Люси Иларионов: Бях пълен и като дете. Не ме взеха в класа по пиано заради дебелите пръсти

https://www.24chasa.bg/Article/1898789 www.24chasa.bg
Люси Иларионов в кадър от фотосесията за “Дансинг старс”, в която се снима преди месец. Тогава е 170 кг, а вече е свалил 20 кг от теглото си. СНИМКА: НОВА ТВ

Миналия месец Люси Иларионов, току-що подписал договора си в "Дансинг старс", застава пред огледалото в залата за тренировки и си дава обещание скоро да свали най-малко 70 кг от теглото си.

Не помни как точно е напълнял. Факт е обаче, че от 2000 г., когато се разделя с момчетата от бандата "Ъп даун", той е качил 86 кг. Който го познава, е наясно, че причината за това не е болест. Иларионов дори няма личен лекар. Ако се разболее от грип, се лекува с обичайните разтворими прахчета, предписани от фармацевт.

"Просто от дете съм предразположен към това. Още 6-годишен бях едър", е едно от обясненията му. Тогава заради по-пухкавите му пръсти на ръцете една учителка по пиано не го взема в класа си. И родителите му го записват на уроци по цигулка.

Но някак неестествено изглежда напълняването му дори и за близките му, и за хората, които го знаят от активния му период, когато се занимава с музика. Между другото, той е републикански шампион по танци, печели и първо място на турнир по фрий денс - стил, който съчетава класически, модерен балет и хип-хоп. По това време вече има три операции на дясното коляно.

Първата е през 1994 г. след тежка контузия по време на танцово състезание. Тогава коленната му става е увредена и му премахват киста на менискуса. След това има плика синдром - прегъване и подуване на сухожилията, които се получават от продължително натоварване и много болят.

Със сигурност и това не може да бъде причината Люси да напълнее в последните години. Според него наддаването на килограми идва след рязката промяна в начина му на живот.

"Когато групата се разпадна, разбира се, имаше период на отчаяние. Започнах самостоятелна кариера. В един момент се отказах и от нея. Прекъснах и репетициите, не ходех на дискотеки, спрях да се забавлявам."

В онзи период телевизия ММ отказва да излъчи в ефира си едно от парчетата му, защото има чалга звучене. Въпреки това той не променя аранжимента. А инж. Митко Димитров, собственикът на музикалната компания "Пайнер", му предлага работа. Там Иларионов се изявява и като изпълнител. Но май повече като режисьор - оттам идват промяната в режима му и недоспиването. Вместо както преди - по 15 часа в залата за танци, изкарва това време седнал пред компютъра, за да монтира клиповете на певиците. Обикновено
работи до 2 или 3 ч след полунощ и след това се храни. Ляга към 4 ч. И на следващия ден - пак същото.

Така в продължение на повече от 10 години той напълнява до 170 кг. Но за много хора изглежда, че ги е качил внезапно. Защото през това време рядко се появява на екрана и работи предимно зад камерата.

Сега, по време на участието му в "Дансинг старс", си е наумил да ги свали до 100 кг. Когато продуцентите от "Олд скул" го канят преди два месеца в танцовото шоу, изобщо не му хрумва, че го викат, за да танцува. Годеницата му - младата певица Ани Хоанг, му казва: "Сигурно искат да си режисьор на шоуто. А той отговаря: "Вероятно ще ми предложат да съм жури." На срещата разбира, че не е нито едно от двете. И докато не продумва нищо в първите секунди, след предложението си мисли: "Плюс е, че наистина имам усет към танца, но минусът са килограмите." Именно заради тях сега се появяват и старите травми на крака. Майка му Дафинка, която от години работи в Гърция, изпраща оттам кремове за контузията. А от началото на шоуто Люси превързва крака си с бинт, а отгоре поставя и наколенки Диджей Ти Фреш - много популярен в началото на 90-те години, е човекът, заради когото Люси започва да танцува. По това време семейството живее в Плевен. Местят се често заради работата на бащата на Люси - Иларион, който е военен. Между другото, фамилията на режисьора е Борисов, но навремето Влади Въргала го съветва да се представя с презимето си, защото е по-интересно. Иначе пълното име на Люси е Людмил, но така го нарича само баща му.

