Хелзинкският комитет поиска публичност на доклада на Цацаров за подслушванията

https://www.24chasa.bg/Article/1886817 www.24chasa.bg
Сотир Цацаров Снимка: Архив

Българският хелзинкски комитет (БХК) настоява главният прокурор Сотир Цацаров да публикува доклада относно твърденията за тежка злоупотреба със СРС, за която сигнализира лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той посочи, че зад подслушванията стои бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Обществото трябва да се увери в надеждността на прокурорската проверка и изводите от нея", заявяват правозащитниците в позиция, публикувана на сайта им.

Увереност, че прокуратурата ще е обективна в случая, няма поради няколко факта, отбелязват те и посочват своите аргументи:

Първо, главният прокурор Цацаров е обществено видим като обвързан с евентуално виновния Цветан Цветанов и, въобще, с МВР.

Г-н Цацаров бе избран от ВСС по манипулирана в негова полза процедура след промоционална кампания в негова полза от страна на Цветанов като тогавашен вицепремиер и МВР шеф.

Като съдия и административен ръководител на орган на съдебната власт г-н Цацаров има история на съпричастност с целите на МВР, обективирана в особена „наказателна политика", насочена към осъждане на посочените от МВР лица.

Г-н Цацаров е награден с оръжие от МВР. Щом стана главен прокурор, г-н Цацаров назначи за своя заместничка прокурорка от Шумен, която Цветанов неприкрито промотира.

Наскоро главният прокурор определи именно тази своя заместничка за надзора върху законността на изборите. Ето защо, главният прокурор носи тежест да обори пред обществеността обоснованото предположение, че действа в синхрон с политическите и други интереси на бившия вицепремиер Цветанов.

Второ, съмнение за зависимост от Цветанов тежи и върху прокурора Роман Василев, когото главният прокурор намери да определи за оперативен ръководител на въпросната проверка.

Василев също бе награден с оръжие от МВР - лично от Цветанов. Причастността на Василев към позициите на ръководеното от Цветанов МВР се обективира и в негово дисциплинарно провинение, състоящо се в драстично нарушаване на презумпцията за невиновност по отношение на задържан и във вербален тормоз спрямо него. Не е необходимо да припомняме ареста на бившия министър Николай Цонев, който впоследствие бе оправдан в съда, и репликата на Василев: „Тъй като сте си абсолютен престъпник [...], колеги [по адрес на полицаите], както за всеки един престъпник - както трябва. Долу на земята, на колене!"

Трето, в други случаи, касаещи СРС, експертите, използвани от прокуратурата, макар и привидно независими от МВР, са се оказвали в конфликт на интереси поради професионална обвързаност с неговото ръководство.

Визираме лошия опит на правосъдието с експерта от БАН Евгений Николов, за когото „Правен свят" съобщава, че по делото за подкуп срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров „размотаваше съда с месеци, като искаше по-дълги срокове за изготвяне на експертизата, накрая отговори твърде формално на голяма част от въпросите, като се опитваше да се измъква от всеки допълнителен въпрос с твърдението, че всичко около СРС-тата е държавна тайна."

Този експерт от научните среди бил член на комисия, сформирана лично от тогавашния вътрешен министър Цветанов. Прокуратурата следва да внимава да не назначи подобен експерт и сега.

Прави впечатление, че отсега градският прокурор Кокинов, цитиран в пресата, прави заявка за лишаване на обществото от адекватна информация за резултатите от проверката. Той се позовава на класифицираността на част от информацията, за да ни предупреди, че ще огласят резултати само в „рамките на възможното".

Този претекст редовно се използва от властниците за потулване на истината относно (престъпната) употреба на СРС в България. В резултат обществото няма никакъв контрол върху тази (зло)употреба.

Обществото има право да си състави изводи относно качеството на прокурорската работа по случая, като види методологията на проверката - разпитани ли са всички релевантни служители, проверени ли са всячески всички твърдени в сигнала конкретни факти.

Проверка само по документи е априори ялова. Ясно е, че ако Цветанов е нареждал престъпно подслушване, то не е документирано. се посочва в публикацията на БХК.

Обществото има право да прецени за себе си надеждността на резултатите от проверката - има ли бели полета и противоречия; има ли необосновани, повърхностни, тенденциозни изводи.

Публикуването на методологията на проверката и резултатите от нея не означава разкриване метода на самото подслушване. Ето защо, няма законова причина, нито легитимна обществена цел да се държи докладът в тайна от обществото.

Ако докладът не бъде публикуван, а вместо това главният и градският прокурори направят общи твърдения за неразкрито престъпление, каквито са всеобщите очаквания, само ще се потвърди (за пореден път) общественото мнение, че прокуратурата оневинява МВР и, в частност, Цветанов и Борисов, се казва още в изявлението.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт