Йордан Бакалов: В подслушването с политическа цел е „заровено кучето"

https://www.24chasa.bg/Article/1893980 www.24chasa.bg
Йордан Бакалов

Ако служители на МВР са подслушвали незаконно и то с политически цели, то там е „заровено кучето". Това мнение изрази пред bTV бившият депутат Йордан Бакалов, който е и експерт по национална сигурност. Вчера прокуратурата прибра транспортна техника, заедно с техника за наблюдение от вътрешното министерство.

„Явно ще гледат възможностите на техниката. Трябва да засекат дневниците , начините на експлоатация на СРС, излизането на колите", обясни Бакалов.

Според него прокурорите трябва да засекат колко искания за незабавно подслушване са направени и дали слухтенето не е продължило повече от 24 часа. Неотложността на СРС-тата е позволена в рамките на денонощие, след това задължително трябва да се поиска разрешение от съдия.

„Ако в СРС-то попадне обществено значима личност, службата трябва да докладва на министъра или шефа на ДАНС, и ако се прецени, че има престъпление, да се каже на прокуратурата", добави Бакалов.

Той уточни, че носителите, на които се записват подслушаните разговори, търпят презаписване и изтриване. Мобилните оператори обаче може да съдействат, ако има незаписан, но подслушан разговор, смята Бакалов.

Според Бакалов, трябва да се разследва как материалите от подслушванията са унищожавани.

Има частни фирми с определен интерес, които могат да закупят техника, която обаче е много скъпа, посочи той.

Когато подслушването е законно, може да се провери как е станало. Когато е незаконно, то може да се прикрие само със закрила "свише", обясни Бакалов. Той каза още, че движението на подслушвателна техника, включително и със специален автомобил, се описва подробно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт