Червеното юпи проф. Стоян Марков: Модел на човешки мозък ще лети в Космоса, имплантиран в суперкомпютър

https://www.24chasa.bg/Article/1895176 www.24chasa.bg

Някои го наричаха червено юпи, защото звездата му изгря по времето на Тодор Живков.
Беше млад находчив, напорист, знаещ, технократ, с контакти по цял свят.

Проф. Стоян Марков, известен и като Стенмарк, е бил вицепремиер на България от 1986 до 1988 г. и шеф на Държавния комитет по изследвания и технологии. Сочен за основател на модерната електроника и информатика в България, подкрепен от Огнян Дойнов. Титулуват го и като един от бащите на първия български суперкомпютър.

През 90-те г. печели конкурс и започва работа в престижния европейски център за ядрени изследвания ЦЕРН в Женева, който се прочу със създаването на т.нар. адронен колайдер.
Стоян Марков определя като случаен факта, че е живял по едно и също време във Виена с Огнян Дойнов и руските милионери Березовски и Лучански. “Нищо не знам за червени пари, не съм богат, нямам къща или апартамент на Запад, не карам последен модел “Мерцедес”, каза преди време пред “24 часа”.

Консултирал е проекти за компютризиране на държавната администрация, училищата, университетите и пощите. В момента е шеф на Националния център за приложение на суперкомпютрите.

Дъщеря му Нина е омъжена от 1991 г. за Георги Велчев - брат на бившия финансов министър Милен Велчев.

- В понеделник в София започва първата съвместна конференция Китай-Европа за приложение на суперкомпютри. Разбрах, че вие сте един от организаторите, проф. Марков. Как се стигна до тази конференция?

- Тази среща е организирана в изпълнение на проект, който ни бе възложен от Европейската комисия. В конференцията ще участват директорите на най-големите европейски и китайски
суперкомпютърни центрове и водещи специалисти от европейски и китайски университети и изследователски центрове. 25 европейски страни обединиха финансовите си ресурси и научния си потенциал, за да създадат материалната база и софтуера, които ще осигурят приложението на суперкомпютрите в почти всички области на човешката дейност.

Обединението се нарича PRACE (Партньорство за перспективни компютърни технологии - бел. ред.). Неговият ръководител е г-жа Катрин Ривие, която също ще участва в конференцията. В PRACE членува и Националният център за суперкомпютърни приложения, който бе избран да организира конференцията в София.

- Защо точно той?

- Кандидатствахме и спечелихме този проект.

- Какво ще се случи на тази среща?

- Всеки от участниците ще разкаже какво е постигнал в областта на суперкомпютърните приложения, а на кръгла маса ще се опитаме да определим областите, в които съвместната работа е от взаимен интерес за суперкомпютърни центрове, университети и изследователските лаборатории на Европа и Китай. Естествено е да се очаква, че съвместните изследвания ще се концентрират в онези невралгични области, които са от решаващо значение за устойчивото развитие на човечеството.

- Кои са те? Какви биха могли да бъдат областите на приложение?

- Различни - молекулярна биология, фармация, летателни апарати, нови видове транспортни средства, евтини и достъпни глобални комуникации, нови източници на енергия, нови материали, включително наноструктури, химическият синтез, генетиката, клетъчната медицина и много други.

- Кажекте някои от имената на участниците?

- На сайта www.scc.acad.bg ще намерите програмата на конференцията и в нея ще видите всички участници. На конференцията ще изнесе доклад вицепрезидентът на INSPUR -
компанията, която произведе най-мощния китайски суперкомпютър, който преди 2 г. бе номер едно в света. В България идва и един от неговите водещи конструктори проф. Лу. Тя е ръководител на училището по компютърни науки в Университета по отбранителни технологии.

 - Китай ли е водеща сила в света в областта на компютрите в момента?

- Няма водещи сили. В различни области САЩ, Европа, Китай, Япония, Русия са на водещи позиции. Но ако не сте в кооперация с Китай, никога няма да сте на пазара на Китай. Затова трябва да си сътрудничим.

- Какво очаквате да се случи на тази среща и след нея?

- Надявам се, че резултатите от работата ще насърчават сътрудничеството между Китай и Европа в областта на високопроизводителните системи, за да се ускори и опрости широкото използване на суперкомпютрите в критични сфери на човешката дейност. Ще обсъдим възможните форми на съвместна работа, ще чуем какви са плановете на Китай и Европа за периода 2013- 2020 г., в кои области страните смятат, че трябва да се ускорят и разширят
приложенията на суперкомпютрите - проектиране на бързи влакове, самолети, мощни ефективни източници на енергия с ниско ниво на емисии, създаване на принципно ново поколение лекарства за лечение на много тежки болести на молекулярно ниво и клетъчно ниво като паркинсон, диабет, множествена склероза, алцхаймер, злокачествени тумори, ваксини, технологии и координация на управлението на човешките ресурс и други.

- Обяснете, моля, как точно става това?

- Времето за откриването, производството и излизането на пазара на ново лекарство е между 9 и 26 г., а разходите са между 150 и 800 млн. долара. Опитът показва, че
използването на виртуални среди за проектиране намаляват времето за създаване на лекарството с около 35-40 на сто и разходите с около 15 и 25 на сто.

Друг пример - при проектирането на Airbus A380 са били създадени и “изпитани” с помощта на суперкомпютърно моделиране няколко десетки виртуални варианта. Високата точност на резултатите от моделирането позволи да се проведат изпитания с два вместо с 3 самолета, което намали разходите с около 200 млн. евро.

Компютърната аеродинамика е неотменна част и от процеса на проектирането на коли. Още един пример - Европа вече работи върху модел на човешкия мозък, който да бъде имплантиран в суперкомпютър. През януари 2013 г. Eврокомисията одобри проекта “човешки мозък” на стойност 1,2 млрд. евро.

- За какво може да се използва такъв имплантиран модел на човешки мозък?

- Например за създаването на интелигентни, самообучаващи се роботи, които да пътуват сами до далечни места в Космоса. Да изпращаш хора в Космоса, е скъпо и трудно . По-логично е моделът на мозъка на човека да бъде имплантиран в компютъра, а човекът да си стои на земята. От години упорито се работи в тази посока и вече са получени първите окуражителни резултати.

- Китай има ли разработки в тази посока?

- Надявам се това да се разбере на предстоящата конференция.

- Китай не гледа ли на Европа като на конкурент в областта на суперкомпютрите? Мислите ли, че китайските експерти ще са склонни да споделят тайните си?

- Моделът на мозъка, за който ви говоря, не може да се прави в конкуренция. Той се създава от всички. То е като четенето на генома или изследването на свръхпроводимостта - никой не работи в тези области сам. Големият адронен колайдер (ускорителят в ЦЕРН) бе проектиран, изработен и построен с общите усилия на 57 държави. Няма държава, която може сама да покрие и да бъде успешна във всички стратегически области на суперкомпютърните приложения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Агитирайте, а не купувайте гласове

    Агитирайте, а не купувайте гласове

    Цели 900 000 избиратели все още не са решили за кого да гласуват на местните избори тази неделя. Това са все хора, които се колебаят кой да стане кмет на техния град или община. Те или не са успели да чуят управленската програма и обещанията на кандидатите в тяхното населено място, или ще импровизират в тъмната стаичка в последния момент
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,