Люси е 15-годишен, когато за първи път влиза в дискотека в Плевен. Същата вечер диджеят обявява конкурс за най-добър танцьор в клуба. Тогава Люси гледа отстрани местните момчета, които играят брейк, и на следващия ден започва да тренира с тях.
Още тогава знае, че ще се занимава с изкуства. Приет е да учи оперно пеене, но баща му е на мнение, че това не е сериозна мъжка професия. Затова се подготвя тайно от цялото семейство за кандидатстудентските изпити в НАТФИЗ. Казва им само: "Заминавам за София."

Първите три дни в столицата той и негов приятел - нито един от двамата не познава града, спят на пейка на жп гарата. На четвъртия ден квестор от театралната академия разбира това и им помага да се настанят в общежитие в "Студентски град".

От общо 800 кандидати Люси е приет в НАТФИЗ, в класа на проф. Крикор Азарян, на 2-о място по бал. От радост отлепя списъка от вратата и го носи в Плевен, за да го покаже на баща си.

Учи в един клас с Деян Донков и Анастасия Ингилизова, които по това време са гаджета. Във всички учебни постановки Люси играе в главните роли, а едновременно с това ходи на участия с "Ъп даун" - първата българска група, на която Ем Ти Ви излъчва клип.

В онези години се сприятелява с Тодор Колев, който тогава е асистент на Азарян в НАТФИЗ. "Имах голям респект към него от малък. Когато майка ми ме записа на уроци по цигулка, ми каза: "Виж, и Тодор Колев свири." Беше ми кумир. И си позволявах да го имитирам в час - пеех неговите песни - "100 кила ракия давам", "Багер ме товари". А един ден си позволих да го имитирам на учебната сцена. Тогава Тодор Колев взе един
пепелник и го хвърли по мен. А след това каза: "Вие трябва да си изградите собствен образ."

По това време Тодор Колев прави вечерното си токшоу "Как ще ги стигнем...". Често в публиката има негови студенти. "Много ни помагаше. Викаше на снимките тези от нас, които бяхме от провинцията, а след предаването ни плащаха по 10 лева." Сума, която му стига да покрие някои от разходите си. Съвсем нормално като дете Люси не мисли за тези неща. Дава 40 лева - половината заплата на майка си, на Наташка - първото гадже в детската градина. Тогава семейството на режисьора живее в Шумен - на 10-ия етаж в зелен блок, който местните наричат Жабата. Един ден се звъни на вратата и съседка - майката на Наташка, казва: "Вашият хубостник дал 40 лева на моята дъщеря да си купи нещо." "Ето тогава много ми се караха. Но от малък много се раздавам за жените", спомня си Иларионов. Точно такъв е сега и към годеницата си Ани, която е от виетнамски произход. Запознават се преди 3 години на класически концерт, на който певицата свири на пиано. Разменят си телефонните номера, но се чуват само по работа. В този период тече разводът на Люси с първата му съпруга - бившата манекенка Преслава.

Двамата сключват брак през 2006 година, но се разделят 5 години след това.

Сега пак е сгоден. "Предложих една сутрин. Правех пържени филийки, тя влезе в кухнята и дадох пръстена." Ако зависи от Люси - веднага ще се врече във вярност на Ани Хоанг. Тя не харесва много институцията брак, но двамата вече обсъждат темата за децата.

НЕГОВИЯ ВЪЗХОД...

Крикор Азарян го взема в класа си в НАТФИЗ. Иларионов се подготвя сам за изпитите в театралната академия. От 800 кандидати той е приет на 2-о място по бал.

...И ПАДЕНИЕ

Напълнява до 170 кг. Казва, че няма здравословен проблем. Просто рязко променя начина си на живот. След като бандата му "Ъп даун" се разделя, той спира репетициите и работи предимно пред компютъра. Така за повече от 10 г. качва 86 кг.