Българин в екипа на НАСА, пратил човек на Луната

https://www.24chasa.bg/Article/189513 www.24chasa.bg
ВИДЕН ТАБАКОВ

През 1958 г., когато в САЩ е създадена НАСА, в университета в Синсинати пристига нов професор по аерокосмическо инженерство - българин, тръгнал от малко селце в Западна Стара планина. Съвпадението е случайно, но много скоро Виден Табаков вече работи по проекти на американската космическа агенция.

11 г. по-късно, когато на 20 юли 1969 г. командирът на "Аполо 11" Нийл Армстронг стъпва на Луната, в списъка на учените с принос към успеха са и двама българи - инж. Иван (Джон) Ночев и инж. Виден Табаков.

Армстронг и Табаков лично се познават, а по-късно и преподават в едно и също учебно заведение.

Половин век на американска почва Виден Табаков продължава да е активен изследовател. Последните му научни проекти включват изследвания за американските военоморски сили и за "Дженерал електрик", "Проктър енд Гембъл", "Ролс Ройс"... Тексако. Канен е като лектор из целия свят - от Англия, Германия, Испания до Египет и Индия. Участва в проекти на НАСА, Националната научна фондация, министерството на енергетика, министерството на отбрана. Член е на Американския институт по аеронавтика и астронафтика и на Американската асоциация на машинните инженери. Въпреки световната си известност Табаков никога не е забравял откъде е тръгнал и при всяка възможност се е завръщал в България и в родния си край - видинското с. Стакевци.

Екскметът на Видин д-р Иван Ценов, проф. Виден Табаков и приятелят му Христо Лишков (от дясно на ляво) при последното идване на учения у нас.

Напуснал е родината през 1939 г., след като завършва гимназията във Видин и се записва да следва машинно инженерство в Прага.

Проф. Виден Табаков (в средата) със студенти от университета в Синсинати. СНИМКИ: АРХИВ И АВТОРЪТ

По онова време в България имало университетска специалност строително инженерство, но не и машинно. Затова, като син на богат търговец с контакти в Европа, Виден заминал да следва в Прага. Там изкарал един семестър, но след идването на Хитлер чешките училища били затворени и студентите чужденци се прехвърлили в германския университет в чешката столица.

Табаков знаел френски и руски, но за да продължи следването, трябвало да научи и немски.

Преподавателите му препоръчали докторантура в Берлин, защото имал много добър успех и се интересувал от авиация. Докато подготвял доктората си, преподавал в университета и паралено с това работел с човека, който направил първия самолетен турбореактивен двигател - Ханс фон Охайн, и с Вернер фон Браун, баща на немското ракетостроене и създател на ракетите "Фау-1" и "Фау-2".

Табаков завършил докторантурата през 1945 г., когато идва и краят на Втората световна война. Тогава Вернер фон Браун и голяма част от екипа му заминали за САЩ, но Табаков се оказал нежелан в Америка, защото е от комунистическа държава. Затова с други германци отишъл в Аржентина, където през 1946 г. на власт идва Хуан Перон. Там участвал в разработването на първия аржентински свръхзвуков самолет зедно с германци и италианци.

След 3 г. успял да замине за САЩ при Вернер фон Браун.

Първите задачи на Табаков са свързани с опитите около изстрелването на космическите ракети “Сатурн”, които са едни от най-мощните, правени дотогава за нуждите на програмата "Аполо".

Учените били ангажирани със задачата да създадат ракета с достатъчна мощност, която да достигне до Луната, а също космически кораб, който да отиде до лунната повърхност и да се върне обратно.

Задачата на проф.Табаков е да изследва материал, който издържа на 6000 градуса по Фаренхайт и служи като съпротивление за отблъскване на огнената струя от реактивния двигател при излитане на ракетата.

В лаборатория в Синсинати българинът изследва тези материали и те се оказват добри. Направена е поръчка за милиони долари, но когато ракетата е изстреляна, от пламъка всичко се стопява. Военните започват дело във Федералния съд срещу фирмата, която не си е свършила качествено работата. Проф. Табаков е призован като свидетел, а фирмата опитва да го купи.

"Предлагаха да ми дадат за седем години заплата и да не свидетелствам. Отказах и спечелихме делото", разказва при последното си идване във Видин преди 4 г. Табаков.

В Университета в Синсинати той поставя началото на докторска програма по космонавтика, в която през годините при него се обучават повече от 50 докторанти и над 200 магистри.

Научните интереси, с които проф. Табаков е познат в целия свят, са свързани с разкриване на причините за ерозията и уврежданията на турбодвигателите.

"Дали е прах от вулкан, или внезапен сблъсък с птица, Табаков може да изчисли вредата, която се нанася на турбините на реактивния двигател", обясняват за него колегите му.

С помощта на американския военен отдел за изследвания проф. Табаков създава тунел за симулация на аеродинамични условия, в които се установява ерозията на перките на турбодвигателите, изложени на висока температура и обтичани от силна струя въздух. Това съоръжение се използва за изпитания на материали преди прилагането им в реактивни двигатели.

Негово продължително изследване в тази област включва разработване на методи за предвиждане на местата, изложени на ерозия, в отделните двигателни компоненти. Цялата му научна работа е важна за предотвратяване на аварии, а резултатите от изследванията му имат директно влияние за повишаване на защитата на реактивните двигатели.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".

С просторен апартамент за впечатляващите 339 039 лв. се е обзавела Лили Иванова, показа проверка на "България Днес" в Имотния регистър. Новото жилище на естрадната прима е с впечатляващата площ от 196 квадратни метра, а към него вървят и два гаража. За разлика от повечето българи, които ползват ипотеки при покупки на ново жилище,

Сочни гърди и дупета разголиха родните чалгаджийки в разгара на лятото. Изпълнителките, които не крият прелести и във видеоклиповете си, още по-свободно се разхвърлиха по плажовете у нас и в чужбина. Най-активна в събирането на тен е Мара Отварачката. Фолкаджийката почти всеки уикенд е на родното Черноморие,