Глобяват над 100 посланици и консули с по 1500 лева?

https://www.24chasa.bg/Article/1902890 www.24chasa.bg
Част от заплашените с глоба посланици на снимка за спомен с президента и бившия външен министър, преди да заминат на мандат. СНИМКА:

Поне сто шефове на български дипломатически мисии зад граница - посланици, генерални консули и временно управляващи посолства, са заплашени от 1500 лв. глоба, след като утре изтича крайният срок за декларации по Закона за публичност на имуществото. Дипломатите с този ранг и техните семейства бяха добавени с последните поправки на закона, за който посолствата ни бяха уведомени на 1 април. Така реално посланиците и консулите имаха само девет дни на разположение, за да приготвят документацията, необходима за изпращане в Сметната палата.

“Как да изпълня изискванията на закона, като съм на другия край на света? Пък и няма значение колко близо си, защото така или иначе не можеш да се върнеш в България, защото отпуските преди изборите са спрени от министерството. Никой ли не се е сетил, че като сме в чужбина, няма как да влезем в тези срокове”, коментира български посланик.

Според него повечето му колеги са в същото положение, защото имало различни документи като например актове за притежание на земя, които никой не си носи по време на задграничния мандат. В декларациите трябва да присъства и имуществото на съпругата или съпруга и ненавършилите пълнолетие деца.

Генерален консул на България в едно от задграничните ни представителства пък твърди, че проблем има и с изискването парите в банкови сметки да са представени в декларацията задължително в лева по курса за деня. Така със сигурност информацията няма да е акуратна, което ни превръща автоматично в нарушители, смята той.
От Министерството на външните работи уточниха, че не са против включването на шефовете на задгранични мисии в поправките на закона, защото те са второстепенни разпоредители с бюджетни средства. Трябвало е обаче законодателят да се съобрази със сроковете и да предвиди, че няма как хора зад граница да изпълнят условията на закона в толкова кратки срокове.

След като няма как да имаме информацията, която ни се иска да декларираме и съответно няма как да подадем навреме декларациите, това означава автоматична глоба, а пред обществото посланиците стават престъпници и основни укриватели на доходи, коментира друг български дипломат.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико