Коли с антени слушат по 64 GSM-а наведнъж

https://www.24chasa.bg/Article/1887477 www.24chasa.bg
ДАНС има в гаражите си коли, оборудвани с техника за подслушване. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Oт 4 до 64 джиесема едновременно могат да бъдат подслушвани само от една от колите, с които разполагат службите за сигурност у нас. Колко точно такива автомобила има обаче е тайна. Те са от най-различни марки, а не само "Крайслер". Целта е да не будят подозрение и да остават незабелязани на пътя, твърдят бивши служители в СДОТО (Специализираната дирекция за оперативно-технически операции) на МВР.

Поредният скандал с подслушването гръмна, след като в анонимен сигнал до БСП лидера Сергей Станишев се съобщава за сив "Крайслер" с многобройни антени на покрива, който бил паркиран на "Позитано" в края на миналата седмица. В сигнала до Станишев се споменава за нерегламентирано подслушване на редица политици, общественици и бизнесмени. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отрече обвиненията, като обясни, че при подслушването на хора в МВР винаги остава следа и тя не може да бъде скрита.

ДАНС разполага с коли, оборудвани със специална апаратура, с която могат да бъдат прехванати и подслушвани няколко телефонни абонати, призна вчера и бившият главен секретар на МВР Валентин Петров. По думите на Петров, тези автомобили за следене се наричат "кечъри".

Такава техника наистина има и тя е с размерите на две дипломатически куфарчета, категорични са специалисти, работили в СДОТО. Според тях, за да работи по-добре обаче, техниката трябва да бъде вградена в автомобилите, защото по този начин подслушването става много лесно и удобно.

Обсегът на действие на тази секретна техника е от 150 до 500 м. От такова разстояние могат да бъдат прехванати и записани с кристален звук десетки разговори едновременно на интересни за подслушване хора.

Важно е обаче да бъде избрано стратегическо място за това. Един такъв много удобен
район за подслушване е хотел "Радисън", който е непосредствено до парламента. Другото подходящо място е колата да бъде спряна някъде около Правителствена болница.

Публично известно е, че всички държавни мъже ходят там и докато се лекуват или спортуват си говорят по телефоните, което пък лесно може да бъде прихванато от спецтехниката, монтирана в почти незабележима кола, паркирана наоколо.
Подслушваните хора не могат изобщо да разберат по абсолютно нищо, че са обект на наблюдение, категорични са спецовете. Според тях слуховете, че ако ти заглъхва сигналът или има ехо в телефона, вероятно сте обект на подслушване, нямат нищо общо с реалността. Има други техники, с които може да се разбере дали сте обект на подслушване, но това е строго пазена тайна, засягаща националната сигурност на страната ни.

 Всъщност джиесемът реално е едновременно и радиоприемник, и радиопредавател, който си комуникира с клетка, разположена някъде наоколо, обясняват специалистите. Според думите им, най-грубо казано, техниката просто хваща сигнала и го декодира. Джиесемите са защитени с А2 и А1, 64-байтово криптиране.

Именно затова с обикновен приемник може да се чува само едно писукане и нищо повече. Когато обаче се подслушва с добра техника, към този приемник се прибавя и софтуер, който декриптира сигнала, и това помага да бъде слушан като обикновено радио, разясняват спецовете.

Подобна техника има у нас от много години. В началото е била поставяна в бусове, но по-късно службите преминали на леки коли. Като цяло спецтехниката спокойно може да работи и без да се постави в кола, но за кристален звук, без смущения е по-добре да бъде в автомобил, макар и само с една антена.

Освен това било съвсем възможно тя да се пренесе и на ръце, но тогава прави впечатление и не е толкова удобно, коментират запознати.

Преди около 10 г., когато започна масово да навлиза употребата на мобилните телефони у нас, подобен вид техника струвала около 1,5 млн. евро.

В момента цената е паднала драстично, както на повечето техника, и доста добри модели можело да се открият за около 100 000 евро. В началото на използването това специализирано оборудване можело да се достави единствено от високотехнологични държави. В момента обаче нещата са драстично променени и такава апаратура може да бъде поръчана дори от Индия. Поръчката ставала по специален начин и чрез препоръчани хора.

