Партията на Надежда Нейнски отива на избори без да иска

https://www.24chasa.bg/Article/1897433 www.24chasa.bg
Надежда Нейнски СНИМКА: Архив

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да заличи регистрациите за участие във вота на 5 партии - "Синьо единство" на Надежда Нейнски, "Обединена Социалдемокрация", Земеделски народен съюз, Национално движение за права и свободи (НДПС) и Политически клуб "Екогласност" на Емил Георгиев. Комисията е уважила само искане на коалиция „ВМРО-Орлов мост" за самостоятелно явяване на двете политически формации на изборите на 12 май.

Това обяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов с уточнението, че в крайна сметка на изборите ще може да се гласува за 38 партии и 7 коалиции.

Той обясни отказа за заличаване на петте регистрации с мотива, че в Изборния кодекс не са определени правила, които да позволяват такова правно действие. „Дори да се приеме, че е допустимо заличаване на регистрацията на партия по нейно искане, то същото следва да се заяви в определения от закона срок за регистрация, в случая 27 март", подчертават от Комисията.

"Синьо Единство" се регистрира в ЦИК в последния възможен ден, но след като не се разбраха с ДСБ за коалиция и затова последва искане за отказ от регистрация като партия. Малко след това от формацията на Нейнски заявиха, че няма да се явяват на изборите изобщо под каквато и да е форма.

Някои от партиите са поискали също така да им се възстанови и внесеният безлихвен депозит от 10 000 лв. в ЦИК. От изборния орган обаче отбелязват, че сумата се възстановява на партиите, получили повече от 1% от гласовете на избирателите.

Решенията на ЦИК по петте искания за заличаване на регистрациите подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в 3-дневен срок.

Жребият за разпределяне на номера на бюлетините пък е 9 април.