Китай направи суперкомпютър, който извършва 1 млн. милиарда операции в секунда

https://www.24chasa.bg/Article/1905351 www.24chasa.bg

Проф. Юйтон Лу е родена през 1969 г. в Китай. Тя има бакалавърска, магистърска и докторска степен от Националния университет по отбранителна технология. Участвала е в изследването и разработването на няколко серии суперкомпютри в Китай в продължение на повече от 18 години. Проф. Юйтун пристигна в България за първата по рода си конференция “Китай-Европа” за приложението на суперкомпютрите, която се провежда от 8 до 11 април в София.

- Самият факт, проф. Юйтон, че се провежда европейско-китайска конференция за прилагане на суперкомпютрите в областта на науката и индустрията, означава, че двете страни имат добър опит, който могат да споделят. Какъв е опитът на Китай в тази област?

- Инфраструктурата на високопроизводителните компютри особено на суперкомпютрите от най-високо ниво винаги трябва да бъде национална стратегия, трябва да има силна подкрепа от националното правителство, включително финансиране и интердисциплинарно сътрудничество.

Китай се придържа към независимите изследвания и развива свои суперкомпютри в последните години. Ние събрахме опита на свързаните с това технологии и таланта на изграждането, взаимносвързаните мрежи, системния софтуер и приложения. Имаме няколко приоритетни технологии, като взаимносвързаната мрежа “Галакси”.

Имаме успешен опит в проучването, разработването и поддържането на големи системи и особено през последните години имаме опит в изграждането на суперкомпютърни центрове за предоставяне на високопроизводителни компютри на цялата страна.
Постепенно подобрихме китайската мрежа за високопроизводителни машини, като свързахме основните суперкомпютърни центрове, свързани университети и изследователски институти. Китайските високопроизводителни машини, свързани в мрежа, могат да осигурят мощни ресурси за суперкомпютрите.

- Кога Китай започна работа в тази област и какви са неговите най-значими постижения досега?

- Китай полага усилия в тази област повече от 40 години. Например Университетът за отбранителни технологии има много значими постижения в компютърните системи. Тъкмо универститетът разработи първия суперкомпютър, първият гигафлопс, първият терафлопс и първият петафлопс през 1983, 1992, 2000 и 2009 г.

- Какво означават тези понятия?

- Флопс са операциите, извършвани в секунда. Гигафлопс означава милиард операции в секунда, терафлопс - хиляда милиарда операции в секунда, а петафлопс - един милион милиарда. Най-известната система е Tianhe-1A, която даде възможност на Китай за първи път да достигне номер 1 в списъка на топ 500 през ноември 2010 г.

- Кой прави тази класация?

- Международната конференция по суперкомпютри, която се провежда 2 пъти в годината - през юни в Германия и през ноември във Великобритания. Така Китай стана първата страна, различна от САЩ и Япония, която успя да се изкачи на първо място.

- През последните години Китай се превърна в една от най-бързо развиващите се икономики, включително в прилагането на суперкомпютри. Можете ли да кажете няколко области, където суперкомпютрите се прилагат успешно в Китай?

- Те се използват широко в областта на прогнозиране на времето, космическите изследвания, енергетиката, материалите, проучването и добива на нефт, биомедицината, промишленото производство и други мащабни научни изчисления и обработка на данни. Прилагат се и във финансовия анализ на риска, социологическите прогнози и др.

 - В кои области според вас суперкомпютрите могат да бъдат най-полезни в Китай и по света през следващите 5-10 години? Какви са плановете на Китай за този период?

- През следващите 5-10 години китайските високопроизводителни компютри ще се фокусират върху използването им за научни открития, техническо творчество, индустриална революция, подобряване на социалния живот. Най-полезните области ще включват изследванията на климата и природата, био-медицината и науката за живота, новите енергии, строителството, извличането на данни. Китайското министерство на науката и технологиите стартира проект, който ще разработва в Националния университет за отбранителни технологии, за развиването на суперкомпютър 100 петафлопс през 12-ия петгодишен план до 2015 г. Очакваме до 2020 г. да предствим екзаскейл система, което означава суперкомпютър, който прави хиляда милиона милиарда операции в секунда.

- Как Китай и Европа могат да си сътрудничат в областта на суперкомпютрите? Какви биха могли да бъдат проектите от общ интерес?

- Споделяне на ресурсите на инфраструктурата на високопроизводителните компютри, основното прилагане на алгоритми и модели, успоредният софтуер, прилагането, включително в материалознанието, химията, науките за живота, инженерните науки, промишлеността.

- Търси ли Китай сътрудничество с други части на света освен с Европа? Има ли страни по света, чийто опит в суперкомпютрите заслужава специално внимание? Кои страни според вас имат водеща роля в света в областта на суперкомпютрите?

- Китай се стреми да установи приятелски и взаимноизгодни отношения на сътрудничество със страните от цял свят. Европа е богата на научни и теоретични резултати от изследвания и демонстрира предимствата на приложенията и софтуера. Разбира се, Съединените щати винаги са били водещи в развитието на суперкомпютърните технологии като цяло особено по отношение на революционните нови технологии и винаги са имали най-големия дял сред топ 500. САЩ са имали и ще имат най-важната роля в обществото на високопроизводителните компютри.

- Вие сте за първи път в България. Мислите ли, че може да се установи
сътрудничество между Китай и България в тази област?

- Виждам, че високопроизводителните компютри в България са развити, и мисля, че можем да установим широко стратегическо сътрудничество и да намерим най-подходящия начин за реалното приложение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Агитирайте, а не купувайте гласове

    Агитирайте, а не купувайте гласове

    Цели 900 000 избиратели все още не са решили за кого да гласуват на местните избори тази неделя. Това са все хора, които се колебаят кой да стане кмет на техния град или община. Те или не са успели да чуят управленската програма и обещанията на кандидатите в тяхното населено място, или ще импровизират в тъмната стаичка в последния момент
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,