Подслушването и следенето от няколко години набира все повече сила. Именно затова има вече и доста частни фирми, които предлагат подобни услуги. Те обаче използват доста по-нисък клас техника, която обслужва по-дребни клиенти.

Сред професионалните среди в тази област дори има слухове, че в столицата е базирана израелска фирма, снабдена със специалната техника, която работи на частно и предлага подслушване срещу солидно заплащане.

В същото време все повече фирми предлагат неутрализиране на подслушващи устройства в дома, офиса, автомобила, джиесема. При предлагането на тази услуга често разни хора с тайнствени физиономии разнасят черни кутийки с антени. (24 часа)

Цветелина Бориславова: Шокирана съм

Никак не ми е приятно, че биха могли да съществуват подобни практики, заяви пред БНР Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка, по повод изнесения от председателя на БСП Сергей Станишев сигнал за подслушване, в който като потърпевша фигурира  нейното име.

 “Шокирана съм донякъде, но смятам, че ако някой има нещо да говори с хора от бизнеса, най-нормалният начин е в открит диалог. Ако това е истина, което казва г-н Станишев. Но не мога да допусна, че г-н Станишев ще хвърли в публичното пространство такава информация, която е тежко обвинение, просто хей така. Много неприятно съм изненадана, не знам как да го коментирам, освен че се надявам да няма такива практики повече. Не живея с подобни мисли и страхове, дори и да ме подслушват, аз нямам какво да крия. Има много по-важни неща, в които можем да влагаме енергията си в България”, коментира Бориславова. (24 часа)

Калин Георгиев: Това е по-лошо, отколкото да риташ вързан човек

ЛЮБО ИЛКОВ

“Никой в МВР не би си позволил да извърши закононарушение или престъпление. Защото това, в което ние като институцията сме обвинявани, е тежко престъпление.” Това заяви вчера в Пазарджик главният секретар на МВР Калин Георгиев по повод обвиненията на Сергей Станишев, че по нареждане на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов са били подслушвани политици и бизнесмени. Най-висшият професионален ръководител в МВР напомни, че рискуваме да попаднем в хипотеза да се говори прекалено много за собствените ни специални служби.

“Няма държава, която така да преекспонира темата с експлоатация на СРС и да разголва службите си за защита на националната сигурност”, заяви главният секретар и допълни, че това за него е недопустимо. Той напомни, че не може вечно да се поставя под съмнение дейността на полицията и прокуратурата, защото на някого не му харесва. Не е морално и не е държавнически", подчерта Георгиев. “Когато се обвиняват професионални ръководители в МВР от хора, занимаващи се с политика е много нечестно,” определи полицейският шеф и допълни, че той и колегите му не могат да влязат в лексиката на политическото говорене, което не било нищо друго освен един евфемизъм на лъжа. Според него, когато някой политик каже нещо, той не е длъжен да го доказва, а се оправдава, че говори политически.

“Темата ми е изключително неприятна, защото ние не можем да се съпротивляваме на такъв тип приказки. Това е по-лошо, отколкото да риташ вързан човек,” заключи Калин Георгиев. В същото време главният комисар на МВР определи като правилни действията на полицая, който застреля нападнал го крадец в разложкото с. Баня.

Николай Кокинов: Ще викаме на разпит Цветанов и Станишев

Със сигурност бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и лидерът на БСП Сергей Станишев ще бъдат разпитани в проверката на сигнала за незаконно подслушване, заяви градският прокурор Николай Кокинов пред БТВ вчера.

Миналият четвъртък Станишев съобщи, че според сигнала от 2009 г. досега под ръководството на Цветанов нерегламентирано и противозаконно са подслушвани политици и бизнесмени. Той занесе данните от получения на електронната си поща сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров. Кокинов заяви, че вече е започнала проверката на СДОТО.12 април е даденият срок от главния прокурор за приключване на проверката, обясни още Кокинов.

“Трудно е да докажеш, че нямаш сестра”, така той отговори на въпроса дали ще бъде обективен, след като е бил в близки отношения с Цветан Цветанов.

Безпристрастни експерти от научните среди ще бъдат ползвани за консултация при проверката. Кокинов обясни, че част от нещата, които трябва да бъдат анализирани, са свързани с определени технически познания, по които обвинителите не са компетентни. (24 часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт