратурата, може да се провери. Информацията я имам от председателя на НС Данчо Соколов - каза: да, имаме такива пари, но няма да ги буташ, парите ни ги дадоха едни американци, на СДС да се борим за демокрация и ние ги дадохме на Атанасовица, че знаела английски, нещо такова.

- Ужас е това...

- Това е то финансиране на партии. При това са замесени и чужди интереси.

- Да приключваме дотук, че ще бъде ужас.

- Аз съм в ужаса от 15 години, но ако позволиш още нещо за незаконното подслушване. Това е тежко посегателство върху конституционните права на гражданите и правото на личен живот. Трябва да се предвиди външен контрол на МВР при прилагане на техниката и използване на информацията, защото съдът дава разрешение, но няма възможност оперативна за по-нататъшен контрол, трябва да се възложи на прокуратурата със закон тази задача, иначе ще продължим да живеем в света на Оруел от 1984 година, където държавата упражнява тотален контрол върху хората - подслушва, проследява, наблюдава, нашият идеал обаче не е държавата на Оруел, а един свободен свят.

КЕВОРК КЕВОРКЯН

"ВСЯКА НЕДЕЛЯ"

  • От пържолите до Зелената сделка - 10 пъти мери, преди да режеш

    От пържолите до Зелената сделка - 10 пъти мери, преди да режеш

    Носталгисти - така щели да се наричат онези професионалисти, които след 20-30 години ще променят дизайна на хола ви, за да заприлича на дивана на вашите баби и дядовци, от който са гледали тв сериали. Или пък да пренесат първичното от природата по примера на “Дивото зове”. Отсега експерти предупреждават
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо