Атанас Атанасов: Филчев казваше, че жена ми има сметка в Швейцария, премести я в Япония

https://www.24chasa.bg/Article/1887572 www.24chasa.bg
Атанас Атанасов СНИМКА: Лиляна Клисурова

- Г-н Атанасов, покрай скандала с подслушванията от последните дни изплува един друг подобен скандал - от 2000 г. За него напомни Никола Филчев. Той дълго мълча, защо се намесва сега?

- Прави ми впечатление, че през последните 1-2 месеца Филчев на два пъти излезе в публичното пространство с интервюта в подкрепа на Борисов и Цветанов. Едното беше във връзка с агентурното минало на Борисов и онзи случай със Сретен Йосич, където Филчев обясни, че Борисов е имал перфектно поведение като държавник. И сега излиза втори път. Целта на този тип внушения е да се отклони общественото внимание от този скандал, който тече сега за подслушването, и да се припомнят на хората разни претоплени манджи в стил: Костов е виновен за всичко.

- Смятате, че Филчев играе в комбина с Борисов и Цветанов?

- Най-малкото го използват за това.

- Но е прав за това, че скандалът с подслушванията по ваше време също беше голям и може да се направи някаква аналогия с днешния.

- Скандалът "Филчевгейт", който наистина беше грандиозен и беше насочен срещу правителството на ОДС, в крайна сметка след години завърши с 2 оправдателни присъди по две дела, които бяха водени дълго и мъчително. Двама от бившите служители на ДОТИ междувременно починаха, а колегите ми бяха оправдани. Едно от делата беше водено персонално срещу мен.

- Филчев казва, че обвиненията срещу вас са били за "дребно, незначително нещо, колкото да не е без хич".

- Не, напротив. Бях обвинен в длъжностно престъпление точно в този смисъл - че съм организирал незаконно подслушването му. В крайна сметка на три инстанции бях оправдан. Филчев води три дела срещу мен, и трите завършиха по този начин. И то във време, в което управляваха други мнозинства.

- Цветанов сега е в сходна на вашата ситуация - обвиняват го за незаконно подслушване, без да е доказано нищо. На негово място как бихте реагирал - трябва ли да се оттегли?

- Ситуацията е различна. За 4-те години управление на ГЕРБ гръмнаха доста скандали със СРС-та, за които стана ясно, че Цветанов е виновен и отговорен, а той не понесе отговорност. Ще ви дам пример с изчитането на СРС-тата за Горнооряховския случай в Народното събрание - това е много тежък скандал, такова нещо не се е случвало в политическата история на България напоследък.

Различни скандали са гърмяли през годините за подслушване, но единственият, за който безспорно беше доказано, че е имало злоупотреба със СРС-та, беше т.нар. скандал "Гном", за който Филчев с ирония говори. Тогава стана ясно, че аз и семейството ми сме били подслушвани. Тогава бе създадена парламентарна група, която извърши проверка и излезе с доклад, че не е имало абсолютно никакво законно основание да бъдем подслушвани. За съжаление нямаше последици.

В конкретния случай сега не знам каква е истината, информирам се от медиите. Но имайки предвид обстоятелството, че и при Цветанов, и при Борисов, е размита границата между законно и незаконно, не изключвам тези хора да са си позволили това. Защото през тези 4 г. периодично различни медии се зареждаха с оперативна информация, която нямам как да е събрана по друг начин, освен чрез СРС-та. Тя изтичаше контролирано с цел да бъдат дискредитирани определени политически дейци - спомнете си случая с Мишо Бирата, където бе подслушван Ваньо Танов, а бе прихванат и Борисов. За заявител на тези СРС-та беше посочена прокуратурата, а тогавашният главен прокурор заяви, че при тях такава информация не е постъпвала. Което означаваше, че вътре в МВР е създадена специфична организация за селектиране на такъв тип информация за определена употреба.

- Достоверно ли ви звучи информацията, изнесена от Станишев сега?

- 10 г. съм бил по върховете на службите и познавам много хора. От любопитство направих елементарни справки и се оказа, че голяма част от публикуваните в медиите факти са верни. Но разбирам нещо много тревожно - след атентата в Сарафово е била закупена и внесена много специфична техника, която да бъде използвана за неутрализиране на взривни устройства, които се задействат чрез джиесем апарати. Точно тази техника е възможно да бъде използвана освен за неутрализиране на задействането, и за подслушване на отделни абонати.

- Какво точно представлява тази техника?

- Нито съм я виждал, нито съм я чувал. Но на практика тя дава възможност, ако има изпреварващ сигнал, че в определен район би могло да бъде задействано взривно устройство чрез джиесем, би могло да се прихване конкретния телефон и той да бъде неутрализиран и заглушен. Но това дава възможност да бъдат прихванати и разговори.

- Говорим за подслушване на телефона, или за използване на апарата като касетофон?

- И двете.

- Кой е закупил тази техника, Цветанов ли?

- Не зная от кого, от българската държава. Но в крайна сметка Цветанов е този, който командва службите, които трябва да противодействат на такива заплахи.

- Използвана ли е? Откъде е купена? Колко струва?

- Не знам нищо повече.

- Искаме България да е демократична и правова държава, но защо толкова години продължава да е актуална темата с подслушванията?

- Намесата в личния живот на хората винаги представлява интереси и за службите, и за политически среди. Такива скандали не гърмят само в България, а и в много държави, сочени за развити демокрации.

Обаче искам да припомня един детайл от близката история за Филчев, защото е важен. Спомнете си, че след изборите 2001 г. Филчев бе на посещение в Москва. И след като се върна на летището пред много журналисти заяви, че носи специален поздравителен адрес от Путин за г-н Сакскобургготски. Това е изключително важно и винаги съм правил анализите през този факт. Затова го и наричам вестоносеца на Путин. И свързвам тези атаки срещу Костов, правителството на ОДС и моята персона с позицията, която ние заехме срещу руските специални служби в България, с това, че изгонихме много хора, свързани с руската организирана престъпност, на практика тук се осъществяваха операции на руските специални служби, изгонихме трима руски дипломати от България. Това е причината за тази злостна атака срещу нас.

Филчев е изкусен лъжец. През годините много внимателно съм наблюдавал поведението му - той така умее да вплита лъжи между фактите с цел да създаде интрига и внушение.

- В интервюто той разказва много неща - че Костов му се е молил, че е плачел, за да запази властта си, вас ви нарича прислужник на Костов.

- Да ме нарича както си иска. Свикнал съм през тези години и съм си дал сметка каква цена трябва да платя за участието в политиката на страната на десницата.

Този човек винаги се появява в такива моменти и много изкусно се опитва да прави интриги.

- Имате предвид твърденията му, че сте "пропели" и сте се опитвали да натопите Костов ли?

- Да. Това са едни интригантски детайли, но колкото пъти ме привикваха да ме разпитват по тези дела, винаги накрая се намираше някой да дойде и да ми каже, че тези неща се вършат по указания на Костов. Сега пък излиза, че аз съм пял срещу Костов. По нито едно от тези дела не съм давал обяснения.

Между другото искам да кажа нещо, което е много важно за държавата - че Филчев беше напрактика основната причина при приемането ни в ЕС през 2007 г. да се наложи мониторинга по Правосъдие и вътрешен ред.

- Заради подслушването ли?

- Не. Работата му като главен прокурор толкова беше скандализирала европейските ни партньори. Това беше оценка за работата на прокуратурата - по негово време нямаше никаква резултатност. Той се занимаваше само с това да води някакви лични войни и да преследва хора. А в същото време тежките престъпления, които бяха извършени в банковата система по времето на Жан Виденов - нито едно от тези дела не завърши с осъдителна присъда, имаше изключително много провали. Когато бяхме приемани в ЕС, Филчев беше нарицателно в Еврокомисията. И той персонално беше причина да ни се наложи този мониторинг, който и до ден днешен не е отменен.

- Отношенията ви с Филчев ми приличат на лична война - вие го наричате лъжец, той вас нарича лъжец...

- Нямам никакви лични отношения с този човек. Макар и повърхностно го познавам доста отдавна - той беше асистент в нашия факултет по времето, в което аз бях студент, но не ми е бил на мен асистент. После той беше зам.-министър на правосъдието и заедно сме работили по промените в НПК - не съм забелязал лично отношение или някъде да съм го настъпил. Не. Затова си давам сметка, че фактически той по някакъв начин е бил или е принадлежал към среда, която беше засегната от моите действия като директор на контраразузнаването или Костов като премиер.

- Филчев казва, че 2001 г. е имало мащабна кампания за подслушване, че Костов е основоположник на подслушването.

- Не знам на какво се базира. 3 мандата, след като Костов слезе от власт, и то мандати на правителства, които ако можеха да направят нещо срещу Костов, нямаше да му го спестят. Много проверки са водени и накрая нищо.

- Филчев съобщи, че съпругата ви и Елена Костова имат обща сметка в чужбина, в Япония.

- Това не е нова история, но има нов момент - ако се върнете назад през годините, ще видите, че когато Филчев е говорил за такава сметка, той е твърдял, че е в Швейцария.

- Сега обаче твърди, че за подобна сметка му е признал и Йордан Соколов.

- Това нещо изобщо не е за коментар. Знам, че е било водено някакво дело, разпитвани са хора, включително и бивши министри, за цялата тази история, и в крайна сметка не са могли да установят нищо. Аз не съм разпитван, не са ме търсили за това, просто съм чувал отстрани. Но ще ви кажа само един прост факт - тогава, когато разбрах за тези му твърдения, направихме справка и се установи, че за откриването на подобна сметка като физическо лице в Швейцария е задължително лично присъствие. Нито аз, нито жена ми сме стъпвали в Швейцария. Това е част от неговата клеветническа история.

- А има ли жена ви сметка в Япония заедно с Елена Костова?

- Не. Но не искам да го коментирам това, толкова е пошло и долно. И е пак част от цялата история да върнем, да припомним колко лоши са тези хора, защото сме отново в предизборна кампания и през различни уста трябва да върви рефрена - за всичко е виновен Костов.

- Филчев цитира Костов, който му казал, че е готов да се раздели с вас, но жена ви била много алчна и щяла да се разприказва.

- Това е идиотска история. Абсолютна измислица.

  • Лекари и сега пътуват, не е лошо държавата да им плаща

    Лекари и сега пътуват, не е лошо държавата да им плаща

    Пътуващи лекари и рехабилитатори да се грижат за инвалидите по селата, предвижда правителствена стратегия за следващите 10 години. Идята не е лоша. Но предстои да видим реализацията, защото, както всичко в България, малкото камъче може лесно да преобърне каручката. В интерес на истината лекарите и в момента пътуват, за да лекуват
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди